Bezoek onze Showroom

Houtkachels

Er gaat niets boven de aanblik en het geluid van een knapperend vuur in uw huis. Een houtkachel voor binnen biedt comfort en warmte door de rustige en betoverende vlammen. Het geeft niet alleen sfeer en gezelligheid - met een houthaard voor binnen kunt u uw ruimte efficiënt verwarmen en tegelijkertijd een gezellige omgeving creëren om tijd door te brengen met vrienden en familie. Als u overweegt een houtkachel te kopen, zijn er vele voordelen die deze kachel tot een van de beste verwarmingsopties maakt. Met het juiste onderhoud kan een houtkachel zowel kosteneffectieve als duurzame energieoplossingen bieden. Op deze pagina vindt u ons uitgebreide assortiment en meer informatie over soorten houtkachels, prijzen, installatie en onderhoud.

Lees meer
Contura 556 Style Houtkachel

Contura 556 Style

Hout
Optimaal genieten met 3-zijdig zicht op het schitterende houtvuur.
€ 3.895,-
Dik Geurts Folke Houtkachel

Dik Geurts Folke

Hout
Strakke 3-zijdige houtkachel met schitterend vuurzicht.
€ 3.395,-
Dik Geurts Instyle 550 Houtkachel

Dik Geurts Instyle 550

Hout
Vierkante inbouwhaard met geweldig vuurzicht. Getoonde prijs is exclusief kader.
€ 2.305,-
Dik Geurts Instyle 650 Houtkachel

Dik Geurts Instyle 650

Hout
Compacte inbouwhaard met schitterend breed vuurbeeld. Getoonde prijs is exclusief kader.
€ 2.730,-
Dik Geurts Instyle 700 Houtkachel

Dik Geurts Instyle 700

Hout
Stijlvolle inbouwhaard met schitterend breed vuurbeeld. Getoonde prijs is exclusief kader.
€ 2.885,-
Verantwoord verwarmen
Leer goed en verantwoord stoken
Kalfire W60/51F Houtkachel

Kalfire W60/51F

Hout
Moderne, vierkante fronthaard van Kalfire met ruim zicht op de vlammen.
€ 4.825,-
Kalfire W66/48S Houtkachel

Kalfire W66/48S

Hout
Genieten van een sfeervol houtvuur met deze 3-zijdige haard van Kalfire.
€ 7.110,-
Kalfire W71/62F Houtkachel

Kalfire W71/62F

Hout
Moderne, vierkante fronthaard met ruim zicht op de vlammen.
€ 5.115,-
Kalfire W80/52T Houtkachel

Kalfire W80/52T

Hout
Dubbelop genieten van een sfeervol vlammenspel met deze doorkijkhaard van Kalfire.
€ 6.380,-
Kalfire W85/40F Houtkachel

Kalfire W85/40F

Hout
Moderne, liggende fronthaard met ruim zicht op de vlammen.
€ 4.830,-
Dik Geurts Ivar 5 Store Houtkachel

Dik Geurts Ivar 5 Store

Hout
Moderne vrijstaande houtkachel van Dik Geurts met handig opbergvak voor hout.
€ 2.150,-
Dik Geurts Vidar Triple Medium Wall Houtkachel

Dik Geurts Vidar Triple Medium Wall

Hout
Schitterende houtkachel met 3-zijdig vuurzicht voor aan de wand.
€ 4.265,-
Dik Geurts Vidar Triple Medium Store Houtkachel

Dik Geurts Vidar Triple Medium Store

Hout
Stoere houtkachel met een zeer hoog rendement.
€ 4.265,-
Dik Geurts Instyle Triple Low Houtkachel

Dik Geurts Instyle Triple Low

Hout
Driezijdige inzethaard met een hoog rendement.
€ 3.525,-
Dik Geurts Instyle Tunnel Houtkachel

