Anti-houtstook campagne Milieu Centraal
Heeft u de campagne met het weckpotje vol fijnstof al gezien? Deze campagne is opgezet naar aanleiding van een experiment. Er is echter veel mis gegaan bij het experiment. Wij vertellen u hier graag meer over!
Anti-houtstook campagne Milieu Centraal
Heeft u de reclamespot met het weckpotje al gezien? In deze campagne genaamd “Eerlijk over houtstook” wordt beweerd dat een avond van 4 uur stoken met een houtkachel zorgt voor een gemiddelde uitstoot van 28 gram fijnstof. Deze resultaten komen uit een experiment dat is gedaan over 3 dagen. Een experiment is een opgezet onderzoek, waarbij de onderzoeker een handeling (interventie) uitvoert en waarvan de gevolgen gemeten worden. Bij een observationeel onderzoek grijpt de onderzoeker niet in en worden alleen metingen verricht in bestaande situaties. Een experiment is hierdoor minder van waarde dan een onderzoek. Maar ook als we dat terzijde schuiven, kunnen we heel wat vraagtekens zetten bij dit experiment!
Onjuiste componenten gebruikt voor experiment
Wanneer we op de webpagina over de campgne naar beneden scrollen, kunnen we doorklikken en bekijken hoe de metingen zijn opgezet. Wat valt ons op?
Kachel is iedere 10 minuten bijgevuld met hout
Iedere stoker weet dat het niet nodig is om elke 10 minuten hout bij te vullen, maar dat eens per 45 minuten of een uur voldoende is. Door zo vaak hout bij te vullen, geven de resultaten van het experiment geen eerlijk beeld.
Gebruik van verkeerde brandstof
Douglas hout wordt gebruikt in dit experiment. Eerder op deze pagina hebben we al geschreven over het belang van goed stookhout. Douglas is een naaldhoutsoort waarbij hars vrijkomt. Dit zorgt voor extra veel rook en aanslag. Daarnaast heeft Douglas hout vaak een hoger vochtgehalte in vergelijking met hardhoutsoorten. Een goede stoker weet dat Douglas hout niet gebruikt moet worden voor houtstook. Is het dan niet oneerlijk om juist dit vervuilende hout te gebruiken bij een dergelijk experiment?
Er is een sterk verouderde houtkachel gebruikt
Het artikel gebruikt meetresultaten van een antieke houtkachel die meer dan 40 jaar oud is en stelt daarmee houtkachels over het algemeen in een negatief daglicht. Moderne kachels hebben lagere uitstootwaarden dankzij verbeterde technologieën en filters. Het gebruik van zo’n oude kachel is misleidend.
Onjuist schoorsteenkanaal aangesloten
De houtkachel is voorzien van een schoorsteenkanaal die niet boven de nok uitmondt, terwijl dit wel moet volgens het Bouwbesluit. Door het verkeerde schoorsteenkanaal kunnen rookgassen terugslaan in de woning, wat kan leiden tot juist extra roet en/of fijnstof.
Onjuist aantal EcoDesign kachels
In de tabel op de website wordt aangegeven dat er in totaal 12.000 EcoDesign kachels zijn geïnstalleerd. Deze kachels voldoen aan strenge milieu-eisen en zijn daarmee de beste keuze wanneer een houtkachel wordt gekocht. Van Manen plaatst sinds 2020 uitsluitend EcoDesign houtkachels. Dat zijn er in de afgelopen 4 jaren al (veel) meer dan 12.000 geweest. Het werkelijke aantal (peildatum juni 2024) ligt intussen op meer dan 150.000 stuks.
Niet-kloppende uitstpraken over EcoDesign houtkachels
Het artikel stelt dat het niet bekend is of een EcoDesgin houtkachel relatief veel ultrafijnstof uitstoot. Deze bewering is onjuist, aangezien studies hebben aangetoond dat EcoDesign kachels doorgaans minder ultrafijnstof uitstoten dan oudere kachels, vooral bij verantwoord gebruik en goed onderhoud. Ook moet onderscheid worden gemaakt tussen uitstoot en blootstelling.
Niet 23% van de fijnstofuitstoot komt van houtkachels
Er wordt beweerd dat in 2023 ongeveer 23% van de fijnstofuitstoot afkomstig is van houtkachels. Dit is echter niet alleen van houtkachels, maar het gaat hier om binnenlandse fijnstofemissies door consumenten. Fijnstof die ontstaat uit diverse activiteiten, zoals open haarden, barbecues en andere verbrandingsprocessen. De werkelijke bijdrage aan de concentratie fijnstof in Nederland is 4%. En dat kan ook nog eens drastisch verbeterd worden.
Vragen? Wij staan voor u klaar!
Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Wij staan voor u klaar om deze te beantwoorden. Wij hopen met deze pagina meer duidelijkheid te scheppen en een eerlijker beeld over houtstook de wereld in te helpen. Wij zijn niet alleen zomaar voorstander van houtstook, maar voorstander van verantwoorde houtstook. Wij beseffen dat er "onruststokers" zitten die stoken in verouderde open haarden, nat hout gebruiken of verkeerd stookhout. Wij proberen met goede voorlichting en door middel van onze stookavonden zoveel mogelijk mensen te bereiken met het juiste verhaal. Wij hebben kennis van zaken en delen die graag met u!