Het is verstandig om uw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Wij adviseren dit tenminste één keer per jaar te doen. Op die manier voorkomt u ophoping van creosoot, kunt u schoner stoken en verkleint u de kans op een schoorsteenbrand. Let wel op dat u een betrouwbare schoorsteenveger kiest!

Voorkom schoorsteenbrand en laat uw schoorsteen vegen

Creosoot is een brandbare stof die zich na verloop van tijd in je schoorsteen kan ophopen, en als het niet regelmatig wordt verwijderd, kan het een schoorsteenbrand veroorzaken. Jaarlijks zijn er circa 2.000 schoorsteenbranden in Nederland die veel schade aan woningen of panden veroorzaken. Daarnaast ligt koolmonoxidevergiftiging op de loer wanneer u uw schoorsteen niet regelmatig laat vegen. De ontwikkeling van creosoot is al minder wanneer u goed en droog hout gebruikt. Dit kunt u terugvinden in de stookinstructie die u krijgt bij aankoop van een houthaard of houtkachel bij Van Manen haarden en kachels.

Klik hier voor onze houtkachels

Vraag ons Installatie en Onderhoud Magazine aan

Wilt u meer weten over Installatie en Onderhoud van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Laat uw schoorsteen tenminste ieder jaar vegen

Aangeraden wordt om de schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen. Als u de houthaard echter vaak gebruikt, moet u hem misschien vaker laten vegen om een gevaarlijke ophoping van creosoot te voorkomen. Als u niet zeker weet of de schoorsteen geveegd moet worden, neem dan contact op met een erkende schoorsteenveger bij u in de buurt en die u kan adviseren. De meeste schoorsteenvegers bieden veegdiensten aan tegen redelijke prijzen, dus er is geen excuus om het niet regelmatig te laten doen. In de meeste gevallen zult u tussen de € 60 en € 100 euro betalen voor het laten vegen van uw schoorsteen.

Laat uw schoorsteen ieder jaar vegen

Wat zijn de tekenen dat uw schoorsteen geveegd moet worden?

Er zijn verschillende tekenen dat je schoorsteen misschien geveegd moet worden. Als u zwarte roet of creosootaanslag ziet aan de binnenkant van de schoorsteen. Als u rook of dampen in je huis ruikt, kan dit ook een teken zijn dat de schoorsteen geveegd moet worden. Ook als de kachel niet goed meer trekt, is het mogelijk tijd om uw schoorsteen te laten vegen.

Is de schoorsteen vegen verplicht?

Veel huiseigenaren vragen zich af of schoorsteenvegen wettelijk verplicht is. Het antwoord is nee - het is niet verplicht, maar het wordt wel sterk aanbevolen. Wanneer u de schoorsteen niet laat vegen, loop tu risico op een schoorsteenbrand en het niet vergoed krijgen van schade. Mocht er namelijk toch iets misgaan, is het belangrijk dat u kunt aantonen dat er goed onderhoud is gepleegd. Ook voor de verzekering is het belangrijk dat uw schoorsteen goed onderhouden wordt. Zorg dat u een veegbewijs krijgt van de schoorsteenveger, zo kunt u aan uw verzekeraar laten zien dat de schoorsteen goed is onderhouden. Dus, hoewel schoorsteenvegen niet verplicht is, is het zeker belangrijk om uw huis veilig te houden.

Klik hier voor onze onderhoud pagina

Laat uw schoorsteen vegen en voorkom creosoot

Wat is creosoot en waarom is het gevaarlijk?

Creosoot is een brandbare stof die zich na verloop van tijd in uw schoorsteen kan ophopen. Als het niet regelmatig wordt verwijderd, kan het een huisbrand veroorzaken. Creosoot ontstaat wanneer hout of kolen worden verbrand in een haard of kachel. De rook van het vuur bevat creosootdeeltjes, die aan de binnenkant van de schoorsteen kunnen blijven plakken. Na verloop van tijd kunnen deze deeltjes zich ophopen en een gevaarlijke brandbare stof vormen. Waarom is creosoot dan zo gevaarlijk? Creosoot is zeer brandbaar - in feite een van de meest brandbare stoffen die er zijn. En als het ontbrandt, kan het gemakkelijk een huisbrand veroorzaken.

Hoe kiest u een schoorsteenveger?

Als het tijd wordt om een schoorsteenveger te kiezen, kan dat een ontmoedigende taak zijn. Met zoveel beschikbare schoorsteenvegers, hoe weet u welke de juiste is?

Hier volgen enkele tips voor het kiezen van een schoorsteenveger:

  • Zorg ervoor dat de schoorsteenveger verzekerd is en een vergunning heeft. Dit zal u helpen beschermen bij eventuele ongelukken of schade.
  • Vraag vooraf een prijsopgave aan. Dit zal je helpen prijzen te vergelijken en de beste deal te vinden.
  • Informeer vooraf bij branchevereniging ASPB.
  • Kies een schoorsteenveger in de buurt. Hij kent de omgeving en heeft er belang bij zijn goede naam en faam hoog te houden.
  • Let op: Er zijn een groot aantal oplichters actief op het gebied van schoorsteenvegen. Bekijk websites goed en lees ook de kleine lettertjes! Wij kennen voorbeelden van websites waarbij genoemde prijzen exclusief BTW zijn. Maar ook dat de genoemde prijzen van het vegen van een rookkanaal gaat per meter. Deze partijen worden vaak ook bovenaan getoond in Google. 

Door deze tips te volgen, weet u zeker dat u een betrouwbare en veilige schoorsteenveger vindt om uw huis te behoeden voor brand. Ook vindt u op onze servicepagina twee gerenommeerde schoorsteenvegers waar wij prettig mee samenwerken.

Voorkom schoorsteenbrand door uw schoorsteen te laten vegen.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Schoorsteenbranden zijn een ernstig gevaar, en het is belangrijk om te weten wat u moet doen als er een ontstaat. Als u rook ruikt of vlammen uit uw schoorsteen ziet komen, bel dan onmiddellijk de brandweer. Probeer het vuur niet zelf te blussen met water - u zou gewond kunnen raken. Wilt u iets op het vuur gooien? Dan raden wij zand aan. Als u de brandweer heeft gebeld, evacueer dan uw huis en sluit de deuren en ramen om te voorkomen dat het vuur zich uitbreidt. Ga pas terug naar uw woning als de brandweer het sein veilig heeft gegeven. Schoorsteenbranden kunnen gevaarlijk zijn en ernstige schade aan uw woning veroorzaken. Maar door te weten wat u moet doen en onmiddellijk te evacueren, kunt u de risico's minimaliseren. Nogmaals, door tijdig de schoorsteen te laten vegen, voorkomt u soortgelijke nare gevolgen.

Conclusie

Niemand wil aan een huisbrand denken, maar als u uw schoorsteen niet regelmatig laat vegen, kan het gebeuren. De meeste schoorsteenvegers raden aan om uw schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen, maar het kan zijn dat je het vaker moet laten doen als u de haard vaak gebruikt. Zorg er dus voor dat u regelmatig een schoonmaakbeurt voor uw schoorsteen plant - het kan uw huis redden!

Bekijk hier onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina