Het verwarmen van woningen met aardwarmte, elektriciteit én gas is volgens Kees van der Leun beter dan het streven naar een volledig gasvrij Nederland.Toch wil Rutte III naar een gasvrij Nederland in 2050. Dat betekent elektrisch koken en huizen zonder centrale gasverwarming.
Van der Leun is directeur van Ecofys Nederland, een adviesbureau op het gebied van duurzaamheid. Het uitgangspunt van het kabinet is om 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar gasvrij te maken of op zo’n manier aan te pakken dat ze eenvoudig en snel gasloos gemaakt kunnen worden. Van der Leun ziet hier echter een probleem. Een volledige gasloze warmtevoorziening kan de energietransitie vertragen en onnodig duur maken.
Hoge pieken ondervangen
Tijdens koude periodes ontstaat namelijk een hoge piek in de elektriciteitsvraag. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, is een grote verzwaring van de elektriciteitsinfrastructuur nodig. Een dure oplossing die weinig gebruikt zal worden. Volgens Van der Leun is een hybride oplossing verstandiger. Op die manier wordt gas alleen ingezet als elektriciteit schaars is.
Bij extreme kou zou eenvoudig de gaskachel gebruikt kunnen worden om de kou te verjagen. Ook bij een hybride oplossing worden flinke stappen gezet wat betreft het reduceren van het gasverbruik. Grote verschil is dat woningen niet volledig worden afgesloten. Ook is een woning die op twee verschillende manieren warmte kan genereren minder kwetsbaar. De kans dat we met z’n allen in de kou moeten zitten, wordt een stuk kleiner.
Extra warmte
Maar ook op druilerige dagen in het voorjaar en najaar kan het stoken van een gaskachel net die extra warmte geven die op dat moment wenselijk is. En wat als u in de woonkamer een andere warmtebehoefte heeft dan in de rest van uw woning? Een hogere temperatuur zodat het aangenaam vertoeven is in de woonkamer, terwijl de warmtebehoefte in de rest van het huis een stuk lager ligt? Met een gaskachel kunt u eenvoudig en snel lokale warme genereren, daar waar het nodig is. Wel is gas daar voor nodig. Op plaatsen waar gas niet meer beschikbaar is kan een houtgestookt toestel of een pelletkachel deze functie prima overnemen.
Ambitieus regeerakkoord
Het nieuwe regeerakkoord toont ambitie op het gebied van klimaat. Als eerste wordt de isolatie aangepakt en daarna wordt ingezet op de toepassing van duurzame warmtebronnen, dus het gasvrij maken van de woningen. Zoals Van der Leun schetst, zitten hier echter nog wel wat haken en ogen aan. In de praktijk is het nog allemaal niet zo makkelijk om volledig gasvrij te leven.
Alternatieven voor een gasvrije woning
Wordt Nederland ondanks alle hakken en ogen daadwerkelijk gasvrij? Dan heeft van Manen genoeg alternatieven om warmte en sfeer te genereren met bijvoorbeeld een houtkachel, pelletkachel of elektrische haard. Of is een hybride oplossing verstandiger om het gasgebruik te reduceren? Hoe het precies zal gaan? Dat zal de toekomst uitwijzen. Het is belangrijk om een duidelijke, uitvoerbare warmtestrategie te ontwikkelen om zo de klimaatdoelen van de Europese Unie te halen.
Van Manen gaat voor duurzaamheid
Van Manen haarden en kachels hecht een grote waarde aan duurzaamheid. Onze collectie haarden en kachels bestaat dan ook uit producten die voldoen aan de EcoDesign richtlijn die in 2022 van kracht wordt. Optimaal passend in een duurzame wereld met oog voor de toekomst.
In het NRC Handelsblad van 26 oktober 2017 is het volledige betoog van Kees van der Leun, directeur van Ecofys Nederland te lezen. Lees het artikel Behoud het gasnet en gebruik het slim.
Meer lezen? Ga naar onze blog Wonen zonder aardgas maar mét kachel?
Heeft u nog vragen over uw persoonlijke situatie? Kom naar onze showroom en laat u adviseren!