Dik Geurts Instyle Tunnel

Hout
Deze mooie tunnelhaard is ideaal om te plaatsen als scheiding tussen twee ruimtes. Getoonde prijs is exclusief kaders.
€ 3.675,-
Dik Geurts Jannik Medium High Houtkachel

Dik Geurts Jannik Medium High

Hout
Compacte kachel met intens vuur door groot glasoppervlak.
€ 2.510,-
Harrie Leenders Mats Houtkachel

Harrie Leenders Mats

Hout
Houtkachel van Harrie Leenders met minimalistisch ontwerp.
€ 5.141,-
Skantherm Emotion S Houtkachel

Skantherm Emotion S

Hout
Fraai vormgegeven houtkachel met schitterend zicht op het vuur.
€ 4.145,-
Altech Eclips Houtkachel

Altech Eclips

Hout
Geniet van warmte en houd tegelijkertijd rekening met het milieu. 
€ 4.205,-
Altech Eclips Depot Houtkachel

Altech Eclips Depot

Hout
Volledige in speksteen uitgevoerde houtkachel met houtvak. 
€ 4.968,-
Altech Eclips Gourmet Houtkachel

Altech Eclips Gourmet

Hout
Genieten van warmte, terwijl u een heerlijk gerecht bereidt. 
€ 5.568,-
Altech Eclips Complet Houtkachel

Altech Eclips Complet

Hout
Volledige in speksteen uitgevoerde houtkachel met bakoven en houtvak.
€ 6.193,-
Altech Torus Houtkachel

Altech Torus

Hout
Compacte speksteenkachel.
€ 3.813,-
Altech Torus Depot Houtkachel

Altech Torus Depot

Hout
Veelzijdige, slanke speksteenkachel met praktisch opbergvak voor hout. 
€ 4.154,-
Altech Ecosy Houtkachel

Altech Ecosy

Hout
Moderne kachel van Altech. Sfeervol en elegant
€ 4.037,-

Voordelen van een houtkachel

Het hebben van een houtkachel binnen heeft veel voordelen. Het is niet alleen een uitstekende warmtebron, maar ook een efficiënte en rendabele manier om warm te blijven tijdens de koude wintermaanden. Het is niet alleen voordelig in vergelijking met elektrisch of gas, maar het uiterlijk en de sfeer van een houtkachel kan de woonkamer extra gezellig maken. Het verbranden van hout stoot tevens veel minder kooldioxide uit dan het verbranden van gas of andere fossiele brandstoffen. Tenslotte hebben de kachels het potentieel om een noodverwarmingsbron te zijn. Daarom kan investeren in een houtkachel een verstandige beslissing zijn, ongeacht of u op zoek bent naar een betaalbare verwarmingsbron of u milieu-impact wilt helpen verminderen.

Soorten houtkachels

Als u op zoek bent naar een moderne houtkachel voor binnen, hebt u tal van opties. Er zijn verschillende soorten houtkachels met elk zijn unieke kenmerken en voordelen.

 • Vrijstaande houtkachel - De vrijstaande houtkachel staat zelfstandig in de kamer en heeft een gesloten verbrandingskamer die aangesloten is op een in de ruimte zichtbaar rookkanaal.
 • Inzet houtkachel - Vaak een houtkachel met een modern design, past goed in een open haard of schouw. De inzethoutkachel is ook perfect bij renovatie, ter vervanging van een authentieke open haard.
 • Inbouw houthaard - Liever iets dat deel uitmaakt van de muur? Een ingebouwde houtkachel is een geweldige ruimtebesparende oplossing.
 • Hangende houtkachel - Het meest decoratieve type. Deze kachel is geschikt voor maximaal ruimtebesparing, omdat de vloer vrij blijft.
 • Speksteenkachel - Een speksteenkachel heeft een uniek design. Deze speksteenkachel is ontworpen met grote stenen die in staat zijn warmte vast te houden lang nadat het vuur is gedoofd. Met zoveel beschikbare opties zult u er zeker een vinden die bij uw stijl en verwarmingsbehoeften past!

