Bezoek onze Showroom
Afbeelding

CV-Houtkachels

Wilt u efficient stoken en uw houtkachel op uw CV installatie aansluiten? Check dan eerst deze pagina.Veel gestelde vragen

Een haard of kachel zorgt voor een unieke sfeer en heerlijke warmte in uw woonkamer. Dat noemen we lokale verwarming. Wilt u de warmte van de houtkachel ook gebruiken om andere ruimtes te verwarmen? Dan wordt de CV houtkachel geplaatst als onderdeel van de centrale verwarming. Hiermee kan zelfs het water verwarmd worden! Dat klinkt allemaal heel mooi, maar uw woning moet wel geschikt zijn voor het plaatsen van een CV houtkachel. Het is niet zomaar even een houtkachel aansluiten op cv, maar het moet passen bij uw stookgedrag en omstandigheden. Wij leggen u graag meer uit over de CV houtkachel, maar adviseren u om altijd eerst naar onze showroom te komen om te kijken of een houtkachel met CV aansluiting geschikt is voor uw woning. Wij denken graag met u mee en geven eerlijk en passend advies.

Een CV houtkachel is een houtgestookte inbouwhaard of kachel die wordt aangesloten op de centrale verwarming. Een lokale haard of kachel wordt vrijwel altijd gebruikt om 1 ruimte te verwarmen. Een CV houtkachel zorgt daarentegen voor een aangename warmte in meerdere ruimtes. Een houtkachel met CV aansluiting kan via een warmtewisselaar ook het water voorverwarmen en daarmee zorgen voor warm water in de badkamer en keuken. Centrale (bij)verwarming door een houtkachel op cv kan in nieuwbouwwoningen, maar ook bij renovatie van oudere woningen. Daarbij is het van groot belang dat u een partij inschakelt met kennis van zaken. Zo bent u verzekerd van een brandveilige installatie van de rookgasafvoer. Deze mag namelijk nooit met geveldoorvoer gemonteerd worden.
Een CV houtkachel heeft vaak een hoger vermogen dan de traditionele haard of kachel en kan daarom worden ingezet als (bij)verwarming voor uw volledige woning. Een hoog rendement houtkachel CV verdeelt het vermogen in een waterzijdig en vuurzijdig vermogen. Dat betekent dat een deel van de warmte wordt gebruikt om het water te verwarmen en een deel als stralingswarmte. Doordat de woningisolatie steeds beter wordt, heeft de CV installatie minder energie nodig om de woning te verwarmen. Plaatst u een houtkachel met cv aansluiting in uw woning, dan kan de CV houtkachel prima voorzien in een deel van de warmtebehoefte. Dit is met name het geval bij kleinere woningen die goed geïsoleerd zijn. Een CV houtkachel is ook geschikt om te combineren met hernieuwsbare energiebronnen zoals de warmtepomp en/of zonnepanelen. Zonnepanelen geven in de winter vaak niet voldoende warmte. Een CV houtkachel biedt dan een snelle en aangename oplossing voor uw warmtevraag.
Een CV houtkachel als zelfstandige hoofdoplossing voor uw warmtevraag, bevelen wij niet aan. Het systeem kan namelijk niet zomaar altijd gestookt worden. Het is van belang dat de stoker een bewuste en verantwoordelijke houding aanneemt en goed weet wanneer de CV houtkachel gestookt kan worden. Waarom die voorzichtigheid? Het is altijd belangrijk dat u met de juiste kennis en vaardigheden een houtkachel stookt. Bij een CV houtkachel is dit van nog groter belang. Het gaat namelijk niet alleen om lokale verwarming, maar om het verwarmen van de volledige woning. U moet zich verdiepen in de techniek van het systeem om de hoog rendement houtkachel cv op de juiste manier te gebruiken. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Ga bij uzelf na of dit bij u past. Daarnaast heeft een CV houtkachel ook tijd nodig om op te warmen. Vooral het waterzijdige deel vergt vaak meer tijd dan wordt verwacht. Bent u een sfeerstoker? Of stookt u voornamelijk voor korte momenten zoals de avond? Dan is een CV houtkachel minder geschikt. U kunt dan beter kiezen voor een stand alone haard of kachel, die u niet aansluit op uw CV. Met een normale houtkachel kunt u stoken wanneer u wilt en deze geeft sneller een aangename warmte af. Wilt u een CV houtkachel kopen? Houd er dan rekening mee dat de aankoop en installatie (aanzienlijk) duurder zijn dan een stand alone kachel. Het gaat om een flinke investering waarbij u volledig op de hoogte moet zijn van de mogelijkheden, voordelen en beperkingen.
Een CV houtkachel heeft meer onderhoud nodig dan niet gekoppelde haarden en kachels. De warmtewisselaar van de CV houtkachel raakt na een tijdje vervuild waardoor de warmte-afgifte minder snel en minder efficiënt verloopt. Maak de wisselaar om de 3 à 4 maanden schoon met een harde borstel om vervuiling tegen te gaan. Door de afkoeling van rookgassen is er een grotere kans op vervuiling van het rookkanaal. In sommige gevallen betekent dat een verhoogd risico op schoorsteenbrand. Laat uw schoorsteen daarom vaker vegen. Een CV houtkachel brandt meer uren dan een lokale kachel, omdat het hele huis verwarmd moet worden. Doordat meer gestookt wordt, is er een verhoogde kans op rookoverlast in de omgeving. Een CV houtkachel heeft voortdurend aandacht nodig om optimaal te branden. De verhoogde uitstoot van onder andere roetdeeltjes bij een slechtere verbranding zorgt voor een nadrukkelijke geur en kan zorgen voor rookoverlast.

Onze Alternatieven

Gas
Gas
Hout
Hout
Zelf oplossen
Zelf oplossen
Afspraak maken
Afspraak maken
Pellets
Pellets

Bij topservice horen topmerken

Alle merken uit ons assortiment