Advies op maat

Advies op maat bij Van Manen

Op 3 maart mogen de deuren weer op afspraak open. Ter voorbereiding op uw afspraak in de showroom maken we op een creatieve manier de eerste inventarisatie vast met u mogelijk! Wij bieden daarvoor online advies.

 

Lees meer

CV Houtkachel

Bespaar op uw stookkosten en geniet van vuur

Stook verantwoord en laat uw houtkachel aansluiten op CV. Het vuur verwarmt uw woning, terwijl u geniet van het sfeervolle houtvuur van uw CV houtkachel. 

Bekijk alle CV houtkachels Bezoek onze showroom

Houtkachel met CV aansluiting

Waaraan moet uw woning voldoen?

Een haard of kachel zorgt voor een unieke sfeer en heerlijke warmte in uw woonkamer. Dat noemen we lokale verwarming. Wilt u de warmte van de houtkachel ook gebruiken om andere ruimtes te verwarmen? Dan wordt de CV houtkachel geplaatst als onderdeel van de centrale verwarming. Hiermee kan zelfs het water verwarmd worden! 

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar uw woning moet wel geschikt zijn voor het plaatsen van een CV houtkachel. Het is niet zomaar even een houtkachel aansluiten op cv, maar het moet passen bij uw stookgedrag en omstandigheden. Wij leggen u graag meer uit over de CV houtkachel, maar adviseren u om altijd eerst naar onze showroom te komen om te kijken of een houtkachel met CV aansluiting geschikt is voor uw woning. Wij denken graag met u mee en geven eerlijk en passend advies. 

Werking van cv-haarden en houtkachel met CV aansluiting

Een CV houtkachel is een houtgestookte inbouwhaard of kachel die wordt aangesloten op de centrale verwarming. Een lokale haard of kachel wordt vrijwel altijd gebruikt om 1 ruimte te verwarmen. Een CV houtkachel zorgt daarentegen voor een aangename warmte in meerdere ruimtes. Een houtkachel met CV aansluiting kan via een warmtewisselaar ook het water voorverwarmen en daarmee zorgen voor warm water in de badkamer en keuken. 

Centrale (bij)verwarming door een houtkachel op cv kan in nieuwbouwwoningen, maar ook bij renovatie van oudere woningen. Daarbij is het van groot belang dat u een partij inschakelt met kennis van zaken. Zo bent u verzekerd van een brandveilige installatie van de rookgasafvoer. Deze mag namelijk nooit met geveldoorvoer gemonteerd worden. 

Hoe werkt een CV houtkachel?

Welke voordelen biedt een houtkachel met CV aansluiting?

Een CV houtkachel heeft vaak een hoger vermogen dan de traditionele haard of kachel en kan daarom worden ingezet als (bij)verwarming voor uw volledige woning. Een hoog rendement houtkachel CV verdeelt het vermogen in een waterzijdig en vuurzijdig vermogen. Dat betekent dat een deel van de warmte wordt gebruikt om het water te verwarmen en een deel als stralingswarmte. 

Doordat de woningisolatie steeds beter wordt, heeft de CV installatie minder energie nodig om de woning te verwarmen. Plaatst u een houtkachel met cv aansluiting in uw woning, dan kan de CV houtkachel prima voorzien in een deel van de warmtebehoefte. Dit is met name het geval bij kleinere woningen die goed geïsoleerd zijn.  

Een CV houtkachel is ook geschikt om te combineren met hernieuwsbare energiebronnen zoals de warmtepomp en/of zonnepanelen. Zonnepanelen geven in de winter vaak niet voldoende warmte. Een CV houtkachel biedt dan een snelle en aangename oplossing voor uw warmtevraag. 

Nadelen van CV houtkachel

Een CV houtkachel als zelfstandige hoofdoplossing voor uw warmtevraag, bevelen wij niet aan. Het systeem kan namelijk niet zomaar altijd gestookt worden. Het is van belang dat de stoker een bewuste en verantwoordelijke houding aanneemt en goed weet wanneer de CV houtkachel gestookt kan worden. 

