Bent u zich aan het oriënteren op de aankoop van een pelletkachel, maar twijfelt u? Wij hebben speciaal voor u een blogbericht geschreven over de voor- en nadelen van een pelletkachel. Want waar moet u op letten wanneer u kiest voor een pelletkachel? 

Met een pelletkachel kunt u op een duurzame manier genieten van vuur. De pelletkachel kunt u het beste vergelijken met een klassieke houtkachel. De kachel verspreidt warmte in de ruimte waar hij staat en met een afvoerpijp of schoorsteen worden de rookgassen afgevoerd door de nok van het dak. In plaats van hout worden pellets verbrandt. Een pellet is een korrel die bestaat uit samengeperst organisch restmateriaal. Daarbij kunt u denken aan snoeiafval of zaagsel uit houtzagerijen. Er zit nogal verschil in kwaliteit van pellets. Let op dat u kiest voor pellets die voorzien zijn van minimaal 2 keurmerken. Deze keurmerken zijn EN-Plus, A1 en DIN-Plus. Daarnaast moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout (licht van kleur).

Geschikte pellets voor de kachel

Geschikte pellets voor de pelletkachel

Voor-en nadelen pelletkachel

Om een goede keuze te maken voor een haard of kachel, is het belangrijk dat u alle ins and outs weet. Daarom zetten wij de voor-en nadelen van de pelletkachel even voor u op een rijtje.

Voordelen pelletkachel:

  • Eenvoudige bediening
  • Hoog rendement
  • Hernieuwbare grondstof
  • Echt vuur
  • Optimale verbranding
  • Geen gasaansluiting nodig
  • Voordelig als bijverwarming
  • Relatief goedkope brandstof
  • Maar 0,5% as (eens in de week aslade legen. As is goed voor de tuin op het gras en in planten. Zorgt voor vruchtbare aarde)
  • Pellets meteen klaar voor gebruik

Pelletkachels bij Van Manen

Meer informatie over de voordelen van de pelletkachel

Een pelletkachel is eenvoudig te bedienen. U vult het reservoir bij met pellets, stelt het programma in (vaak via touch display) en het genieten kan beginnen. De kachel is volautomatisch en start dus zelf. U hoeft daar niets voor te doen. Al snel ontstaat volledige ontbranding en kunt u genieten van de warmte van een echt vuur. Door de volledige verbranding, blijft er maar 0,5% as over in de aslade. Deze 1 keer in de week legen is daarmee voldoende. Wist u trouwens dat de as goed is voor de tuin? As is namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven en goed te groeien.

Voordelen van een pelletkachel

Voordelen pelletkachel: Hernieuwbare grondstof en hoog rendement

Pellets zijn gemaakt van organisch restmateriaal en daarmee een hernieuwbare grondstof. Wist u dat de meeste pelletkachels een rendement hebben rond de 90% en daarmee vallen in de hoogste rendementsklasse? Dat betekent dat 90% van de energie die de kachel nodig heeft om te branden, wordt omgezet in warmte. Daarmee kunt u duurzaam genieten.

Pelletkachel aansluiten in een gasloze woning

Wilt u niet afhankelijk zijn van aardgas, of is uw woning gasloos? Ook dan kunt u kiezen voor een pelletkachel. Het enige dat een pelletkachel nodig heeft is elektriciteit. Kies voor een DE-erkend bedrijf zoals Van Manen Haarden & Kachels zodat u verzekerd bent van een juiste installatie. De afvoer van een pelletkachel moet namelijk door de nok van het huis en mag dus niet door de gevel.

Nadelen pelletkachel op een rijtje

Hoeveel voordelen van een pelletkachel we hierboven ook al genoemd hebben… om een juiste keuze te kunnen maken, moet u ook nog wat weten over de nadelen van een pelletkachel.

Nadelen pelletkachel:

 • Uitstoot van fijnstof
 • Afvoer door de nok van het huis
 • Droge opslag nodig voor pellets
 • Reservoir regelmatig bijvullen
 • Minder charme dan houtkachel
 • Regelmatig onderhoud
 • Elektriciteit nodig

Nadelen pelletkachel is minder sfeervol

Meer informatie over de nadelen van de pelletkachel

Wanneer u gebruik maakt van een haard of kachel met een vaste brandstof zoals hout of pellets, is uitstoot van fijnstof onvermijdelijk. Wel kunt u bij de aankoop letten op de hoeveelheid fijnstof die de kachel uitstoot. Van Manen Haarden & Kachels heeft oog voor de toekomst en daarom vindt u bij ons een groot aantal pelletkachels met een lage uitstoot van fijnstof.

Een aantal jaren geleden kregen klanten bij aankoop van een pelletkachel subsidie van de overheid. Veel pelletkachels werden gekocht en daarom was het erg aantrekkelijk om pelletkachels te verkopen en te installeren. Helaas kwam dit meestal niet ten goede aan de installatie. Tientallen pelletkachels zijn verkeerd geïnstalleerd, namelijk via geveldoorvoer. Van Manen Haarden & Kachels is een DE-erkend bedrijf dat zich houdt aan de regels voor installatie. Koopt u bij ons een pelletkachel? Dan bent u verzekerd van een juiste installatie die voldoet aan de geldende regels.

Nadelen pelletkachel: Minder charme en regelmatig bijvullen

Iedere pelletkachel heeft een reservoir waar u pelletkachels in kunt doen. Het ene reservoir is groter dan het ander. Het ene reservoir zal dan ook vaker moeten worden bijgevuld dan het andere. Onze adviseur kan u precies vertellen welke pelletkachel een groot reservoir heeft, zodat u minder regelmatig hoeft bij te vullen. Groot voordeel is dan weer wel dat de kachel zelf verder het werk doet. Het vuur geeft een heerlijke warmte af, maar het vuur is wel anders dan een houtvuur. Het mist een bepaalde charme. Is warmte het belangrijkste? Dan is een pelletkachel zeker een goede keuze!

Voor- en nadelen pelletkachel bij Van Manen

Rika en Nordic Fire pelletkachels in de showroom

In onze 1500m2 showroom vindt u diverse pelletkachels van Rika en Nordic Fire. Dit zijn kwalitatief zeer goede pelletkachels waarmee u lang kunt genieten van warmte en sfeer. Welke pelletkachel sluit het beste aan bij uw wensen en interieur? Bezoek onze sfeervolle showroom en laat u informeren door onze adviseur. Hij vertelt u graag meer over de voor-en nadelen van een pelletkachel. Wilt u er zeker van zijn dat onze adviseur voldoende tijd heeft om uw vragen te beantwoorden? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Natuurlijk bent u ook spontaan van harte welkom in onze showroom. Onze koffie en thee staat klaar.

Ontdek onze pelletkachels