Bezoek onze Showroom
Afbeelding

Stookverbod in Amersfoort bij code rood en oranje

Sinds het najaar van 2024 mag er in Amersfoort binnenshuis geen hout meer gestookt worden als de Stookwijzer code rood of oranje aangeeft. Waarom? En helpt dit overlast te voorkomen?




Het stookverbod in Amersfoort bij code oranje en rood

Wanneer het mistig is of windstil, is het niet verstandig om te stoken. De rookgassen kunnen niet worden afgevoerd en blijven hangen. In de meeste gevallen merkt u wel wanneer het mistig is of windstil. U doet er dan verstandig aan om niet te stoken. Bij twijfel is het handig om een tool te raadplegen. Hiervoor heeft de gemeente Nijmegen in 2017 de Stookwijzer geïmplementeerd en deze werd in 2023 overgenomen door het RIVM. In het najaar van 2024 is de Stookwijzer onderdeel geworden van Atlas Leefomgeving. Tegelijkertijd zijn de parameters achter de Stookwijzer aangepast. Helaas op onbegrijpelijke wijze en niet gedragen door de stoker.

Hoe werkt de Stookwijzer? 

Hoe het werkt? Door in de Stookwijzer uw woonplaats of postcode in te voeren, ziet u verschillende kleurcodes verschijnen. Bij code geel mag gestookt worden, bij code oranje is het advies om geen hout te stoken en bij code rood wordt stoken afgeraden. Windsnelheid speelt hierbij een grote rol. Bij windkracht 2 en lager wordt al een negatief advies gegeven. Dit terwijl bij windkracht 2 er voldoende wind staat om de rookgassen af te voeren en geen overlast te veroorzaken.  

Niet stoken bij code rood en oranje

Sinds 1 oktober mag er in Amersfoort binnenshuis geen hout meer gestookt worden als de Stookwijzer code rood of oranje aangeeft. Hoe dat gehandhaafd wordt? Het is niet zo dat er BOA's door de wijk lopen en hier op gaan handhaven. Buren die overlast constateren, zullen zelf in actie moeten komen en dit melden bij de gemeente. De gemeente gaat gesprekken aan met de overlastveroorzaker en na 3 gesprekken wordt een boete opgelegd. 

Afbeelding


Afbeelding

Wat zou er wél moeten gebeuren in Amersfoort?

Wij zijn van mening dat hier beter andere maatregelen genomen kunnen worden. Hiervoor kijken we naar de 4 pijlers van houtstook:

  1. Het juiste toestel
  2. Correcte installatie
  3. De juiste brandstof
  4. Goed stookgedrag

Het juiste toestel en een correcte installatie

Het begint allemaal bij de juiste kachel en een goede installatie hiervan. Wanneer een verouderde kachel wordt gebruikt, is de kans op overlast een stuk groter dan wanneer in een nieuwe EcoDesign houtkachel wordt gestookt. Een correcte installatie is hierbij ook heel belangrijk. Een gecertificeerde installateur heeft bij de NHK (Nederlandse- Haarden en Kachelbranche) een opleiding gevolgd en weet precies waar de installatie van een haard of kachel aan moet voldoen. Het juiste rookkanaal wordt gebruikt, de kachel wordt goed aangesloten en ook de uitmonding (tenminste 50 cm boven de nok) wordt aangehouden. Dat is anders dan wanneer de gemiddelde doe-het-zelver aan de slag gaat.

De juiste brandstof en goed stookgedrag

Wanneer de kachel en de installatie kloppen, is het aan de stoker zelf om de juiste brandstof te gebruiken en op de goede manier te stoken. Belangrijk is om droog hout te gebruiken met een vochtpercentage tussen de 12 en 18%. Stookhout is onbehandeld hout. U kunt kiezen uit hardere houtsoorten (eik, beuk en es) of zachtere houtsoorten (els en berk). Naaldhoutsoorten raden wij niet aan. Hier zit hars in en dat zorgt voor veel rook en aanslag. Wanneer het goede hout klaar ligt om te stoken, is het alleen nog zaak om op de juiste manier te stoken. Dit gaat het beste via de Zwitserse Methode. Hierbij ligt het meest brandbare materiaal bovenop en stookt u als het ware omgekeerd. Het vuur brandt van boven naar beneden. Op deze manier vindt vanaf het begin bijna volledige verbanding plaats en wordt de kans op overlast beperkt.  



Vragen? Wij staan voor u klaar!

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Wij staan voor u klaar om deze te beantwoorden. Wij hopen met deze pagina meer duidelijkheid te scheppen en een eerlijker beeld over houtstook de wereld in te helpen. Wij zijn niet alleen zomaar voorstander van houtstook, maar voorstander van verantwoorde houtstook. Wij beseffen dat er "onruststokers" zitten die stoken in verouderde open haarden, nat hout gebruiken of verkeerd stookhout. Wij proberen met goede voorlichting en door middel van onze stookavonden zoveel mogelijk mensen te bereiken met het juiste verhaal. Wij hebben kennis van zaken en delen die graag met u! 

Neem contact op

 

Afbeelding