Er komt geen algemeen verbod op houtkachels. Wel zijn de laatste jaren de eisen strenger geworden om gezondheidseffecten te beperken, zoals de invoering EcoDesign richtlijnen. Van Manen haarden en kachels pleit al langer voor strengere eisen en is blij met deze ontwikkeling.

Kan een houtkachel verboden worden?

Het blijft een terugkerend onderwerp in de politiek: de houtkachel. Felle tegenstanders laten van zich horen met demonstraties door het land terwijl de echte vuurliefhebber blijft genieten van zijn of haar houtkachel. Maar hoe staat de politiek tegenover houtkachels? Ten eerste is het onmogelijk om houtkachels te verbieden. De Europese wetgeving geeft namelijk aan dat houtkachels verkocht mogen worden in Europa en daarmee kan er geen houtkachelverbod worden ingevoerd in Nederland. 

Hoelang mag je nog hout stoken?

Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels. 

  • Scherpere eisen voor houtkachels
  • Betere voorlichting over de gezondheidsaspecten van houtrook
  • Aanpak van overlast 

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Geen verbod houtkachels, wel scherpere eisen 

Per januari 2022 zijn de Ecodesign-richtlijnen in Nederland van kracht geworden. Deze richtlijnen gelden voor heel Europa en stellen strengere emissie-eisen aan (pellet)kachels. België en Duitsland kenden al strengere eisen dan Nederland. Dat was ook te zien aan handeltjes in Marktplaats. Verouderde kachels uit België en Duitsland werden in Nederland verkocht omdat daar de eisen minder streng waren. Nu zijn die regels gelijk getrokken. Wilt u meer weten over de EcoDesign richtlijnen? Dat kunt u lezen in een speciaal blogbericht.   

Lees meer over EcoDesign

Hoe slecht is een houtkachel?

Iedere houtkachel stoot fijnstof uit, maar bij de productie wordt steeds meer gelet op het milieu en met nieuwe innovaties wordt de uitstoot steeds minder. Ook de invoering van de EcoDesign richtlijnen is een stap in de goede richting. Bij Van Manen hebben wij al eerder het besluit genomen om strengere eisen te stellen aan onze haarden en kachels. Zo namen wij jaren geleden de keuze om om niet langer open gestookte verbrandingstoestellen (openhaarden / open stookplaatsen) aan te bieden. Is een open haard verboden? Nee. Maar wist u dat een open haard een rendement heeft van maar 10%? Vergelijk dit eens met een moderne houtkachel die vaak een rendement heeft van zo'n 80%. Wat een verschil! Wilt u ook het verschil maken? Vervang dan uw open haard met een moderne inbouw houthaard.  Ook tuinhaarden welke niet volgens de wettelijke normen worden aangesloten, worden niet langer door ons geïnstalleerd. 

Geen open houtgestookte tuinhaarden

Kan een houtkachel verboden worden? Nee.

Betere voorlichting over gevolgen van houtrook

Een gezellig haardvuur kan leiden tot de uitstoot van schadelijke stoffen en heeft invloed op de gezondheid van de stoker, maar ook voor de omgeving. Om die schadelijke uitstoot te beperken, wil de politiek betere voorlichting voor mensen met een haard of kachel. Van Manen haarden en kachels organiseert al jaren stookavonden. Op deze stookavonden vertellen wij onze klanten hoe ze een houtvuur moeten stoken, zonder overlast

Aanpak van overlast, geen verbod houtkachels

Overlast door houtrook betreft in de eerste plaats een lokale problematiek. Gemeenten kunnen daar zelf mee aan de slag en doen dat vaak ook al door inzet van buurtbemiddeling in situaties waarbij er sprake is van ernstige overlast. In veel gemeentelijke APV's is weliswaar opgenomen dat men geen overlast mag veroorzaken met bijvoorbeeld vuurkorven, maar het blijkt in de praktijk voor hen lastig om het begrip 'hinder' zodanig te onderbouwen dat het kan leiden tot een verbod voor de overlastgever om nog langer te stoken.

Moderne houtkachels bij Van Manen haarden en kachels

Welke houtkachel mag nog?

In ons assortiment hebben wij alleen houthaarden en houtkachels die voldoen aan de EcoDesign Richtlijnen. Zoekt u bij ons een houtkachel uit? Dan weet u dat u een goede keuze maakt. Daarnaast blijven wij kritisch kijken naar ons assortiment en pakken wij ook andere zaken aan om de uitstoot te beperken. Want wat doet Van Manen?  

  • Al onze houtkachels zijn EcoDesign Ready
  • Wij geven voorlichting oa. met onze stookavonden
  • Met deze voorlichting willen we overlast zoveel mogelijk beperken. Maar ook tijdens het adviesgesprek met onze verkoopadviseur wordt informatie gegeven over houtkachels en houtstook. 

Wilt u meer weten over houtkachels? Onze adviseur in de showroom kan u alles vertellen over onze toestellen en het op de juiste manier stoken van een houtvuur. Verantwoord Verwarmen met hout begint bij Van Manen. 

Bekijk hier onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina