Wanneer u een goed vuur wilt stoken met uw pelletkachel, let dan goed op welke pellets u gebruikt. Niet alle pellets zijn namelijk geschikt. Wilt u weten welke pellets u veilig kunt gebruiken? Wij vertellen het u graag.

Welke pellets zijn geschikt voor een pelletkachel? 

Wanneer u pellets koopt, zijn deze vaak voorzien van keurmerken, namelijk EN-Plus, A1 en DIN-Plus. Goede pellets beschikken over minimaal 2 van deze 3 keurmerken. Daarnaast moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout (licht van kleur). Deze pellets zijn van de beste kwaliteit, kennen de hoogste verbrandingswaarde en zijn goed voor je pellet kachel. 

De Din Plus norm

Het Din Plus keurmerk voor houtpellets staat voor schoon, onbehandeld hout met een hoog rendement. Al meer dan 15 jaar is din plus een internationaal erkend keurmerk voor pellets en wordt uitgegeven door het Duitse TUV. Strenge eisen worden gesteld aan de pelletkorrels en de pelletproducenten. 

Eisen Din plus pellets:

 • Afmetingen: diameter en lengte
 • Duurzaamheid
 • Dichtheid
 • Vochtigheidsgraad
 • Rendement
 • As-gehalte: <0.5%

Dé Europese benchmark voor houtpellets - ENPLUS

Sinds 2010 staat het EN Plus A1 keurmerk garant voor de hoogste kwaliteit houtpellets. Het keurmerk komt voort uit een Europees initiatief om één keurmerk te gebruiken voor de beste pellets van Europa. Om in aanmerking te komen voor dit keurmerk, wordt de hele waardeketen van toeleveranciers tot producenten gecertificeerd. Het grootste verschil ten opzichte van het Din Plus keurmerk is het feit dat de herkomst van de pellet altijd bekend is.

EN PLUS/A1

Pellets met een En plus a1 keurmerk zijn van de hoogste kwaliteit en bieden je altijd een gegarandeerde kwaliteit. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste waardes waaraan een pellet aan voldoet.

Minimale waardes

 • As gehalte van minder dan 0,7%
 • Minimale verbrandingswaarde van 4.7 KWh
 • Constante kwaliteit van houtpellets

Waarom moeten pellets een keurmerk hebben?

Pellets zonder keurmerk kunnen schade aanrichten aan uw kachel. Pellets met een keurmerk voldoen aan minimale eisen, waardoor de samenstelling grotendeels gelijk is. Voldoet de pellet niet aan het EN-plus keurmerk dan is het mogelijk dat de samenstelling wisselt en zal de kachel daarop telkens opnieuw ingeregeld moeten worden. Daarnaast is het onbekend welke stoffen er in ongekeurde pellets zitten, omdat deze niet regelmatig gecontroleerd worden.

Waarom mogen pellets niet donker van kleur zijn?

Pellets in een donkere kleur zijn slechter voor alle merken pelletkachels. Pellets worden donkerder, door een toevoeging van loofhout of hardhout. Deze houtsoorten bevatten o.m. een hogere chloorwaarde waardoor gietijzeren delen, staaldelen en vermiculite-stenen sneller worden aangetast. U merkt bijvoorbeeld dat onderdelen in de kachel sneller slijten.

Daarnaast geven donkere pellets een minder goede verbranding. De rookgastemperatuur is hoger (en daardoor het rendement lager). Bovendien verbranden donkere pellets moeilijker wat mogelijk zorgt voor ophoping in de branderbak. Dit kan tot gevaarlijke, oververhitte situaties leiden.

Waarom worden er wel donkere pellets verkocht?

Nederlandse producenten hebben vaak een overschot aan restzaagsel van hardere houtsoorten. Daarnaast is schoon zaagsel van naaldhout duurder. Het is daarom eenvoudiger om pellets te produceren met hardere houtsoorten.

Welke pellets kan ik het beste gebruiken voor de kachel? 

Voorbeelden van goede pellets voor uw pelletkachel zijn:

 • Olimp pellets wit (EN-Plus/A1/DIN-Plus) naaldhout 
 • Energy pellets Excellent wit (EN-Plus/A1) naaldhout
 • Pure Power pellets 5-sterren wit (EN-Plus/A1) naaldhout

Ontdek ons uitgebreide assortiment pelletkachels 

Wilt u meer weten over pelletkachels of de pellets die u het beste kunt gebruiken? U bent van harte welkom in onze veelzijdige showroom in Barneveld.