Type vuurzichten van een houtkachel

Afhankelijk van uw stijl en behoeften kunt u op vijf verschillende manieren van de warmte van een houtkachel genieten. Elk type houtkachel biedt een ander zicht op het vuur.

 • Front aanzicht - Bij een traditionele houtkachel met vooraanzicht is het vuur zichtbaar vanaf één kant.
 • Tweezijdig aanzicht - Heeft een moderne houtkachel uw voorkeur, kies dan de optie met tweezijdig zicht. Deze haard biedt maximaal vuurzicht vanuit alle hoeken van de kamer. Zo kunnen uw vrienden of familie allemaal gezellig rond de haard zitten en het vlammenspel vanuit twee verschillende hoeken zien.
 • Driezijdig aanzicht - heeft drie glasruiten, zodat het vuur vanaf drie kanten te bewonderen is. De driezijdige houtkachel is nóg moderner.
 • Roomdividers - zijn geweldig voor wie twee ruimtes van elkaar wil scheiden én wil genieten van een sfeervol houtvuur.
 • Doorkijk-/tunnelhaarden - wie op zoek is naar pracht en luxe op grote schaal, kiest voor een doorkijk- of tunnelhaard. Het geeft een extra gevoel van diepte aan elke hoek van uw huis. Ze bieden een onbelemmerd vlambeeld en combineren twee kamers met elkaar.

Liftdeur of draaideur

Bij het kopen van een houtkachel kunt u kiezen uit twee verschillende soorten deuren - een liftdeur en een draaideur. Een liftdeur is een deur die omhoog gaat en die een betere toegang geeft tot de binnenkant van de haard om hout in te leggen en schoon te maken. Een haard met een liftdeur kan met een gesloten ruit gestookt worden. Een draaideur is het meer traditionele type deur. Eentje die opent met een scharnier zoals u dat ook bij andere soorten deuren in uw huis gebruikt. Dit type deur is wat anders in gebruik en minder toegankelijk, omdat hij maar gedeeltelijk open kan. Beide types zorgen voor een uitstekende luchtdichte afsluiting, zodat uw kachel zo efficiënt mogelijk werkt bij het stoken van hout.

Merken houtkachels

Wilt u graag een eersteklas houtkachel kopen voor binnen of voor buiten, dan heeft Van Manen Haarden en Kachels volop mogelijkheden voor u. Wij bieden een scala aan haarden en kachels van enkele topmerken uit Europa. Onze selectie van merken biedt voor ieder wat wils. Of u nu op zoek bent naar moderne, eigentijdse stijlen zoals die van Barbas en Kalfire, of naar iets traditionelers zoals DRU en Dik Geurts, de keuze is aan u. Van merken als Spartherm en Jøtul tot Altech, Contura, Morsø en Skantherm, wij voeren de allerbeste kwaliteitsproducten zodat u er zeker van kunt zijn dat elke aankoop een investering is. Van Manen Kachels heeft een selectie die past bij de inrichting en stijlvoorkeuren van elke huiseigenaar. Bekijk hier alle kachel merken die u bij ons in de showroom kunt vinden.

