Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig verwarmd met een warmtepomp. Maar hoe werkt zo’n warmtepomp? En is het mogelijk om een warmtepomp te combineren met een houtkachel? Wij vertellen u er graag meer over!

Kan een warmtepomp je hele huis verwarmen?

Wanneer u kiest voor een nieuwbouwwoning, wordt die opgeleverd met een warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de bodem, uit grondwater of uit de lucht. Dat ligt aan het soort warmtepomp dat geplaatst wordt. In de nieuwbouw zijn dat overwegend elektrische warmtepompen, omdat het ontbreken van een gasleiding hybride oplossingen in de weg staat. Voor bestaande woningen bestaat de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp waarmee u volledig gasloos kunt verwarmen en een hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kunt u tot 70% besparen op uw gasverbruik. Verderop in dit blogbericht vertellen we meer over de hybride warmtepomp. Een warmtepomp haalt de warmte van buiten naar binnen en verwarmt uw woning daarmee. Het verhoogt de temperatuur en maakt het geschikt om uw volledige woning mee te verwarmen. Dus kan een warmtepomp het hele huis verwarmen? Jazeker, maar er zijn ook aandachtspunten! Comfortabele en snelle warmte bijvoorbeeld na een lekkere wandeling met de hond.

Lees meer over huis verwarmen zonder gas

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Waarmee een warmtepomp combineren?

Hoewel een warmtepomp gemaakt is om het hele huis te verwarmen (vaak via vloerverwarming), blijkt in de praktijk de “ouderwetse” comfortwarmte te ontbreken. Als comfortabele en soms zelfs kostenbesparende aanvulling kunt u ook kiezen voor (snelle) lokale verwarming door een haard of kachel. Dus een extra warmtevoorziening naast de warmtepomp. Een warmtepomp combineren met een houtkachel is heel goed mogelijk in een gasloze woning. Maar waarom zou u kiezen voor een warmtepomp en houtkachel? Een warmtepomp is toch voldoende? In de praktijk zien we veel dat verwarming door enkel een warmtepomp als onvoldoende wordt ervaren. Een warmtepomp geeft een stabiele warmte af op een laag temperatuurniveau. Wanneer het kouder wordt, duurt het lang voordat een warmtepomp een graadje extra warmte afgeeft. Dat extra graadje kost in verhouding ook veel energie, dus geld. Om toch die extra warmte snel te krijgen op de plek waar u het nodig heeft, is lokaal verwarmen met een houtkachel dé oplossing. U stookt eenvoudig en snel een heerlijk houtvuur. Heerlijk om de directe warmte, maar ook de unieke sfeer die u er gratis bij krijgt. Er gaat niets boven staren naar het schitterende vlammenspel van een moderne houthaard of houtkachel. Ultiem genieten!

Lees meer over vloerverwarming en een houtkachel

Hybride warmtepomp combineren met een houtkachel

Heeft u geen nieuwbouwwoning en bent u aan het kijken welke warmtepomp het meest geschikt is voor uw huis? U kunt kiezen tussen een elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Met de elektrische warmtepomp kiest u voor volledig gasloos. Een hybride warmtepomp verwarmt het hele jaar door de woning. Op koude dagen springt de cv-ketel bij (dus verwarmen met gas) of neemt het tijdelijk helemaal over van de warmtepomp. Dat is om de koude piekmomenten te ondervangen. Maar u kunt die piekmomenten ook ondervangen met een haard of kachel. In een woning met aardgas kunt u kiezen uit lokale verwarming door vrijwel alle haarden en kachels uit ons assortiment. Let wel op dat een elektrische haard voornamelijk een sfeerbrenger is. Onze elektrische haarden geven tot 2,5 kW warmte af, dat is een heerlijke bijverwarming maar niet voldoende om de hele ruimte aangenaam te verwarmen. Maar wilt u een houtkachel en warmtepomp, dan gaat u voor heerlijke warmte en sfeer. Door te kiezen voor een lokale warmtebron naast de warmtepomp, kiest u voor warmte op de plek waar u het nodig heeft.  

Houtkachel en warmtepomp? Wij adviseren u graag!

Meer informatie over warmtepomp en houtkachel?

Wilt u meer weten over een warmtepomp in combinatie met een houtkachel? U bent van harte welkom in onze 1.500m2 showroom in Barneveld. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Wilt u een warmtepomp combineren met een houtkachel of een haard met een andere brandstof? Maak een afspraak en laat u informeren door onze adviseurs. Wij staan voor u klaar! Zodat u binnenkort kunt genieten van een heerlijke warmte en ongekende sfeer van vuur.

Bekijk onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina

Er gaat niets boven een gezellig houtvuur.