Bezoek onze Showroom
Afbeelding

Hoog rendement houtkachels

Een hoog rendement houtkachel (HR houtkachel) is een houtkachel die voorzien is van de modernste technieken. Dankzij het gebruik van deze nieuwe technieken behaalt de kachel een hoger rendement dan gemiddeld.

Definitie van een hoog rendement houtkachel

Een hoog rendement houtkachel is eenvoudig gezegd een houtkachel met een hoog rendement. Het rendement geeft aan hoe effectief de kachel warmte genereert uit de verbranding van hout. Een hoger rendement betekent dat een groter deel van de energie die vrijkomt bij de verbranding wordt omgezet in bruikbare warmte. Wanneer mag een houtkachel een HR houtkachel genoemd worden? Dat is wanneer deze voldoet aan de EcoDesign richtlijnen. Deze schrijven voor dat een houtkachel tenminste een rendement van 75% moet hebben en een maximale fijnstof uitstoot van 40mg/m3. Alle houthaarden en houtkachels in ons assortiment voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Er zou dus gezegd kunnen worden dat ons volledige assortiment houtkachels alleen maar bestaat uit HR houtkachels.

Afbeelding

Afbeelding

Werking van een hoog rendement houtkachel 

Een hoog rendement houtkachel is een efficiënte manier om warmte te produceren. Op onze website staat bij de specificaties van de kachel ook altijd het rendement. Hier zijn echter wel wat voorwaarden aan verbonden! Wanneer er bij een houtkachel een rendement van 82% staat, wordt dit percentage alleen behaald bij de juiste omstandigheden. Hierbij moet u letten op:
- Juiste installatie
- Brandstof
- Juiste stookgedrag

Lees meer

De vierde pijler die hier nog bij hoort is de kachel. Maar wanneer u deze bij Van Manen haarden en kachels koopt, bent u al verzekerd van een kwaliteitstoestel.


Verbrandingsproces in detail

Het belang van efficiënte verbranding

De hoog rendement houtkachel heeft een speciaal ontworpen verbrandingskamer waarin het hout wordt verbrand. Om een hoog rendement te bereiken is de juiste luchttoevoer nodig die zorgt voor een optimale verbranding.

Hoe minimaliseert het rookontwikkeling?

De rookgassen die ontstaan bij de verbranding worden door het rookgasafvoersysteem afgevoerd. Door goed hout te gebruiken als brandstof (vochtpercentage van maximaal 18% en onbewerkt hout) wordt de rookontwikkeling sowieso geminimaliseerd.

Afbeelding

Afbeelding

Belangrijke onderdelen van een hoog rendement houtkachel

Een hoog rendement houtkachel is voorzien van de nieuwste technieken om het hoge rendement te behalen. Ieder onderdeel is dan ook belangrijk om te genieten van een warm en sfeervol vuur. Dus de verbrandingskamer, luchttoevoersysteem, rookgasafvoer, kachelpijp etc.

Soorten hoog rendement houtkachels 

Traditionele modellen – De traditionele modellen zijn toch wel de vrijstaande houtkachels en inbouw houtkachels. In ons assortiment vindt u een grote verscheidenheid aan modellen en merken.

Lees meer Neem een kijkje op onze website bij de houtkachels of bezoek onze veelzijdige en uitgebreide showroom in Barneveld. Hier staan ook verschillende modellen (brandend) opgesteld en kunt u beter bepalen naar wat voor model uw voorkeur uitgaat.

Moderne ontwerpen en innovaties


Bent u op zoek naar een model dat anders is dan anders? Geen 13 in een dozijn? Kies dan voor een houtkachel met modern ontwerp. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hangende houtkachel. Wij hebben modellen die in principe overal aan het plafond kunnen worden gehangen, zoals de Leenders Wald. Ook zijn er modellen die aan de muur kunnen worden gehangen van merken als Scan, Morso en Dik Geurts.

Liever geen hangende hoog rendement houtkachel, maar wel een kachel met modern ontwerp? We hebben ook een groot aantal houtkachels met een ovalen stookkamer. Deze kachel brengt een heel eigen sfeer mee en zorgt voor een schitterend, intens vuur.


Voordelen van het gebruik van een hoog rendement houtkachel 

Energie-efficiéntie en kostenbesparing

In vergelijking met een oude opengestookte houthaard of oudere modellen houtkachels, is een moderne houtkachel van een heel ander kaliber. Heeft u een oude kachel in huis en twijfelt u of u over moet gaan op een nieuwer model? Weet dat met een nieuwer model u in de meeste gevallen (veel) minder hout nodig heeft om de kachel (en daarmee de kamer) op temperatuur te krijgen. De afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen op het gebied van houtkachels niet stil gestaan! Zeker met het invoeren van de EcoDesign wordt er steeds meer gelet op het rendement en de uitstoot van de houtkachel.

Lees meer Wilt u meer weten over de mogelijkheden van renovatie bij u thuis? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en laat u informeren. Wij geven graag persoonlijk advies en vertellen u precies wat er mogelijk is bij u thuis!