Energiezuinig door hoog rendement

De aankoop van een houtkachel wordt de laatste tijd steeds populairder - en met een reden! Nu de energiekosten stijgen, kan een houtkachel voor veel huishoudens voordelig zijn. Deze kachels zijn een geweldige manier om uw woonkamer warm te houden zonder hoge energierekeningen. Een goed onderhouden kachel is zeer efficiënt in het leveren van een warmte die andere verwarmingsopties overtreft. De gebruikte materialen en de architectuur houden op natuurlijke wijze warmte vast, terwijl er weinig koolmonoxidedampen vrijkomen. Houtverbranding is namelijk een van de weinige hernieuwbare energiebronnen. Door hout te gebruiken helpt u dus uw ecologische voetafdruk te verkleinen en geld te besparen op uw energierekening. Bovendien zijn moderne houtkachels dankzij recente technologische ontwikkelingen energie-efficiënter dan ooit tevoren. Met kenmerken als afgesloten verbrandingskamers en dichte vuurhaarden is de energie-efficiëntie sterk verbeterd ten opzichte van eerdere ontwerpen. Als u dus wilt besparen op energiekosten en uw woonkamer toch warm en gezellig wilt houden, kan een investering in een houtkachel voor u de juiste keuze zijn - vooral in deze tijden! U houdt rekening met uw portemonnee én met het milieu.

Regelgeving van houtkachels

Ja, er zijn voorschriften die moeten worden nageleefd om veilig en milieuvriendelijk te stoken, maar dat betekent niet dat de installatie van een houtkachel verboden is. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat u een kachel aanschaft die voldoet aan de criteria van de normen van het EcoDesign-keurmerk. Dit certificaat betekent dat de door u gekozen kachel is goedgekeurd voor installatie en voldoet aan alle milieueisen. En laten we bij Van Manen Kachels nu enkel houtkachels met het EcoDesign-keurmerk aanbieden. Dit betekent dat u volop kunt genieten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat u wetten of voorschriften overtreedt. Daarnaast dient u ook rekening te houden met de juiste manier van stoken. Tijdens onze stookavond leert u precies waar u op moet letten om een verantwoord vuur te stoken. Meld u daarom aan voor de stookavond van Van Manen, zodat u optimaal kunt genieten van een schitterend vuur in uw moderne houtkachel.

Installatie van de houtkachel

Veiligheid is essentieel bij het installeren van een houtkachel. Het is belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is waarin u uw houtkachel wilt installeren. Vragen als hoeveel warmte de kachel geeft, hoe vaak de kachel met nieuwe brandstof moet worden gevoed en of extra ventilatie nodig is, zijn allemaal zaken waarmee u rekening dient te houden. Het geven van een goed advies en het verantwoord installeren van een haard of kachel vereist veel vakmanschap, feeling en betrouwbaarheid. Bij Van Manen Kachels weten we precies hoe we houtkachels op een veilige en effectieve manier moeten installeren, zodat huiseigenaren zich geen zorgen hoeven te maken over het risico van brand of koolmonoxidevergiftiging. Wij zijn een Duurzame Energie (DE) erkend bedrijf met vakkundige adviseurs en installateurs. Onze adviseurs en installateurs beschikken over deze actuele kennis en regelgeving omtrent haarden en kachels. Wilt u bij ons een houthaard kopen? Dan nemen wij de zorg voor transport en installatie op ons en eventueel het onderhoud. U kunt er zeker van zijn dat ons team de klus veilig klaart én dat we alles netjes achterlaten na afloop.

Bezoek onze showroom

Bent u op zoek naar de perfecte kachel? Zoek niet verder! Het ruime aanbod van Van Manen Kachels is te bewonderen in onze 1500 m² showroom in Barneveld. Van de verschillende modellen is altijd wel een variant of een vergelijkbaar model brandbaar te zien. Bent u op zoek naar deskundig advies? U bent van harte welkom in onze sfeervolle en uitgebreide showroom. Ons goed opgeleide team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden. Het is verstandig om een afspraak te maken, zodat u zeker weet dat onze adviseur voldoende tijd voor u heeft. U bent uiteraard altijd welkom. We kijken ernaar uit u binnenkort te ontmoeten.

 

Veel gestelde vragen over Houtkachels

Wat zijn de voordelen van een houtkachel?

Houtkachels hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere verwarmingsbronnen. Veel houtkachels zijn kostenefficiënt, aangezien hout meestal betaalbaarder is dan elektriciteit of gas voor verwarming. Houtkachels zorgen ook voor een gezellige en warme sfeer en bieden comfort tijdens de wintermaanden. Bovendien is de houtkacheltechnologie de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Een houtkachel kan een rendement van 85% leveren. Dankzij de vooruitgang in de houtkachelproductie kunnen deze kachels nu veel schoner branden dan vroeger, waardoor ze een milieuvriendelijkere optie zijn voor de verwarming van uw woonkamer.

Hoe kies ik de juiste houtkachel voor mijn huis?

Er zijn veel overwegingen om rekening mee te houden, zoals de grootte van uw woonkamer, het vermogen en uiteraard het budget. Het belangrijkste om te onthouden is dat houtkachels zorgvuldig gekozen en geïnstalleerd moeten worden volgens de voorschriften. Begin met het onderzoeken van verschillende modellen en vergelijk kenmerken zoals rendement en het vermogen. Lees recensies en praat met onze professionals, voordat u een definitieve beslissing neemt over welke kachel voor u geschikt is.

Kan je zomaar een houtkachel plaatsen?

Om veilig te kunnen genieten, is een goed rookkanaal nodig. Onze monteurs kunnen in de meeste gevallen een bestaand, gemetseld rookkanaal renoveren of een rookkanaal voor de houtkachel aanleggen in uw woning.

Is een houtkachel goedkoper dan gas?

Wilt u het lekker warm hebben, maar wel gas besparen vanwege de hoge energieprijzen? Dat kan door uw woonkamer lokaal te verwarmen met een houtkachel! Hoewel het misschien wat meer energie kost om een houtkachel te installeren in plaats van uw gasrekening te verhogen, heeft het gebruik van hout als belangrijkste warmtebron zeker voordelen. Een houtkachel is veel kostenefficiënter en milieuvriendelijker dan een ouderwetse open haard of oude houtkachel. Lees meer over gas besparen met een houtkachel.

Hoe installeer ik een houtkachel?

De meeste houtkachels vereisen productspecifieke installatie-instructies, maar voor de meeste zijn twee onderdelen nodig: een schoorsteen of rookkanaal. Zonder deze zal de houtkachel niet effectief ventileren en inefficiënt worden, met mogelijke gezondheidsrisico's door koolmonoxide opbouw. Als professioneel haarden- en kachelbedrijf hebben wij ons de afgelopen decennia ontwikkeld als specialist op het gebied van advies en installatie. Bij Van Manen gaat het er niet alleen om de haard te verkopen. Wij zorgen ook voor de vakbekwame installatie en daaraan gekoppeld het eventuele onderhoud.

Hoe stook ik mijn houtkachel?

Vuur stoken is niet moeilijk. Houtblokken stapelen, lucifer erbij en klaar. Het lijkt zo simpel, maar wanneer u een goed vuur wilt stoken met volledige verbranding, is het belangrijk dat u de zwitserse methode voor stoken gebruikt. Van Manen haarden en kachels is expert op het gebied van hout stoken. Wij weten als geen ander welk hout geschikt is om te stoken en vertellen u graag meer over de laatste technieken en tips. Het is van belang dat iedereen nadenkt over de toekomst. Als wij op een verantwoorde manier omgaan met het milieu, werkt dat positief voor de generaties na ons. Lees meer over hout stoken zonder overlast.

Hoelang mag een houtkachel nog?

Bent u geïnteresseerd in een houtkachel, maar vraagt u zich af hoe lang u nog hout mag stoken? U hoeft niet bang te zijn voor een verbod op houtkachels. Een houthaard of houtkachel is namelijk een product dat gewoon verkocht mag worden binnen Europa. Het gaat hier om een product waarbij de Europese regelgeving van toepassing is. De Nederlandse regering kan dan ook niet een verbod op houtkachels invoeren. Wel is het heel belangrijk om goed te stoken. Bij aankoop van een haard of kachel krijgt u dan ook een stooktraining cadeau. Op deze avond leert u verantwoord stoken. Ook zijn de laatste jaren de eisen strenger geworden om gezondheidseffecten te beperken, zoals de invoering EcoDesign richtlijnen. Van Manen haarden en kachels pleit al langer voor strengere eisen en is blij met deze ontwikkeling.

