Mag ik stoken wanneer het mistig of windstil is? Wanneer u twijfelt over de weersomstandigheden, check voor het stoken eerst het stookalert. Zo weet u zeker dat de omstandigheden optimaal zijn. 

Wat is het stookalert?

Een houtvuur stoken is niet altijd gewenst. Om goed te stoken, moet u naast het beschikken over kennis en vaardigheden ook rekening houden met het weer. Wanneer het windstil is of mistig, raden wij u aan om de houtkachel uit te laten. Twijfelt u weleens? Dan is het stookalert van de NHK mogelijk een handig hulpje. Wij leggen u graag uit waarom. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer in de omgeving hangen. Om overlast te voorkomen, wordt dan ook geadviseerd om tijdens deze omstandigheden geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij een gevoelige groep mensen in de omgeving voorkomen. U kunt het stookalert van het RIVM raadplegen, maar ook die van de NHK (Nederlandse Haarden-en Kachelbranche). Hier voert u eenvoudig uw woonplaats in en de website geeft weer of uw regio “groen” of “oranje” is.

    • Code Groen – De verwachte weersomstandigheden zijn prima om uw haard of kachel te stoken. Er staat in dit geval een windje en het is niet mistig.
    • Code Oranje – De verwachte weersomstandigheden zijn zodanig dat uw aandacht wordt gevraagd. Wanneer code Oranje wordt weergegeven, is het mogeljik windstil of mistig. De NHK adviseert in deze gevallen uw houtkachel niet te stoken en te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen.

Klik hier voor het stookalert van de NHK

Hout stoken? Check eert het stookalert

Is het goed weer voor een houtkachel?  

Het komt niet vaak voor dat het RIVM stookalert een negatief stookadvies geeft. Op de meeste koudere dagen is het prima weer voor een houtkachel. Het RIVM stuurt het stookalert uit als de helft van een provincie de hele avond lang een verwachting heeft voor ongunstige weersomstandigheden. Dit kan zijn dat rook dichtbij de grond blijft hangen (de zogenaamde inversielaag) en zich slecht kan verspreiden. Dit kan ook gebeuren wanneer het mistig en windstil is, ook dan is er sprake van onvoldoene verspreiding. Wanneer kan de houtkachel weer aan? Het RIVM stookalert geldt voor de middag en de avond waarop het advies is afgegeven. De volgende dag kan in principe de kachel weer aan.      

Klik hier voor verantwoord hout stoken

Wat houdt een stookverbod in?

Het stookalert is een advies en geen stookverbod. Wij zijn van mening dat u dit advies wel beter op kunt volgen, om overlast te voorkomen. Als liefhebber van houtstook is het belangrijk dat u uw verantwoordelijkheid neemt voor uw leef-en woonomgeving. Dat kunt u doen door het advies van het stookalert op te volgen en gebruik te maken van de Zwitserse Methode.

Wat is de Zwitserse Methode?

De Zwitserse Methode is een stookmethode waarbij rookoverlast voorkomen wordt. Vuur stoken is niet moeilijk, maar wel is het belangrijk om op de juiste manier te stoken. Om de Zwitserse Methode te hanteren begint u met de grotere blokken onderin de haard of kachel te leggen met de gekloofde zijde naar boven. Eventueel legt u daarop nog een tweede laag. Op de houtblokken plaatst u kleine houtjes kruislings en vervolgens nog een aanmaakblokje. Met een lange aansteker of lucifers steekt u het aanmaakblokje aan en begint het vuur te branden van boven naar beneden. Op deze manier ontstaat snel volledige ontbranding en kunt u genieten van warmte en sfeer zonder overlast te veroorzaken.

Lees hier meer over de Zwitserse Methode

Stoken via de Zwitserse Methode

Is er een stookverbod in Nederland?

Er is geen draagvlak voor een stookverbod in Nederland, dat kan ook vanuit EU wetgeving niet. Een recente motie van de PvdD welke daartoe opriep is met grote meerderheid verworpen in de Tweede Kamer. Wel kan een stookalert worden afgegeven. Met dit stookalert wordt geadviseerd om de houthaard of houtkachel die dag niet te stoken. Van een stookverbod is dus geen sprake, als iedereen met verstand stookt is daar ook geen aanleiding voor.

Van Manen, door het vuur voor een schonere samenleving

Stook zo schoon en verantwoord mogelijk, dus neem afscheid van oude gewoonten en neem uw verantwoordelijkheid. Twijfelt u of het goed stookweer is? Raadpleeg het stookalert van het RIVM of het stookalert van de NHK. TIP: zet een snelkoppeling op het beginscherm van uw mobiele telefoon. Zo heeft u altijd het actuele advies bij de hand!
Heeft u nog geen houtkachel of houthaard, maar bent u wel geïnteresseerd? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en laat u informeren. Wanneer u kiest voor een houthaard of houtkachel van Van Manen, krijgt u ook nog eens een stooktraining cadeau. Op deze avond leert u hoe u goed hout moet stoken en wanneer u beter de haard uit kunt laten.  

Bekijk onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina