Beoogd stookverbod in Utrecht
Vanaf 2025 niet meer buiten stoken en vanaf 2030 een algeheel stookverbod? Utrecht wil de luchtkwaliteit verbeteren en neemt verregaande maatregelen. Maar mag dit zomaar? En is er draagvlak?
Beoogd stookverbod in Utrecht
De Utrechtse gemeenteraad wil de luchtverontreiniging verminderen met lokale maatregelen met de beleidsnota Luchtkwaliteit: ‘Gezonde lucht voor iedereen’. Focus ligt hierbij op luchtverontreiniging binnen Utrecht, maar ook daarbuiten. Ze willen werken naar een uitstootvrije stad door sturende maatregelen te implementeren omdat vrijblijvende maatregelen, huns inziens, te weinig opleveren. Hierbij kunnen we denken aan het invoeren van milieuzones voor vervoer (personenauto’s, bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen op diesel, bromfietsen, snorfietsen), maar ook het uitbreiden van de houtstookcampagne.
Niet meer buiten stoken vanaf 2025
Vanaf januari 2025 worden de eerste houtstookmaatregelen al geïmplementeerd en mag er buiten niet meer gestookt worden op hout. Wat mag er niet? Houtvuur stoken in een vuurkorf of buitenkachel op hout; eten maken op houtvuur bijvoorbeeld in een pizza-oven. Wat mag wel? Fakkels, kaarsen, haard op bio-ethanol en barbecueën op houtstook, briketten, gas of elektriciteit.
Onderzoek van de Provincie Utrecht
Eén op de drie Nederlanders ervaart wel eens overlast van houtstook, meldt de provincie. Deze overlast wordt vaker toegeschreven aan buitenshuis stoken (23%) dan aan binnenshuis stoken (16%), dat wordt gemeld in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Provincie Utrecht. In dit onderzoek staat ook dat Nederlanders over het algemeen positief zijn over houtstook. Wanneer overlast wordt ervaren, wordt echter niet gepraat met de houtstokers, maar sluit men deuren en ramen. Maar 13% van de onderzochten durft het gesprek aan te gaan met de stoker. Uit dit onderzoek blijkt dus eigenlijk ook dat de oplossing van Amersfoort niet werkt, omdat de meeste mensen die overlast ervaren, dit niet kenbaar maken.
Ruime meerderheid voor voorlichting en tegen afschaffing houtkachel
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (72%) vindt dat het geven van voorlichting de juiste manier om overlast door houtstook te beperken. 39% vindt dat er meer regels moeten komen om overlast door houtstook te beperken en daartegenover staat dat 35% vindt dat de overheid zich niet met houtstook moet bemoeien. Slechts 23% van de Nederlanders is voor een verbod op houtstook in woonwijken. Toch lijkt Utrecht er nu voor te kiezen om mee te gaan met deze 23% van de Nederlanders in plaats van de juiste voorlichting te geven wat een ruime meerderheid van de Nederlanders (72%) liever zou willen.
Vragen naar aanleiding van de plannen van Utrecht
Verschillende vragen en opmerkingen drijven boven na het lezen van de plannen van Utrecht, namelijk:
- Kan en mag deze maatregel juridisch gezien? Houtkachels en houthaarden mogen in Europa verkocht worden. Door de verkoop toe te staan, is ook het gebruik van deze producten toegestaan. Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels onder de Omgevingswet niet verbieden. Utrecht wil het stookverbod onder de Omgevingsvisie laten vallen. Hierbij moeten onder meer de burgers inspraak hebben (een meerderheid moet voor zijn) en moet duidelijk zijn welk doel gehaald moet worden door invoering van de maatregel. Er is geen meerderheid voor een stookverbod én er is geen meetbaar doel. Het verbeteren van de luchtkwaliteit is in deze een te vage doelstelling.
- Van de overlast die ervaren wordt, wordt 23% toegeschreven aan buitenshuis stoken en (maar) 16% aan binnenshuis stoken. Is een algeheel stookverbod dan de beste oplossing voor overlast?
- Slechts 23% van de Nederlanders is voor een verbod op houtstook in woonwijken, terwijl 72% liever meer voorlichting zou willen. Door voorlichting is er zoveel winst te behalen! Er zit namelijk veel verschil tussen de ene en de andere stoker.
Subsidie voor het plaatsen van een moderne kachel
Daarnaast is het frappant dat Utrecht 2 jaar geleden een subsidie van € 500,- uitkeerde voor het vervangen van een open haard of convectionele kachel door een moderne kachel of pelletkachel. Mensen met een U-pas kregen zelfs € 1000,- subsidie. De U-pas is er voor mensen met een laag inkomen in de gemeenten Utrecht, De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht. Deze regel gold van 1 december 2021 tot 1 januari 2023. Bijzonder hoe de visie van de Provincie Utrecht 180 graden gedraaid lijkt te zijn.
Vragen? Wij staan voor u klaar!
Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Wij staan voor u klaar om deze te beantwoorden. Wij hopen met deze pagina meer duidelijkheid te scheppen en een eerlijker beeld over houtstook de wereld in te helpen. Wij zijn niet alleen zomaar voorstander van houtstook, maar voorstander van verantwoorde houtstook. Wij beseffen dat er "onruststokers" zitten die stoken in verouderde open haarden, nat hout gebruiken of verkeerd stookhout. Wij proberen met goede voorlichting en door middel van onze stookavonden zoveel mogelijk mensen te bereiken met het juiste verhaal. Wij hebben kennis van zaken en delen die graag met u!