Bezoek onze Showroom
Afbeelding

Houtstook actueel

Ieder jaar laait de discussie over houtstook weer op. Op deze pagina vindt u het eerlijke verhaal over houtstook en stellen wij de actuele discussies in een ander daglicht. 

Afbeelding

Wat zijn de actuele discussies?

Eigenlijk zijn er vier zaken die op dit moment spelen. Deze zaken komen veelvuldig terug in de media. Wij ervaren hierbij dat de tegenstanders van houtstook een groter podium krijgen dan de voorstanders met kennis van zaken. Wat speelt er?  

  1. Het stookverbod in Amersfoort bij code oranje en rood
  2. Beoogd stookverbod in Utrecht vanaf 2030
  3. De anti-houtstook campagne van Milieu Centraal
  4. De aanpassing van de RIVM stookwijzer

Op deze pagina vertellen we u graag meer over bovenstaande zaken. Wilt u nog meer achtergronden weten? Dan kunt u bij de verschillende onderwerpen doorklikken naar een website met meer achtergrondinformatie. Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag. 




Het stookverbod in Amersfoort bij code oranje en rood

De Stookwijzer is een tool om te controleren wanneer u twijfelt of het "stookweer" is. Wanneer het mistig is of windstil, is het verstandig om niet te stoken. De rook blijft hangen en kan overlast veroorzaken. In het najaar van 2024 zijn de parameters achter de Stookwijzer aangepast. In veel meer gevallen geeft de Stookwijzer nu oranje of rood aan en wordt dus geadviseerd om niet te stoken. 

Stookverbod bij code rood en oranje

Sinds 1 oktober mag er in Amersfoort binnenshuis geen hout meer gestookt worden als de Stookwijzer code rood of oranje aangeeft. Buren die overlast constateren, moeten zelf in actie komen en dit melden bij de gemeente. De gemeente gaat gesprekken aan met de overlastveroorzaker en na 3 gesprekken wordt een boete opgelegd. 

Wat zou er wél moeten gebeuren in Amersfoort?

Wij zijn van mening dat hier beter andere maatregelen genomen kunnen worden. Hiervoor kijken we naar de 4 pijlers van houtstook:

  1. Het juiste toestel
  2. Correcte installatie
  3. De juiste brandstof
  4. Goed stookgedrag

Door hierop in te zetten kan schoner gestookt worden en overlast voorkomen worden. Daarnaast adviseren wij stokers niet de Stookwijzer, maar Stookalert.nl te raadplegen. 

Lees meer over het stookverbod in Amersfoort

Afbeelding


Afbeelding

Beoogd stookverbod in Utrecht

De Utrechtse gemeenteraad wil de luchtverontreiniging verminderen met lokale maatregelen met de beleidsnota Luchtkwaliteit: ‘Gezonde lucht voor iedereen’. 

Niet meer buiten stoken vanaf 2025

Vanaf januari 2025 worden de eerste houtstookmaatregelen al geïmplementeerd en mag er buiten niet meer gestookt worden op hout. 

Onderzoek van de Provincie Utrecht

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (72%) vindt dat het geven van voorlichting de juiste manier om overlast door houtstook te beperken. Slechts 23% van de Nederlanders is voor een verbod op houtstook in woonwijken. Toch lijkt Utrecht er nu voor te kiezen om mee te gaan met deze minderheid.

Vragen naar aanleiding van de plannen van Utrecht

Verschillende vragen en opmerkingen drijven boven na het lezen van de plannen van Utrecht, namelijk:

  1. Kan en mag deze maatregel juridisch gezien? 
  2. Van de overlast die ervaren wordt, wordt 23% toegeschreven aan buitenshuis stoken en (maar) 16% aan binnenshuis stoken. Is een algeheel stookverbod dan de beste oplossing?
  3. Slechts 23% van de Nederlanders is voor een verbod op houtstook in woonwijken, terwijl 72% liever meer voorlichting zou willen. Door voorlichting is er zoveel winst te behalen!   

Klik hier voor meer informatie over stookverbod Utrecht





Anti-houtstook campagne Milieu Centraal

Heeft u de reclamespot met het weckpotje al gezien? In deze campagne genaamd “Eerlijk over houtstook” wordt beweerd dat een avond van 4 uur stoken met een houtkachel zorgt voor een gemiddelde uitstoot van 28 gram fijnstof. Deze resultaten komen uit een experiment dat is gedaan over 3 dagen. Wij zetten echter heel wat vraagtekens bij dit experiment! 

Onjuiste componenten gebruikt voor experiment

- Hout wordt elke tien minuten bijgevuld
- Het gebruikte Douglas hout is niet geschikt voor houtstook 
- Verouderde kachel van 40 jaar zorgt voor een misleidend beeld
- Fout schoorsteenkanaal veroorzaakt extra uitstoot en terugslag van rook
- Het aantal geplaatste EcoDesign-kachels is zwaar onderschat
- EcoDesign houtkachel stoten veel minder fijnstof uit
- Houtkachels zijn verantwoordelijk voor slechts 4% van de totale fijnstof uitstoot

Lees hier meer over de anti-houtstook campagne

Afbeelding


Afbeelding

Aanpassingen Stookwijzer

Wanneer u twijfelt of het weer het toelaat of u verantwoord kunt stoken, kunt u sinds 2017 de Stookwijzer raadplegen. Bij windkracht 2 of minder code rood aangegeven en wordt houtstook afgeraden. In de meeste gevallen kan gewoon verantwoord gestookt worden bij windkracht 2. 

De vraag is of de Stookwijzer een juist instrument is en of deze adviestool geschikt is om te koppelen aan wetgeving, zoals in Amersfoort gebeurt. 

In 2014 kwam de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche op eigen initiatief al met het Stookalert.nl, een prima geschikte tool voor stokers om rekening te houden met weersinvloeden.

Lees meer over de aanpassingen van de Stookwijzer



Vragen? Wij staan voor u klaar!

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Wij staan voor u klaar om deze te beantwoorden. Wij hopen met deze pagina meer duidelijkheid te scheppen en een eerlijker beeld over houtstook de wereld in te helpen. Wij zijn niet alleen zomaar voorstander van houtstook, maar voorstander van verantwoorde houtstook. Wij beseffen dat er "onruststokers" zitten die stoken in verouderde open haarden, nat hout gebruiken of verkeerd stookhout. Wij proberen met goede voorlichting en door middel van onze stookavonden zoveel mogelijk mensen te bereiken met het juiste verhaal. Wij hebben kennis van zaken en delen die graag met u! 

Neem contact op

 

Afbeelding