Een pelletkachel is een modern toestel dat warmte en sfeer brengt op een zeer verantwoorde manier. De pelletkachel wint aan populariteit in Nederland. Dat merkt ook Brandweer Nederland, zij krijgen steeds vaker meldingen binnen van incidenten met pelletkachels. Een vakkundige installatie is belangrijk om incidenten te voorkomen! 

Waar moet u op letten bij een pelletkachel? 

Een haard of kachel zorgt voor warmte en sfeer. Ieder type kachel en elke brandstof heeft z'n eigen gebruiksaanwijzingen. Waar moet u op letten wanneer u kiest voor een pelletkachel

  • Een juiste installatie
  • Goed gebruik met gekwalificeerde pellets
  • Regelmatig onderhoud

Een juiste installatie van uw pelletkachel

Onze adviseur in de showroom kan u precies vertellen welke pelletkachel geschikt is voor de ruimte die u wilt verwarmen. Een kachel met een grote capiciteit voor een kleine ruimte krijgt te maken met een hogere slijtage doordat de kachel vaak in-en uitschakelt. Ook onstaat er meer vervuiling van het rookkanaal. Ondanks dat de markt voor pelletkachels groeit, is nog niet elke verkoper en installateur volledig op de hoogte van de actuele regelgeving. Van Manen haarden en kachels is een DE-gecertificeerd bedrijf, dat betekent dat wij de juiste kennis in huis hebben om een pelletkachel goed te installeren. Door te kiezen voor een DE-gecertificeerd bedrijf weet u zeker dat de installatie vakkundig gebeurt, de installateur op de hoogte is van de techniek en wetgeving én dat de installateur ondersteund wordt door de brancheorganisatie en de geschillenregeling. Mocht u problemen ondervinden met uw pelletkachel, dan wordt dit naar behoren opgelost. 

Koop uw pelletkachel bij een DE-gecertificeerd bedrijf

Van Manen heeft een groot assortiment pelletkachels, maar ook kunt u pelletkachels voor relatief lage prijzen kopen bij doe-het-zelfmarkten. Deze worden aangesloten zonder de kennis van een professionele installateur. Er zijn voorbeelden dat oude gaskachels worden vervangen door pelletkachels, maar de gas-afvoer is niet geschikt voor een pelletkachel. Ook mag de afvoer van een pelletkachel niet via de gevel, maar moet deze door het dak. 

Stook de pelletkachel volgens de voorschriften

Iedere pelletkachel werkt net weer anders. Lees daarom voor gebruik de voorschriften van de fabrikant goed door! Ook is het belangrijk dat u de juiste pellets gebruikt. Wanneer u pellets koopt, zijn deze vaak voorzien van keurmerken, namelijk EN-Plus, A1 en DIN-Plus. Goede pellets beschikken over minimaal 2 van deze 3 keurmerken. Daarnaast moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout (licht van kleur). Deze pellets zijn van de beste kwaliteit, kennen de hoogste verbrandingswaarde en zijn goed voor je pelletkachel. Ook de opslag van pellets is van belang. Houtpellets kunnen koolmonoxide produceren, daarom wordt geadviseerd om de ruimte waarin de pellets zich bevinden, continu te ventileren.Ook een koolmonoxidemelder is een goede manier om de concentratie koolmonixide in de gaten te houden. 

 

Maak regelmatig de pelletkachel schoon

Een pelletkachel verbrandt pellets (samengeperst, organisch restafval), dit laat resten as achter en aanslag in de kachel. Het is daarom van belang dat u regelmatig de pelletkachel schoon maakt. De meest moderne pelletkachels zijn zelf al voorzien van een reinigings element. Lees de gebruiksaanwijzing daarom goed door om precies te weten welk onderhoud uw pelletkachel nodig heeft. U kunt de kachel namelijk niet al het werk laten doen. Door zelf de kachel ook te reinigen, zal het toestel langer meegaan en niet in een storing vallen. Zo beleeft u langer plezier aan uw pelletkachel.

Laat u goed informeren door een kundige partij

Zoals u heeft kunnen lezen, is het belangrijk om met een betrouwbare partij in zee te gaan wanneer het gaat om de aankoop en installatie van een pelletkachel. Onze adviseurs helpen u graag bij het zoeken naar een kachel die past bij uw wensen en woning. Wij hebben pelletkachels van Rika, en Nordic Fire. Wij hopen u binnenkort te begroeten in onze uitgebreide showroom waar diverse pelletkachels brandend staan opgesteld.