Een gaskachel brengt sfeer en gezelligheid. Bovendien is het heel eenvoudig om een gashaard te bedienen. Maar is een gaskachel veilig? Dat leest u in dit blogbericht.

Is een gaskachel veilig?

Ja! Daar kunnen we heel kort in zijn. Toch zijn er wel een aantal mitsen en maren. Het is namelijk heel belangrijk dat de gaskachel:

  • voldoet aan de eisen van deze tijd
  • geïnstalleerd wordt door een erkende installateur
  • goed wordt onderhouden

CO-vrij certificering voor Van Manen

Wist u dat vanaf 1 april 2023 het onderhoud van uw gaskachel gedaan moet worden door een bedrijf met CO-vrij certificering? KIWA heeft de werkwijze van Van Manen bekeken en goedgekeurd. Wij hebben de certificering binnen en mogen dan ook het onderhoud aan uw gaskachel blijven doen. 

Hoe weet ik of mijn gaskachel veilig is?

De meeste moderne haarden gaan “op slot” wanneer iets niet in orde is. Toch is het belangrijk dat u als stoker ook oplet wanneer de haard anders werkt dan normaal. Hapert de haard bij het aangaan? Dan kan het zijn dat er een vuiltje zit bij de ontsteker. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig uw haard laat controleren. Door vrijwel alle fabrikanten van gaskachels of- haarden, wordt aanbevolen het toestel jaarlijks te onderhouden. Dit om storingen tijdens gebruik of ongewenste situaties te voorkomen. U kunt dit vergelijken met jaarlijks onderhoud aan uw Cv-ketel. Hoewel bij onze toestellen nooit sprake is van hoofdverwarming, is een geplande sfeervolle avond zonder haard of kachel moeilijk voor te stellen.

Klik hier voor service en onderhoud gashaarden

Kies voor een veilige gaskachel van Van Manen.

Wat gebeurt er als de waakvlam uitgaat?

Wanneer u de gaskachel niet gebruikt, is het verstandig om de waakvlam aan te laten. Dit zorgt ervoor dat er continu een kleine hoeveelheid gas door de leidingen blijft stromen. Zo blijft de gasleiding schoon. Ook is het temperatuurverschil tussen de kamer en de haard minder groot. Dat verkleint weer de kans op kalkvorming bij condens door temperatuurverschil.  

Waardoor kan de waakvlam uitgaan?

Gaat uw waakvlam uit? Dan kan dat eigenlijk twee redenen hebben:

  • Thermokoppel kapot
  • Lucht in de leiding

Wanneer de thermokoppel kapot is, kan de waakvlam uitgaan. De thermokoppel is een beveiliging die ervoor zorgt dat er geen gas in de verbrandingskamer komt als de kachel uit staat. Wanneer de gashaard brandt, verwarmt het vuur het uiteinde van de thermokoppel. Door deze warmte ontstaat er een klein elektronisch schokje. Op die manier blijft de gasklep open staan wanneer het vuur brandt. Is de thermokoppel defect? Dan ontstaat er geen schokje, sluit de gasklep zich en gaat de waakvlam uit. Onze servicemonteur kan de thermokoppel vervangen.

Gaat de waakvlam uit? Het kan ook zijn dat er lucht in de leiding zit. Hoe lost u dit op? Dat kan door uw haard telkens opnieuw aan te steken. Het kan zijn dat u dat wel 30 keer moet doen. Het kan ook zijn dat de brander moet worden schoon gemaakt.

Laat de gaskachel regelmatig controleren om veilig te gebruiken.

Hoe vaak moet u een gaskachel schoonmaken?

Om veilig te kunnen genieten van een gaskachel, is goed onderhoud nodig. De buitenkant is eenvoudig schoon te maken met een stofdoek. Ook kunt u in principe zelf de ruit van de gaskachel reinigen. Wat kunt u zelf allemaal doen?

  • De ruit reinigen
  • Stof uit convectieroosters zuigen (bij inbouw)
  • Batterijen in de handzender ieder jaar vervangen
  • Batterijen in ontvanger ieder jaar vervangen. Dit is niet nodig wanneer de ontvanger door middel van een adapter is aangesloten op het netstroom

Ruit gaskachel schoonmaken

Hoe reinigt u de ruit van uw gaskachel?

In de handleiding van de gashaard of gaskachel staat vaak hoe u de ruit eruit kunt halen. Ook kunt u diverse filmpjes vinden op YouTube. Bij Van Manen hebben wij speciale reinigingspasta voor de gashaard of gaskachel. Deze kunt u gebruiken samen met een microvezeldoek om de ruit schoon te maken.

Gashaard in een nieuwbouw woning

Heeft u een nieuwbouw woning en wilt u graag een gashaard laten plaatsen? Dat is mogelijk. U kunt nog steeds kiezen voor een gashaard, ook wanneer er geen aardgasaansluiting is. De meeste moderne gashaarden zijn namelijk ook leverbaar op propaangas (flessengas). Een perfecte oplossing voor uw nieuwbouw woning! 

Klik hier voor wonen zonder aardgas

Meer weten over de veiligheid van de gaskachel?

Natuurlijk wilt u veilig genieten van een sfeervol vuur en heerlijke warmte. De gaskachels in onze showroom zijn moderne toestellen die voldoen aan strenge eisen. Onze installateurs zijn volledig op de hoogte van de laatste regelgeving en zorgen voor een juiste en veilige installatie. Wilt u graag meer weten over een gaskachel in uw woning? Bezoek onze 1.500m2 showroom in Barneveld en laat u inspireren door de diverse opstellingen. Ook kunt u eventuele vragen stellen aan onze adviseurs. Wij helpen u graag in uw zoektocht naar dé perfecte haard.

Bekijk onze gashaarden Klik hier voor de showroompagina