Goed hout is iets waar u niet alleen in de koude wintermaanden over moet nadenken, maar eigenlijk het hele jaar door. Het beste is om een voorraad aan te leggen, goed haardhout moet namelijk zo'n 2 jaar drogen. Begin daarom vandaag nog met het aanleggen van een houtvoorraad!

Gebruik het juiste hout voor de houtkachel

Er zijn ontzettend veel soorten hout. Wanneer u uw kachel of haard wil stoken, gebruik dan de juiste brandstof. Niet iedere houtsoort is namelijk geschikt voor het stoken van een kachel of haard. Wat mag wel? In een kachel mag u gekloofd hout, geperst hout en onbehandeld afvalhout gebruiken.

Droog hout voor de beste verbranding

Goed stookhout is droog en heeft een vochtpercentage tussen de 10 en 18%. Het vochtpercentage is eenvoudig te meten met een vochtmeter. Die krijgt u van ons cadeau bij aanschaf van een houtkachel! Vers gekapt brandhout kan pas brandbare gassen vrijgeven als het overtollige vocht verdampt is. Het is eigenlijk onmogelijk om met (te) nat hout een houtkachel goed te stoken. Het verbrandingssysteem komt nauwelijks op temperatuur. Wanneer u het hout langer laat drogen, is dat beter voor uw kachel, maar ontstaat ook binnen kortere tijd een veel mooier vuur. 

Laat uw stookhout drogen in een houthok

Heeft u genoeg ruimte? Kies er dan voor om uw hout te drogen in een houthok. Het duurt zo'n 2 jaar voordat vers gekapt hout het juiste vochtpercentage heeft om te stoken. Het helpt als de wind goed bij het hout kan, het hok zo'n 20 tot 30 cm van de grond ligt en beschermt wordt tegen de regen door een dakje. 

Stook uw kachel via de Zwitserse Methode

En wanneer uw hout goed droog is, kan het echte werk beginnen! Stook uw kachel via de Zwitserse Methode. Het principe van de Zwitserse Methode is dat u tijdens het aanmaken van uw houtkachel het meest brandbare materiaal bovenaan legt. Het voordeel van deze manier van stoken is dat vanaf het begin vrijwel volledige verbranding ontstaat. U krijgt snel en eenvoudig vuur inde kachel, zonder veel schadelijke rook te veroorzaken? Hoe doet u dat precies? Bezoek onze stookavond en leer hoe u een verantwoord vuur stookt! 

Bezoek onze showroom voor de beste houtkachels

Heeft u geen houtkachel, maar is uw interesse gewekt? U bent van harte welkom in onze sfeervolle showroom. Wij hebben een groot assortiment houtkachels, met merken als Barbas, Dik Geurts, Spartherm en Leenders. Ontdek in onze showroom welke houtkachel het beste bij u past.