Om onveilige situaties te voorkomen, komt er nieuwe wetgeving voor het controleren van de CV-ketel, geiser of gaskachel. Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde bedrijven zowel de installatie, reparatie en onderhoud van deze gastoestellen nog voor hun rekening nemen.

Wij zijn verheugd te kunnen vertellen dat Van Manen haarden en kachels een CO-vrij gecertificeerd bedrijf is! Wij mogen dus uw gashaard of gaskachel installeren, controleren en onderhouden. Het advies is om uw gasverbrandingsinstallatie minstens 1 keer per 2 jaar te laten controleren door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf.

Wat is een CO-vrij gecertificeerd bedrijf?

Een CO-vrij gecertificeerd bedrijf wordt jaarlijks door een externe partij (KIWA) gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid van de werkzaamheden en de bedrijfsprocessen die doorlopen worden. Om de certificering te behalen en te behouden, moet het bedrijf aan diverse technische zaken voldoen en de juiste apparatuur hebben om controles en installaties uit te voeren.

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Waarom is het CO-vrij certificaat ingevoerd?

Een aantal jaren geleden heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek gedaan naar het aantal koolmonoxide vergiftigingen door het gebruik van gastoestellen in Nederland. In navolging van dit onderzoek is besloten om een certificeringsregeling voor installatiebedrijven in te voeren. Gecertificeerde bedrijven maken gebruik van gekwalificeerde installateurs en mogen gastoestellen installeren, onderhouden en service aanbieden.

Een CV-ketel, geiser en gaskachel moeten regelmatig gecontroleerd worden om de veiligheid te waarborgen. Het gaat bij het CO-vrij certificaat met name om het risico op koolmonoxidevergiftiging in huis te verkleinen. Deze CO-vrij wetgeving geldt dus ook voor alle gashaarden en gaskachels. Hoewel bij alle gesloten toestellen (alle nieuwe gashaarden en gaskachels) het risico op CO gering is, vallen ook deze toestellen onder de nieuwe wetgeving.  

Van Manen is een CO-vrij gecertificeerd bedrijf

Plaats een CO-melder in de ruimte van de gashaard

Natuurlijk is het goed om naast de jaarlijkse controle ook een CO-melder in de woning te plaatsen. Deze melder kan u waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in de woning. Koolmonoxide is namelijk niet te zien, proeven of ruiken. De CO-melder kunt u het beste op 1,50 meter hoogte hangen. Plaats nooit een CO-melder naast lucht inlaten of luchtuitlaten of achter objecten zoals kasten en gordijnen. Er zijn diverse CO-melders te koop, de kosten variëren tussen de € 15,- en € 100,-. Belangrijk is om een goede CO-melder aan te schaffen. 

Gashaard kopen en onderhouden? Kies voor Van Manen!

Bent u op zoek naar een gashaard of gaskachel en een betrouwbare partij om mee in zee te gaan? Van Manen haarden en kachels is CO-vrij gecertificeerd en daarmee de juiste keuze.