Het wordt kouder. Alleen een extra plaid is in de meeste gevallen niet meer voldoende. Wilt u het lekker warm hebben, maar wel gas besparen vanwege de hoge energieprijzen? Dat kan door uw woonkamer lokaal te verwarmen met een houtkachel! Hoe? Dat leest u in ons blogbericht

Onze houtkachels voldoen aan EcoDesign richtlijnen

Een tijdje terug kregen berichten van Milieu Centraal veel aandacht in de media. HIerin werd gezegd dat u niet moet kiezen voor een houtkachel of elektrische haard nu de gasprijzen zo hoog zijn. Wat Milieu Centraal doet is de verouderde open haard als voorbeeld nemen, terwijl u deze niet meer koopt bij gerenommeerde kachelzaken. Hun stellingname klopt daarmee niet.

“Een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten”. Een signaal dat serieus genomen moet worden, tenminste, als het waar zou zijn. Sinds januari 2022 moeten alle houtkachels die verkocht worden aan de EcoDesign richtlijnen voldoen. Dat betekent strengere milieueisen en een beperkte uitstoot van fijnstof. Dat maakt dat de warmte niet voor een groot deel meteen verdwijnt door de schoorsteen. Door te stoken in een EcoDesign houtkachel mét ruit, wordt een rendement gehaald van 75 - 90%. Het rendement geeft de energieprestatie van een kachel weer. Om warmte te creëren wordt hout verbruikt. Deze potentiële energie wordt omgezet in vuur dat warmte en sfeer creëert en daarmee een ander soort energie teruggeeft. Het rendement geeft weer hoeveel energie wordt teruggegeven in verhouding tot de verbruikte energie.

Lees meer over EcoDesign kachels

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

EcoDesign houtkachel als lokale verwarming

Wanneer u een houtkachel in uw woonkamer laat plaatsen, kiest u voor lokale verwarming. Warmte op de plek waar u het nodig heeft. Wanneer u deze slim combineert met uw CV-aansluiting, kunt u gas besparen. Het is goedkoper dan wanneer u alleen verwarmt via de CV, omdat het gasverbruik zal verminderen. Dus ’s avonds wanneer u lekker zit in de woonkamer, de verwarming op de slaapkamers dicht draait, de CV op 18 graden zetten en hout stookt via de Zwitserse Methode in uw EcoDesign houtkachel zult u besparen op gas.

Klik hier voor de Zwitserse Methode

EcoDesign houthaard van Kalfire

Hoe kan ik minder gas verbruiken?

De centrale verwarming die via de radiator uw huis binnenkomt, gevoed door uw CV-ketel of warmtepomp wordt op een heel andere manier gebruikt dan lokale verwarming. Deze twee varianten met elkaar vergelijken is net als appels met peren vergelijken. Het is niet een evenwichtige, eerlijke vergelijking. Lokale verwarming zoals een houtkachel of pelletkachel, wordt gebruikt voor de piekmomenten. Wanneer het ’s avonds kouder wordt en u in de woonkamer zit, is het moment dat de kachel aangaat. In de volgende tabel ziet u de kosten wanneer u lokale verwarming met aardgas vergelijkt met het lokaal verwarmen van hout. U ziet al snel dat u gas kunt besparen, wanneer u kiest voor lokale verwarming. Dus hoe kan u minder gas verbruiken? Door te kiezen voor lokale verwarming! 

Een rekenvoorbeeld:

Aardgas

Hout €200,- per m3

9,5 kWh per m3

4,2 kWh per kg

Gemiddeld rendement van 75%

Gemiddeld rendement van 75%

Vermogen 7 kWh per m3

Vermogen 3,2kWh per kg

M3 aardgas kost ca. € 1,40

Kilo hout kost ca.  € 0,42

Kostprijs aardgas per kWh ca. € 0,21

Kostprijs hout per kWh ca. € 0,13

Wat zijn de voordelen van een houtkachel?

Gas besparen is dus één van de voordelen van een houtkachel. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen houtkachel te noemen. Deze hebben we voor u even op een rijtje gezet.

Voordelen houtkachel:

  • Unieke sfeer
  • Lokale verwarming
  • Hoog rendement (EcoDesign houtkachel)
  • Wisselend vlambeeld
  • Brandstof hout is goedkoper dan gas
  • Keuze uit veel verschillende haarden en kachels

Hoe lang mag u nog hout stoken? 

Bent u geïnteresseerd in een houtkachel maar vraagt u zich af hoe lang u nog hout mag stoken? U hoeft niet bang te zijn voor een verbod op houtkachels. Een houthaard of houtkachel is namelijk een product dat gewoon verkocht mag worden binnen Europa. Het gaat hier om een product waarbij de Europese regelgeving van toepassing is. De Nederlandse regering kan dan ook niet een verbod op houtkachels invoeren. Wel is het heel belangrijk om goed te stoken. Bij aankoop van een haard of kachel krijgt u dan ook een stooktraining cadeau. Op deze avond leert u verantwoord stoken. 

Lokale verwarming met een houtkachel

Is een elektrische kachel een stroomvreter?

De stroomprijs is gestegen, net als de gasprijs. Heeft u zonnepanelen en daarom ook een elektrische haard aangeschaft? Bij verantwoord gebruik hoeft uw energierekening niet harder te stijgen wanneer u in de avond uw elektrische haard aanzet in plaats van de centrale verwarming. Een elektrische haard is niet geschikt als hoofdverwarming omdat deze maximaal 2 kW uitstoot. Wel is de elektrische haard geschikt als aangename bijverwarming. Wanneer u rond de haard zit, voelt u de heerlijke warmte en kunt u de CV lager zetten. Bij de overweging om over te gaan op de aanschaf van een elektrische haard is het belangrijk dat wordt gekeken naar u persoonlijke situatie. Hoe is uw warmtevraag? Wanneer verwacht u de kachel te willen gebruiken? Hoe is uw stookgedrag? Allemaal vragen om erachter te komen of een elektrische haard inderdaad de beste optie is voor u. Onze adviseurs helpen u graag bij uw overwegingen en geven eerlijk aan welke haard of kachel het beste aansluit bij uw wensen en woning. 

Bekijk hier onze elektrische haarden

Lokaal verwarmen met een elektrische haard

Ga het gesprek aan met onze kundige adviseurs

Twijfelt u over de aanschaf van een haard of kachel? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en laat u informeren door mensen met kennis van zaken. Zij vertellen u wat in uw persoonlijke situatie de beste keuze is voor warmte en sfeer.

Bekijk hier onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina