Een knapperend houtvuur in uw woning. Het schitterende vlammenspel bepaalt voor een groot deel de sfeer in de kamer. Van Manen haarden en kachels heeft een groot assortiment verschillende soorten houtkachels-en haarden, zo is er altijd een model te vinden dat past bij uw wensen en situatie. Bent u ook op zoek naar een houtkachel, maar vraagt u zich nog af welke houtkachel u het beste kunt kopen of überhaupt uit welke houtkachels u kunt kiezen? Op deze pagina vertellen we u alles over de verschillende soorten houtkachels.

Vraag ons Inspiratie Magazine aan

Wilt u meer inspiratie op doen bij Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Welke houtkachel kan ik kiezen?

Het aanbod in verschillende soorten houtkachels is erg ruim. Niet zo gek dat u niet goed weet welke houtkachel u nodig heeft en welke houtkachel past bij uw wensen en situatie. Voordat u een keuze maakt, kunt u ook alvast wat afwegingen maken. Is de houtkachel bedoeld als sfeermaker en is vooral het uiterlijk daarbij van belang? Of gaat de houtkachel ook dienen als centrale verwarming van uw woning? Wordt de houtkachel geplaatst in een bestaande, oude woning of is het bedoeld voor uw nieuwbouwwoning? Dat zijn vragen waar u nu alvast over na kunt denken. Voor een nieuwbouwwoning geldt namelijk dat deze huizen goed geïsoleerd zijn. In dat geval is het dan erg belangrijk om te kiezen voor een houtkachel met een gesloten systeem. Kortom, er is genoeg om over na te denken! Bij Van Manen Haarden en Kachels heeft u in ieder geval de keuze uit de volgende modellen, waar we u graag meer over vertellen:

Geniet rond de vrijstaande houtkachel 

De vrijstaande houtkachel is een afsluitbaar stooktoestel. De hout gestookte kachel kan vrijwel overal worden geplaatst, als deze maar aangesloten wordt op het rookkanaal. Een vrijstaande houtkachel produceert een zeer aangename warmte. Hiermee kunt u uw hele kamer verwarmen. Met een vrijstaande houtkachel zijn de opties eindeloos. Zo zijn de kachels verkrijgbaar in verschillende materialen en designs. Gaat u voor een kachel met front zicht op het vuur? Of geniet u liever van meer kanten van vuur en kiest u voor een kachel met zijruiten? Wanneer u kiest voor een vrijstaande houtkachel met een gesloten systeem, is deze houtkachel ook zeer geschikt voor nieuwbouwwoningen. Het voordeel van een vrijstaande houtkachel is dat deze ook prima in het midden van de kamer geplaatst kan worden. Zo kan de kachel bijvoorbeeld dienen als scheiding tussen de woonkamer en de eetkamer. Kiest u voor een houtkachel met draaibare stookkamer? Dan kunt u zowel op de bank als aan de eettafel genieten van het schitterende vlammenspel.

De speksteenkachel, een duurzame keuze

Wilt u verantwoord genieten van een houtvuur? Is sfeer belangrijk en wilt u de aangename warmte van het vuur lang voelen? Bekijk dan eens onze uitgebreide collectie speksteenkachels (zie foto hierboven). Deze houtkachels zijn voor een groot deel opgebouwd uit speksteen. Dit soort steen heeft van nature de eigenschap om warmte op te slaan en langzaam weer uit te stoten. Zo stookt u relatief kort en kunt u langdurig genieten van een aangename warmte. Als de stookkosten voor u een belangrijk onderdeel zijn van de aankoop van een houtkachel, dan is het belangrijk om ook rekening te houden met het rendement van een kachel. Een speksteenkachel is naast de pelletkachel een erg duurzame houtkachel. Dus goed voor uw portemonnee én het milieu! Houd er wel rekening mee dat de aankoopbedrag van een speksteenkachel vaak een stuk hoger ligt dan bij een pelletkachel. 

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Inbouw houthaard ter vervanging van een open haard

Een op hout gestookte inbouwhaard is ideaal ter vervanging van een open haard. Wel moet u bij een inbouwhaard rekening houden met de inbouwafmetingen. De inbouw houtkachel is uitstekend geschikt als hoofdverwarming, met een rendement tot maar liefst 85%! Een inbouw houtkachel is altijd voorzien van een draaideur of liftdeur. Wij kunnen vele modellen leveren in diverse formaten en design. Van klassiek tot modern, bij Van Manen is het mogelijk.  

Relatief makkelijk te plaatsen: de inzet houthaard

Groot voordeel van een inzethaard is dat deze vaak relatief makkelijk te plaatsen is. Zo is er geen ingrijpende verbouwing nodig, daarom is dit een ideale oplossing voor een wat lager budget. Daarnaast behaalt een inzethaard al snel een rendement van zo’n 85%! Dat betekent een eenvoudige oplossing met hoog rendement en dus lagere stookkosten. De inzethaard is ook ideaal om uw open haard te vervangen. De inzethaarden zijn in verschillende soorten en maten te krijgen. Bezoek onze sfeervolle showroom en laat u verleiden door de verschillende soorten houtkachels.

Creëer een ruimtelijk effect met een hangende houtkachel

Wanneer u weinig ruimte hebt voor de plaatsing van een houtkachel, maar toch wilt genieten van de sfeer van een knapperend houtvuur, dan is een hangende houtkachel mogelijk een interessante oplossing. Een hangend model geeft een ruimtelijk effect, zodat de kachel minder aanwezig lijkt. Toch kunt u volop genieten van een sfeervol vlammenspel. Enkele modellen zijn zelfs draaibaar, zodat u zelf kunt kiezen aan welke kant u wilt genieten van warmte en sfeer.

Buiten verder genieten met een tuinhaard

Met een tuinhaard gestookt op hout, kunt u ook buiten genieten van de gezellige sfeer van vuur en een aangename warmte. Wanneer het op een heerlijke zomeravond buiten wat frisser wordt, hoeft u niet meteen naar binnen, maar kunt u de haard ontsteken. U voelt de warmte van het vuur en de gezellige sfeer maakt dat u buiten kunt blijven genieten. 

Dit is ook een ideale oplossing als het voor u niet mogelijk is binnen een houtkachel te plaatsen, bijvoorbeeld door gebrek aan een geschikt rookkanaal. Van Manen haarden en kachels biedt ook verschillende soorten houtkachels voor buiten aan. Al deze tuinhaarden zijn voorzien van een deur. Met een deur ontsnapt de warmte niet meteen, maar blijft hangen in en rond de haard. Zo blijft u rondom de haard de warmte voelen. Genieten!

Kortom, welke houtkachel u het beste kunt kopen is afhankelijk van de situatie van uw woning, maar ook de aanschafprijs en de stookkosten kunnen enorm verschillen. De verschillende soorten houtkachels zijn allemaal te bewonderen bij Van Manen Haarden en Kachels. Ontdek in onze stijlvolle showroom wat er allemaal mogelijk is op het gebied van houtgestookte haarden en kachels. Onze adviseurs staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.