Na verloop van tijd kan het zijn dat de ruit van uw gashaard vies wordt. Om optimaal te genieten van uw vuur, is het belangrijk om de ruit te reinigen. Gebruik hierbij de juiste ruitenreiniger! Schoonmaakmiddelen met siliconen mag u beslist niet gebruiken. 

Gebruik het juiste middel om de ruit te reinigen

In de showroom van Van Manen haarden en kachels kunt u speciale ruitenreiniger voor haarden en kachels vinden. Deze ruitenreiniger is speciaal gemaakt om ruiten van haarden en kachels schoon te maken. De ruitenreiniger is onbrandbaar en biologisch afbreekbaar. Op het etiket vindt u een duidelijke uitleg hoe u de reiniger moet gebruiken. Ook in deze blog geven we een korte uitleg over het reinigen van de ruit van uw gashaard.

Dru Maestro gashaard schoonmaken

Hoe reinig ik een haard met normaal glas?

De eerste keer dat u uw haard stookt zal deze een chemische lucht afgeven. De reden hiervan is dat de lak inbrandt, dit is eenmalig. Wij adviseren de haard 2 tot 3 keer minimaal twee uur op de hoogste stand te laten branden. Ook verbranden dan de eventueel achtergebleven olieresten van het assemblageproces. Als u een haard heeft met een waakvlam adviseren wij u deze aan te laten gedurende het stookseizoen. Dit maakt de haard gebruiksvriendelijker en vermindert de aanslag op de ruit van de haard.

Hoe reinig ik een haard met ontspiegeld glas?

Gebruik de DRU ruitenreinigerset voor het reinigen van het ontspiegeld glas van uw haard of kachel. Dit geldt ook wanneer u een ander merk haard hebt.

Wanneer reinig ik de ruit?

Wij adviseren na de eerste zes weken de ruit van uw haard schoon te maken.

  • Reinigen eerste keer: verwijder vingerafdrukken of vlekken voor de eerste keer stoken
  • Reinigen tweede keer: na de eerste keer stoken het toestel af laten koelen en het glas reinigen
  • Reiniging herhalen indien vervuiling zichtbaar is

 

1. Haal de ruit uit de gashaard

Zorg ervoor dat de gashaard én de waakvlam uitstaan en haal dan de ruit uit de haard. Iedere haard is anders, het is dan ook belangrijk dat u in de handleiding van uw haard leest hoe u de ruit er precies uithaalt. Heeft u een gashaard met een openklabare ruit? Dan kunt u het glas eenvoudig naar u toe trekken en de binnenkant van de ruit direct reinigen. 

2. Leg de ruit op een vlakke, zachte ondergrond

Is de ruit uit de haard? Leg deze dan op een vlakke, zachte ondergrond, zoals een deken of kleed. De zachte ondergrond zorgt ervoor dat het glas niet beschadigt. 

3. Gebruik ruitenreiniger voor haarden en kachels

Niet ieder schoonmaakmiddel is geschikt om de ruit van een haard of kachel te reinigen. Wij adviseren om ruitenreiniger voor haarden en kachels te gebruiken. Deze is te koop in onze showroom in Barneveld. Ook kunt u een keramische kookplaat reiniger gebruiken. Gebruik beslist geen Glassex of schoonmaakmiddel met siliconen.

  • Besproei de te behandelen vlakken
  • Let op! Er komt direct aflopend vuil af
  • Na een korte inwerktijd afnemen met een vochtige doek of absorberend papier
  • Bij hardnekkige aanslag, bovenstaande herhalen
  • Ingedroogde vlekken verwijderen met water 

4. Zet de ruit terug in uw gashaard

Is de ruit schoon? Dan kunt u deze terugzetten in de haard. Hoe u dat doet? Dat vindt u in de handleiding van uw haard. Zet de gashaard aan en binnen een paar minuten kunt u weer genieten van onbelemmerd vuurzicht! 

Dru Maestro 3 zijdige gashaard

Jaarlijks onderhoud aan uw gashaard 

Het schoonmaken van de ruit van uw gashaard maakt ook deel uit van onze onderhoudscontracten. Wat gebeurt er precies tijdens de Onderhoud Servicebeurt? Dat leest u op onze pagina Service gashaard. Natuurlijk bent u ook in onze showroom van harte welkom met al uw vragen over de gashaard. Online al meer lezen?