Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen, als uw vraag er niet bij staat kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Veel aanvullende informatie vindt u ook in de speciale pagina met voorlichtingsbrochures >>

 

Veelgestelde vragen

Blijft mijn ruit van de kachel altijd schoon?

Of de ruit van uw houtkachel altijd schoon blijft is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de kachel en het hout. Is bijvoorbeeld het vochtgehalte in uw hout laag genoeg? Verder is uw stookgedrag bepalend of de ruit van de kachel schoon blijft of niet. Stookt u droog hout op de juiste manier dan zal uw ruit mooi schoon blijven.

Een goede manier van houtstoken is de Zwitserse Methode

Welke diameter rookkanaal heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van het model en type kachel. Kijk voor meer informatie bij de specificaties van elk product.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Ik heb een bestaande openhaard met een slechte trek in het kanaal, wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijk heden om dit probleem op te lossen. De meest eenvoudige oplossing is het verkleinen van stookopening doormiddel van bijvoorbeeld glas. Het is niet mogelijk om een glazen deur voor de haard  te plaatsen, want dan zal het vuur stikken. Een andere mogelijke oplossing is een inzethaard. Er word dan zonder al te veel hak en breek werk een kachel in de opening geplaatst. Een groot voordeel hiervan is dat het rendement gelijk enorm toeneemt van 15% tot wel 80%. In de showroom staan verschillende oplossingen opgesteld. Kom gerust langs en laat u informeren over welke oplossing het best bij u past.

Ik kan geen rookkanaal plaatsen maar wil graag een haard, kan dit?

Ja, dit kan! Er zijn modellen zonder rookgasafvoer. Voordat u uitgaat van een haard zonder afvoer adviseren wij u eerst goed te laten informeren over wat mogelijk is met de huidige rookkanalen. Wist u namelijk dat de rookgasafvoer van een gashaard ook door de kruipruimte kan?

U kunt altijd kiezen voor een elektrische haard of een haard op bio-ethanol. Deze haarden geven in de meeste gevallen alleen sfeer, geen warmte. U kunt altijd de showroom bezoeken of contact met ons op nemen om de mogelijkheden door te spreken!

Mag de afvoer door de muur?

Bij een hout haard of kachel mag de afvoer nooit door de muur naar buiten. Voor gesloten gas toestellen gelden echter hele andere regels. Hierbij mag onder bepaalde voorwaarde de afvoer wel door de gevel. Vraag hiernaar bij een van onze adviseurs in de showroom.

Mag ik zelf een schoorsteen/gasleiding/kachels plaatsen?

In Nederland is het toegestaan deze onderdelen te plaatsen, mits dat volgens de voorschriften gebeurt. Toch adviseren wij in verband met uw eigen veiligheid dit te laten doen door een erkend installateur, zoals Van Manen haarden en kachels. Bij ons bent u verzekerd van een optimale en veilige installatie!

Kan ik een tv boven mijn haard hangen?

Het is mogelijk om uw tv boven uw haard te hangen. Omdat tv’s slecht tegen warmte kunnen dienen er echter wel speciale maatregelen getroffen te worden. Geef daarom van te voren aan bij de adviseur als u een tv boven de haard wilt hangen. Wij hebben verschillende projecten gedaan waarbij de TV in de buurt van de haard of kachels is geplaatst. Bezoek onze showroom voor inspiratie van een haard / TV combinatie!

De ruit van mijn kachel/haard is vies geworden, hoe krijg ik deze weer schoon?

Het is belangrijk dat u het juiste schoonmaakmiddel hiervoor gebruikt. Schoonmaakmiddelen met daarin siliconen mag u beslist niet gebruiken. U kunt speciale ruitenreiniger voor haarden in onze showrooms verkrijgen. Daarnaast maakt het schoonmaken van de ruiten ook onderdeel van onze onderhoudscontracten. Voor de ruit van een gashaard mag u ook keramische kookplaat reiniger gebruiken.

Wij adviseren om een tweejaarlijkse, grote onderhoudsbeurt door Van Manen haarden en kachels te laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat u weer optimaal kunt genieten van uw haard!

Wat geeft meer warmte: hout of gas?

Bij verbranding van hout komt meer warmte vrij dan bij verbranding van gas (hogere calorische waarde). Dit wil niet zeggen dat een gashaard niet meer warmte kan geven dan een houthaard. De capaciteit hangt af van de hoeveelheid brandstof die je verbrandt.

Het is afhankelijk van  uw woning hoeveel vermogen u nodig hebt. Een te laag vermogen geeft vanzelfsprekend niet voldoende warmte, maar een te hoog vermogen zorgt voor teveel warmte of geen goed luchtsysteem. 

Vraag de adviseur voor meer informatie!

Is een rookgasventilator echt nodig?

Op grond van het Bouwbesluit is een rookgasventilator altijd verplicht indien een gasgestookte openhaard wordt geplaatst in een mechanisch geventileerde woning, tenzij u een gesloten gashaard plaatst.
Verder kan een rookgasventilator nodig zijn bij een houtgestookte openhaard indien de diameter van het rookkanaal te klein is voor de openhaard.