Waarom die voorzichtigheid? Het is altijd belangrijk dat u met de juiste kennis en vaardigheden een houtkachel stookt. Bij een CV houtkachel is dit van nog groter belang. Het gaat namelijk niet alleen om lokale verwarming, maar om het verwarmen van de volledige woning. U moet zich verdiepen in de techniek van het systeem om de hoog rendement houtkachel cv op de juiste manier te gebruiken. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Ga bij uzelf na of dit bij u past. 

Daarnaast heeft een CV houtkachel ook tijd nodig om op te warmen. Vooral het waterzijdige deel vergt vaak meer tijd dan wordt verwacht. Bent u een sfeerstoker? Of stookt u voornamelijk voor korte momenten zoals de avond? Dan is een CV houtkachel minder geschikt. U kunt dan beter kiezen voor een stand alone haard of kachel, die u niet aansluit op uw CV. Met een normale houtkachel kunt u stoken wanneer u wilt en deze geeft sneller een aangename warmte af. 

Wilt u een CV houtkachel kopen? Houd er dan rekening mee dat de aankoop en installatie (aanzienlijk) duurder zijn dan een stand alone kachel. Het gaat om een flinke investering waarbij u volledig op de hoogte moet zijn van de mogelijkheden, voordelen en beperkingen. 

Nadelen CV houtkachel op een rij

Houtkachel met CV aansluiting

Onderhoud CV houtkachel

Een CV houtkachel heeft meer onderhoud nodig dan niet gekoppelde haarden en kachels. De warmtewisselaar van de CV houtkachel raakt na een tijdje vervuild waardoor de warmte-afgifte minder snel en minder efficiënt verloopt. Maak de wisselaar om de 3 à 4 maanden schoon met een harde borstel om vervuiling tegen te gaan. 

Door de afkoeling van rookgassen is er een grotere kans op vervuiling van het rookkanaal. In sommige gevallen betekent dat een verhoogd risico op schoorsteenbrand. Laat uw schoorsteen daarom vaker vegen. 

Een CV houtkachel brandt meer uren dan een lokale kachel, omdat het hele huis verwarmd moet worden. Doordat meer gestookt wordt, is er een verhoogde kans op rookoverlast in de omgeving. Een CV houtkachel heeft voortdurend aandacht nodig om optimaal te branden. De verhoogde uitstoot van onder andere roetdeeltjes bij een slechtere verbranding zorgt voor een nadrukkelijke geur en kan zorgen voor rookoverlast. 

 

In 6 stappen naar uw droomhaard

Van oriëntatie tot realisatie; bij Van Manen helpen wij u in uw zoektocht naar de perfecte haard.

Bekijk onze werkwijze

Verantwoord stoken

Hoe kan u uw woning Verantwoord Verwarmen met een houtkachel? Wij nemen u middels dit filmpje graag mee in onze visie. Een eigentijdse houtkachel is namelijk niet alleen een echte sfeermaker, maar bij verantwoord gebruik ook een CO2 neutraal toestel.

Al onze toestellen zijn 'EcoDesign Ready', dat betekent dat ze nu al voldoen aan de strengere eisen die in 2020 in Nederland van kracht gaan. Wilt u meer weten over Verantwoord Verwarmen? Bekijk het filmpje, bezoek onze showroom of lees meer in het kenniscentrum.

Naar het kenniscentrum

Houtkachel showroom altijd actueel

De showroom van houtkachel specialist Van Manen verandert voortdurend. Bij ons vindt u de nieuwste modellen houthaarden die gebruik maken van de meest moderne technieken. Een groot aantal toestellen zijn brandend te bewonderen in de houtkachel showroom. Zo kunt u het beste ervaren en beoordelen welke houthaard aansluit bij uw wensen en interieur. Een bezoek aan de houtkachel specialist mag dan ook niet ontbreken bij uw zoektocht naar de perfecte houthaard.

De moderne houthaard hebben wij in diverse varianten zoals vrijstaand, inbouw, inzet of hangend. Bent u op zoek naar een moderne houthaard buiten? Dan kunnen wij u niet helpen. Van Manen staat namelijk voor verantwoorde verwarming en volgens ons past een houthaard buiten niet in dit plaatje. Breng een bezoek aan de houtkachel showroom en vind bij de kachelspecialist die moderne houthaard die precies aansluit bij uw wensen.

Alle vrijstaande houtkachels Nieuwsberichten

Een greep uit ons assortiment...