Hoe lang duurt het om mijn woonkamer te verwarmen met een houtkachel?

Afhankelijk van de grootte van uw houtkachel en het vermogen ervan, kan het een paar uur duren om uw woonkamer met hout te verwarmen. Dat is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van de kamer, de starttemperatuur en de gewenste eindtemperatuur. We kunnen daarom geen passend antwoord geven op deze vraag. Bij goed gebruik zijn houtkachels ongelooflijk efficiënt en effectief. Lees meer over ‘hoe heet wordt een houtkachel?’.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn houtkachel gaat roken?

Helaas kunnen houtkachels soms rook produceren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk dat u de ruimte goed ventileert en dat de houtkachel correct geïnstalleerd is. Zorg er bovendien voor dat u droog hout met een laag vochtgehalte gebruikt en sluit de luchtregelaars nadat u hout in uw kachel hebt gedaan om de warmte vast te houden. Voor het beste resultaat opent u de deur altijd langzaam en gebruikt u kleine houtblokken die gemakkelijk passen en sneller branden. Blokkeer het rookkanaal nooit met materiaal, want dat kan rookproblemen veroorzaken. Stook volgens de Zwitserse stookmethode, zodat de uitstoot van schadelijke rook beperkt wordt.

Hoe kan ik mijn houtkachel schoonmaken?

Houtkachels kunnen na verloop van tijd vuil worden en hebben regelmatig onderhoud nodig om efficiënt te blijven werken. Er ontstaat mogelijk roetvorming in de kachel. Deze roet zet zich af op koude oppervlakken, bijvoorbeeld de ruit. Door het juiste hout te gebruiken en op de juiste manier te stoken, wordt de ruit al een stuk minder vies. Helemaal voorkomen zal echter niet lukken, dus is het nodig om de kachelruit regelmatig schoon te maken. In onze showroom verkopen wij speciale ruitenreiniger voor haarden en kachels. Deze ruitenreiniger is speciaal geproduceerd om de ruit van uw haard of kachel weer brandschoon te krijgen. Spuit de ruit in en laat de ruitenreiniger even intrekken. Met een glasvezeldoek kunt u het glas perfect schoonmaken. Bij hardnekkige aanslag herhaalt u het schoonmaken. Daarnaast is het verstandig om uw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Wij adviseren dit tenminste één keer per jaar te doen. Op die manier voorkomt u ophoping van creosoot, kunt u schoner stoken en verkleint u de kans op een schoorsteenbrand.

 

Lees meer over houtkachels in ons kenniscentrum.

Rooklucht in huis door de open haard? Dit is de oorzaak

Wanneer u op de verkeerde manier uw houthaard gebruikt, kan er rook in de kamer van de open haard komen. Rookt uw...

Het belang van een veilige houtkachel installatie door erkende monteurs

Een veilige houtkachel installatie is cruciaal om optimaal en veilig te kunnen genieten van warmte en sfeer. In dit...

Meer stroomuitval verwacht: Houtkachel is de oplossing

Op dit moment is er vrijwel nooit sprake van stroomuitval als gevolg van een tekort. Maar dat gaat veranderen! Vanaf 2026...

Alternatieven voor een haard zonder schoorsteen

Is een schoorsteen nodig voor een houtkachel? Een houtkachel heeft een rookgasafvoer nodig die door de nok van de woning...

 • 1500 m² showroom in Barneveld
 • 200 kachels en haarden opgesteld
 • Gedegen kennis en advies
 • De beste vakmensen en DE-erkend
 • Een schone toekomst
 • De grootste keuze
 • Het juiste advies
 • De mooiste oplossing