Voor meer informatie kunt u de voorlichtingbrochure van het Sfeerverwarmingsgilde downloaden en lezen.

Waar moet de uitmonding van een rookkanaal voor een houtgestookte haard of kachel aan voldoen?

Deze moet in de meeste gevallen circa 50 cm boven de nok uitsteken, zodat er geen hinder is voor de omgeving en er gegarandeerde trek is.

Informeer voor de zekerheid bij de adviseur van Van Manen haarden en kachels. Voor gericht advies dient u foto's en tekeningen van uw woning mee te nemen. 

Wat geeft een hoger rendement, een open gestookte of dichte (gesloten) haard of kachel?

Een dichte haard of kachel geeft altijd een hoger rendement. De warmte kan niet direct ontsnappen, dus blijft de warmte langer aanwezig. U kunt het rendement verhogen met bijvoorbeeld speksteen of een schouw. 

Vraag de adviseur hoeveel vermogen uw haard nodig heeft en wat het beste rendement voor uw haard is. 

Beïnvloedt een haard of kachel mijn thermostaat?

Door de warmte die een haard afgeeft, zal deze vroeg of laat altijd uw thermostaat beïnvloeden. Hoe groter de afstand tussen de haard en de thermostaat, des te langer duurt het. Hoe meer capaciteit een haard heeft des te sneller zal de thermostaat beïnvloedt worden. Een oplossing hiervoor kan zijn om met meerdere thermostaten te werken, waardoor je evengoed gebruik kunt maken van de cv, voor andere ruimtes (slaapkamer, badkamer, hal etc.).

Ik heb geen schoorsteen, kan ik dan toch een haard plaatsen?

Een elektrische haard kan, ook voor woonruimten zonder schoorsteen, een uitstekende en comfortabele oplossing zijn. Maar ook voor de plaatsing van een gasgestookte haard of kachel zijn bijna altijd wel oplossingen te bedenken. Neem voor uw specifieke situatie advies contact op met één van onze verkoopexperts.

Waaraan dient een haard of kachel wettelijk te voldoen?

Elke haard of kachel die in Nederland op de markt wordt gebracht, dient voorzien te zijn van het CE-keur. Dit is een verplicht keurmerk voor de minimale specificaties waaraan de haard of kachel moet voldoen. Indien de toestellen ook in het buitenland op de markt worden gebracht zullen ze ook vaak zijn voorzien van het (in Nederland niet verplichte) DIN- of DIN-plus keurmerk.

Alle haarden en kachels in het assortiment van Van Manen haarden en kachels voldoen aan de gestelde regelgeving. Vraag één van onze adviseurs voor de laatste regelingen en de eisen. 

In mijn huis zit al een schoorsteen. Is het verstandig deze te laten controleren voordat er een haard of kachel op wordt aangesloten?

Dat is zeker verstandig. Een schoorsteen dient niet alleen in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte, aantal bochten, etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten functioneren. Een Van Manen monteur/installateur zal altijd de huidige situatie inspecteren om u van een kwalitatieve haardbeleving te voorzien!

Het is ook belangrijk uw schoorsteen en kanaal door een schoorsteenveger te laten onderhouden. Zo voorkomt u overlast en zelfs gevaarlijke situaties! 

Moet ik voor het installeren van een haard een bouwvergunning hebben?

Dat is een vraag die niet zonder meer met “ja” of “nee” te beantwoorden is.
U heeft in principe geen bouwvergunning nodig als:
- er geen veranderingen worden aangebracht aan het uiterlijk van de woning of de omgeving, en
de constructie niet wijzigt, en
- er geen sprake is van een monument of beschermd dorps- of stadsgezicht.

Maar het is zeer wel mogelijk dat er binnen uw gemeente toch een bouwvergunning of andere vergunning nodig is. Uw gemeente of SVG-installateur kan u daarover inlichten.
Maar ook als u geen bouwvergunning nodig heeft, moet de installatie van een haard of kachel altijd voldoen aan de bepalingen van het Bouwbesluit. Laat de installatie dan ook altijd door een vakman uitvoeren. Spelen met vuur is leuk, maar moet wel verantwoord gebeuren.

Mag een gemeente zomaar een stookverbod voor mijn haard opleggen?

In het Bouwbesluit staat waaraan een haard of kachel, de schoorsteen, de brandveiligheid, etc. moeten voldoen. De gemeente mag daarop geen inbreuk maken door in een privaatrechtelijke overeenkomst vast te leggen dat er in een bepaald project bijvoorbeeld geen rookgasafvoeren mogen worden geplaatst. Een dergelijke bepaling zal met succes juridisch aangevochten kunnen worden.
Ook zijn er gemeenten die in bijvoorbeeld de APV of een andere verordening, om andere redenen dan waarvoor het Bouwbesluit dient, bepalen dat er geen open haarden gestookt mogen worden.
In principe hebben zij daartoe het recht, maar daaraan moet dan wel een reden van algemeen belang ten grondslag liggen. Het argument dat een stookverbod is ingesteld vanwege de luchtvervuiling door open haarden lijkt juridisch in ieder geval niet houdbaar omdat de uitstoot door deze haarden verwaarloosbaar klein is ten opzichte van andere vervuilers zoals auto’s.