Van Manen pleit, net als de Nederlandse Haarden en Kachelbranche (NHK), voor strengere normen tegen fijnstof in Nederland. Terwijl in omringende landen zoals Duitsland, België en Frankrijk de regels nu al worden aangescherpt, kunnen in Nederland nog steeds oude, vervuilende houtkachels verkocht worden. 

EcoDesign-norm voor houtkachels versneld invoeren

De NHK wil de strengere Europese EcoDesign-norm, die in 2022 geldt in heel Europa, versneld invoeren. De Europese EcoDesign-richtlijnen moeten voor een enorme reductie van het energieverbruik in Europa zorgen. De EcoDesign-wetgeving stelt daarbij eisen aan het minimale rendement van producten. Ook de norm voor installatie van deze toestellen (DE-erkenning) zou volgens de NHK een verplichte installatie-eis moeten worden.

Hogere uitstoot van fijnstof door 'slechte' houtkachels

 

De toestellen in ons land hoeven op dit moment alleen te voldoen aan de CE normering, terwijl in omringende landen strengere regels gelden voor toestellen én installatie. Gevolg is dat houtkachels die in andere landen niet meer verkocht mogen worden, in Nederland gewoon in de handel zijn met dus een hogere uitstoot van fijnstof. Wilt u verzekerd zijn van een goede, schone kachel? Bezoek dan de showroom van Van Manen. 

Kwalitatieve houtkachels in de showroom van Van Manen

Van Manen haarden en kachels onderschrijft de uitspraken van de NHK en is voor het versneld invoeren van de EcoDesign-norm, om zo de uitstoot van fijnstof te beperken. Onze haarden en kachels zijn voorzien van de modernste technieken en voldoen nu al aan de strengere normering die in 2022 van kracht wordt. Ook zijn wij een DE-erkend bedrijf en voldoen daarmee al jaren aan de kwaliteitsnorm die de NHK bepleit. Bent u op zoek naar een houtkachel die voldoet aan strenge milieu-eisen? Breng een bezoek aan onze uitgebreide en veelzijdige showroom in Barneveld. U vindt bij ons houtkachels van onder meer BarbasDik Geurts, Dru, Spartherm en Kalfire (de haard op bovenstaande foto is de Kalfire W71/62F). 

Stook via de Zwitserse Methode

Kiest u voor Van Manen dan bent u verzekerd van een goed toestel en een correcte installatie. Maar zelf heeft u ook invloed op de uitstoot van fijnstof! U bent namelijk degene die het vuur stookt. Kies voor goed, droog hout en stook volgens de Zwitserse Methode. Wilt u op de juiste manier leren stoken? Meld u dan aan voor onze stookavond