Genieten van een houtkachel die voldoet aan EcoDesign 2022? Bij Van Manen bent u aan het juiste adres! U vindt bij ons de nieuwste kachels, voorzien van moderne technieken én die voldoen aan EcoDesign 2022. 

Wat is EcoDesign 2022?

Om u meer te vertellen over onze kachels in combinatie met EcoDesign 2022, is het belangrijk dat u eerst weet wat EcoDesign 2022 inhoudt. Het doel van EcoDesign 2022 is het verbeteren van luchtkwaliteit. Bij deze richtlijnen worden ook houtkachels en pelletkachels specifiek genoemd. Wat is de aanleiding voor deze nieuwe wetgeving? Verouderde houtkachels zijn voorzien van verouderde technieken waarbij minder wordt gelet op de uitstoot. Wist u bijvoorbeeld dat een ouderwetse opengestookte haard (zonder ruit) een rendement heeft van maar 10 tot 20%? Een moderne houtkachel haalt tussen de 80 en 90%. Er is dus heel wat winst te behalen wanneer deze oude open haarden vervangen worden door een modern toestel. In Nederland zijn er op dit moment nog ruim 600.000 open haarden met een zeer laag rendement.

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Welke veranderingen zijn nodig vanwege de EcoDesign wetgeving?

De Europese EcoDesign richtlijn en Energielabeling-richtlijnen moeten voor een enorme reductie van het energieverbruik in Europa zorgen. De EcoDesign richtlijn stelt daarbij eisen aan het minimale rendement van producten. De labelingwetgeving zorgt voor het labelen, zodat consumenten de producten makkelijker met elkaar kunnen vergelijken en eenvoudig kiezen voor een energiezuinige kachel. Met de invoering van EcoDesign 2022 mogen niet alle houtkachels (meer) op de markt verhandeld worden. Zo mogen kachels nog maar 40 miligram fijnstof per kubieke meter uitstoten en moeten ze een rendement halen van minimaal 75%.

Van Manen is op de hoogte van EcoDesign 2022

Uw erkende dealer is op de hoogte van deze regelgeving. Wilt u een houtkachel kopen via Marktplaats? De kans is groot dat deze niet voldoet aan de strengste eisen. Het is goed dat u zich daarvan bewust bent. Wilt u genieten van vuur, maar wel op een verantwoorde manier? Dan kunt u het beste terecht bij een DE-erkende dealer. Van Manen Haarden & Kachels kijkt al jaren naar de uitstoot van houtkachels. Wij hebben al eerder vervuilende houtkachels uit ons assortiment gehaald en voeren alleen kachels die voldoen aan EcoDesign 2022. Zo dragen wij ons steentje bij. Koopt u een EcoDesign kachel bij Van Manen? Dan kunt u ook uitgaan van een juiste installatie. Om goed te stoken, is een goede installatie namelijk ook belangrijk. Onze monteurs zorgen voor een juiste installatie en leggen een bijpassend rookkanaal aan voor uw houtkachel EcoDesign 2022.   

Lees meer over houtkachel plaatsen zonder schoorsteen

 

Contura 556 EcoDesign 2022

Hoe lang mogen houtkachels nog?

EcoDesign 2022 is opgesteld om langer te kunnen genieten van een sfeervol houtvuur. Belangrijk hierbij zijn de 4 pijlers waar u op moet letten.

  • EcoDesign 2022 toestel
  • Gecertificeerde installatie
  • De juiste brandstof
  • Verantwoord stookgedrag

Een voorbeeld van de regels in EcoDesign 2022 is het verbod om afvalstoffen te stoken. Er mag alleen nog onbehandeld en niet geverfd hout worden gestookt. Veel mensen weten niet van deze regelgeving. Dat is ook de reden waarom Van Manen stookavonden organiseert. Wij vertellen u hier meer over de 4 pijlers van het stoken, zodat u leert stoken zonder overlast.

Gemeenten kunnen houtkachels niet verbieden, omdat deze als product zijn toegestaan op de (Europese) markt. De kans dat er dus een verbod op houtkachels komt, is eigenlijk miniem.

Stoken volgens de Zwitserse Methode

Zoals u bij de 4 pijlers al heeft kunnen lezen, is verantwoord stookgedrag ook heel belangrijk wanneer u uitstoot wilt beperken. Het principe van de Zwitserse Methode is dat u tijdens het aanmaken van uw houtkachel het meest brandbare materiaal bovenaan legt. Het voordeel van deze manier van stoken is dat vanaf het begin vrijwel volledige verbranding ontstaat. U krijgt snel en eenvoudig vuur in de kachel zonder veel schadelijke rook te veroorzaken.

Meer informatie over de Zwitserse Methode

Stoken via de Zwitserse Methode

Welke houtkachel mag nog?

Alle houtkachels van Van Manen zijn voorzien van het EcoDesign 2022 keurmerk. Zo weet u zeker dat u een houtkachel koopt die voldoet aan strenge milieu-eisen. Bent u op zoek naar een moderne houtkachel EcoDesign 2022? Dan bent u bij Van Manen aan het juiste adres! Bij ons vindt u moderne houtkachels van de beste merken, zoals Kalfire, DRU, Dik Geurts en Contura. Wilt u een vrijstaande kachel of liever een inbouwhaard? Bezoek onze 1.500m2 showroom en ontdek wat voor kachel het beste aansluit bij uw wensen en interieur.

Bekijk al onze houtkachels

Ecolabel om te voldoen aan de ErP richtlijn

Alle houtkachels en pelletkachels in onze showroom zijn voorzien van een energielabel. Wanneer u door de showroom loopt, ziet u meteen het energielabel van de diverse haarden en kachels. Sinds 1 januari 2018 is het Ecolabel verplicht voor alle toestellen. Dit label geeft duidelijk aan hoe zuinig het toestel is. Wanneer de kachel een groen label heeft, weet u dat het een energiezuinige kachel is. In ons assortiment hebben wij alleen haarden en kachels die vallen onder energielabel A++, A+, A en B, zoals bijvoorbeeld de Kalfire W66/48S. Deze EcoDesign houtkachel is daarmee een energiezuinige kachel die volledig voldoet aan de houtkachel wetgeving. Dat betekent moderne toestellen die voorzien zijn van de nieuwste technieken. Een duurzame keuze! 

Bekijk hier onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina

Kalfire houthaard EcoDesign 2022