U kent vast de krantenkoppen wel: "Nederland in 2050 gasloos". Maar wat betekent die verandering voor u in de praktijk? En voor het gebruik van een gaskachel? 

In de Energieagenda heeft het ministerie van Economische Zaken vastgelegd dat Nederlandse woningen in 2050 gasloos moeten zijn. Ambitieus, maar niet onmogelijk. Ook u wordt aangesproken op energie besparende maatregelen als u gaat bouwen of verbouwen. Maar hoe zit het dan met de gashaard die u wil? Hoe kunt u een aangename warmte genereren als u geen gebruik kan maken van gas? En mag een houtkachel binnenkort nog branden in een woonwijk? Is dat verantwoord? Wij nemen u mee in onze toekomst.

Van Manen komt met innovatieve oplossingen

Er gebeurt veel binnen onze branche. Dat is niet van de laatste jaren. Van Manen haarden en kachels weet telkens opnieuw te komen met innovatieve oplossingen en loopt daarmee voorop wanneer het gaat om duurzaamheid. Ontwikkelingen zijn niet alleen gericht op een mooi vlambeeld, maar ook op een laag energieverbruik en een lage en directe warmte afgifte. Wij leveren producten die voldoen aan de warmtevraag van dit moment, maar zijn ook klaar voor de toekomst! 

Een verhuizing of verbouwing is een goed moment om te investeren in energiebesparende maatregelen. Belangrijk is om uw huis goed te isoleren, zodat er geen warmte verloren gaat en een prettig binnenklimaat ontstaat.

Wonen in een gasloze woning

Betrekt u een gasloze woning of heeft u interesse in een woning in een gasloze wijk? In de meeste gevallen zal uw woning worden verwarmt met een warmtepomp of worden aangesloten op een warmtenet. Het grote verschil tussen deze soorten verwarming en de verwarming met gas is dat de temperatuur constant blijft, ook ’s nachts. Met deze nieuwe manieren van verwarmen, is het niet mogelijk is om de temperatuur binnen korte tijd een paar graden te laten stijgen of dalen, ofwel het opvangen van pieken en dalen is lastiger.

Diverse alternatieven voor uw warmtevraag

Wilt u dit toch zelf eenvoudig en snel regelen? Dat kan door het lokaal ontsteken van een haard of kachel. Warmte waar en wanneer u het nodig hebt, optimaal regelbaar! In een gasvrije woning zijn diverse alternatieven mogelijk om in die behoefte te voorzien. Zo is een gashaard nog steeds mogelijk in combinatie met een eigen propaan gasvoorziening. Deze is meestal eenvoudig te realiseren en biedt veel voordelen en gebruiksgemak.

Van Manen levert duurzame producten

Maar misschien is een houtkachel of een elektrische haard wel dé oplossing voor u. Een moderne houtgestookte installatie van Van Manen voldoet namelijk nu al aan de strenge eisen van de EcoDesign richtlijn die in 2022 van kracht worden. Optimaal passend in een duurzame wereld, met oog voor de toekomst. En daar krijgt u onze stooktraining gratis bij. Wij leren u verantwoord stoken, zonder overlast voor uzelf en uw woonomgeving.

Aansluiting op het gasnet

En hoe zit het met het plaatsen van een gashaard of gaskachel in een woning die op dit moment wel aangesloten is op het gasnet? De Energieagenda spreekt over een gasvrij Nederland in 2050, maar bevat geen concrete plannen hoe en wanneer gasleidingen worden aangepakt. Onze samenleving moet naar een CO2-arme energievoorziening, maar niemand heeft duidelijk hoe dat precies gaat gebeuren en wat prioriteit heeft. Tot 2023 zijn concrete plannen gemaakt, wat er daarna gebeurt is aan het komende kabinet om te beslissen. Met die uitgangspunten bestaat er wat ons betreft geen aanleiding om geen verantwoord gebruik van uw gasleiding te maken door de aansluiting van een haard of kachel. En daar krijgt u de sfeer gewoon bij. Mooi toch?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? 

Lees de blog Maak slim gebruik van ons gasnet,
neem contact met ons op
of breng een bezoek aan onze showroom

Wij helpen u graag aan een antwoord op uw vragen.