Dat er iets moet veranderen om onze aarde leefbaar te houden is duidelijk. Maar hoe gaan we dat in Nederland doen? En hoe haalbaar zijn die plannen? We zetten de belangrijkste ontwikkelingen en discussies op een rij.
Zo werken we aan de klimaatdoelen
In 2015 stemde Nederland in met het Klimaatakkoord van Parijs. Het doel van dit VN-akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden. De maatregelen die Nederland daarvoor neemt staan in ons Nationale Klimaatakkoord. Het gaat om een akkoord op hoofdlijnen. De komende jaren werken provincies, gemeenten en waterschappen per regio een energiestrategie uit.
Nederland loopt achter op schema
In de praktijk blijkt het niet eenvoudig om onze CO2-uitstoot terug te dringen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving beperken we met de huidige maatregelen de uitstoot in 2020 slechts met 20 tot 21 procent, terwijl 25 procent het doel is.
Elektriciteit is niet dé oplossing
Steeds meer deskundigen vragen zich af of het wel slim is om massaal woningen elektrisch te verwarmen, dus met een warmtepomp. Daarvoor is namelijk heel veel stroom nodig. Hoogleraren Machiel Mulder en José Luis Moraga González van de Rijksuniversiteit Groningen concluderen dat we niet snel genoeg voldoende windmolens en zonneparken kunnen bouwen om die stroom op te wekken. En zelfs al zou dat lukken, dan kan ons elektriciteitsnet dat op veel plekken niet aan.
"Het is kapitaalvernietiging om snel van het gas af te gaan"
Wat is dan slimmer? David Smeulders, hoogleraar Energy Technology aan de TU/e, pleit ervoor om deels over te schakelen op buitenlands gas. De gasleidingen kunnen in de toekomst volgens Smeulders goed gebruikt worden voor het transport van waterstof of gas gemaakt van zonne-energie. Smeulders noemt het kapitaalvernietiging om bestaande woningen van het gas af te halen. Het leidt volgens hem zelfs tot meer CO2-uitstoot, omdat de stroom voor warmtepompen deels opgewerkt moeten worden in vervuilende kolencentrales.
Wie gaat al die huizen verbouwen?
En dan is er nog het praktische probleem. De bouw-en installatiesector hebben een schreeuwend personeelstekort, waardoor het niet eens lukt om de nieuwbouwdoelstellingen te halen. Verschillende brancheorganisaties hebben in de afgelopen jaren al gewaarschuwd dat de krapte op de arbeidsmarkt de energietransitie in gevaar brengt.
Mix aan oplossingen nodig
Hoe concreter de klimaatplannen worden, hoe duidelijker het wordt: er is een mix aan oplossingen nodig voor onze woningen. Isolatie, warmtepompen, zonneboilers én een duurzame kachel passen in die toekomstbestendige mix.
Welke oplossing past bij uw woning?
Wij kunnen ons voorstellen dat u nog een heel aantal vragen heeft, daarom nodigen wij u uit voor een bezoek aan onze showroom. Hier vindt u een uitgebreid assortiment gashaarden en houtkachels die allemaal 'EcoDesign Ready' zijn. Dat betekent dat ze nu al voldoen aan de strenge eisen die in 2020 van kracht worden. Ook kunt u onderstaande artikelen lezen voor meer informatie.