Vermindering van milieueffecten


Sinds 2022 moeten de houtkachels voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Deze kachels stoken dan ook een stuk schoner dan een oude open haard of oudere houtkachels.

Verhoogde warmteafgifte


Door te kiezen voor een moderne hoog rendement houtkachel, kiest u voor een hoger rendement en kunt u genieten van een heerlijke warmteafgifte. Maar zorg ervoor dat u een kachel kiest die past bij uw woning. Een houtkachel met een (te) hoog vermogen kunt u niet plaatsen in een goed-geïsoleerde nieuwbouwwoning. De ruimte wordt te warm en dat is niet prettig. Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Afbeelding

Afbeelding

Selectie en aankoop van een hoog rendement houtkachel

Grootte en capaciteit


Hoog rendement houtkachels hebben we in allerlei verschillende formaten en capaciteit. Het belangrijkste is om eerst te kijken naar de capaciteit. Die moet matchen met de ruimte. Een te hoge capaciteit in een te kleine ruimte, is onaangenaam. Daarna kunt u kijken naar de grootte van de houtkachel. Hierin heeft u keuze uit compacte houtkachels en grote houtkachels die een echte eyecatcher zijn voor uw woning.

Lees meer

Materialen en duurzaamheid


Wanneer u kiest voor een inbouw houthaard, zijn de gebruikte materialen nauwelijks zichtbaar. De haard wordt strak ingebouwd of verrijkt met een schouw. De aandacht gaat op deze manier uit naar het vuur. Natuurlijk heeft u bij de diverse merken wel keuze uit verschillende achterwanden. Vrijstaande houtkachels zijn gemaakt van gietijzer of staal. Gietijzer en staal verschillen niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua warmte. Een kachel van gietijzer warmt langzaam op, maar blijft wel langer warm. Plaatstaal wordt sneller warm, maar koelt ook sneller af.

Energieclassificaties en certificeringen


Op onze website ziet u dat er energielabels zijn toegevoegd aan de foto’s op de productpagina’s. Op dit energielabel ziet u hoe energiezuinig de kachels zijn (ter vergelijking met andere houtkachels). Bij ons vindt u alleen houthaarden en houtkachels met energielabel A, A+ en A++.


Installatieproces

Locatiekeuze


Waar wilt u uw hoog rendement houtkachel plaatsen? In 9 van de 10 keer wordt een houtkachel in de woonkamer geplaatst. Een logische plek omdat u daar waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt en u dus optimaal kunt genieten van de warmte en sfeer van het vuur. Waar in de kamer wilt u de kachel laten plaatsen? De keuze is aan u, maar wij denken natuurlijk graag met u mee. Wij kijken niet alleen naar het optische plaatje, maar ook naar de praktische kant. Een houtkachel moet namelijk voorzien worden van een rookkanaal die door de nok van uw woning moet uitmonden. Een houtkachel in een uitbouw behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Lees meer

Veiligheidsrichtlijnen


Wanneer u een hoog rendement houtkachel koopt bij Van Manen, wordt deze geïnstalleerd door onze eigen monteurs. Monteurs met kennis van zaken die werken volgens de laatste richtlijnen. U mag er dus vanuit gaan dat de kachel geplaatst wordt volgens alle geldende veiligheidsrichtlijnen zodat u onbezorgd gebruik kunt maken van de kachel. Natuurlijk dient u zich wel aan de gebruikershandleiding te houden.

 

Professionele installatie versus zelfinstallatie


De installatie van een houtkachel is een vak apart. Onze monteurs hebben allemaal een opleiding gevolgd bij de NHK (Nederlandse Haarden – en Kachelbranche) en hun diploma hiervoor behaald. Zij zorgen voor een juiste installatie die voldoet aan de voorschriften en natuurlijk wordt gebruik gemaakt van de beste materialen. Zelfinstallatie raden wij ten zeerste af. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en u wilt dat risico toch niet lopen?  

Afbeelding

Afbeelding

Onderhoud van een hoog rendement houtkachel

Wanneer u een houtkachel met hoog rendement koopt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Van Manen biedt onderhouds- en servicediensten voor houtkachels. Daarnaast zult u ook een schoorsteenveger moeten inhuren die tenminste jaarlijks de schoorsteen schoonmaakt.


Conclusie

Wilt u een hoog rendement houtkachel kopen? Dan bent u bij Van Manen aan het juiste adres! In onze 1.500m2 showroom in Barneveld vindt u alleen maar HR houtkachels. Dit zijn houtkachels die voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Een veel betere keuze dan een authentieke open gestookte, maar ook een stuk beter dan een oudere houtkachel die misschien op dit moment in uw woning staat te branden. Wilt u meer informatie over de hoog rendement houtkachel? Bezoek onze uitgebreide showroom in Barneveld en laat u verrassen door ons veelzijdige assortiment.

Afbeelding