Wanneer uw houtkachel of houthaard geïnstalleerd is, kan het echte genieten beginnen! Maar welk hout voor de kachel kunt u het beste gebruiken? Wij vertellen u er meer over in dit blogbericht.

Wat maakt goed brandhout?

Goed brandhout moet aan een aantal eisen voldoen. Het hout moet voldoende droog zijn met een vochtpercentage tussen de 12 en 18%. Het vochtpercentage meet u eenvoudig met een vochtmeter. Deze steekt u in het hart van het hout en op het beeldscherm leest u het percentage vocht af. Daarnaast is het belangrijk om gekloofd hout te gebruiken. Dit kan met harder of zachter hout. Hardere houtsoorten zijn eik, beuk en es. Deze bomen groeien langzaam en daardoor ontstaat er een zwaardere houtsoort met ook een langzamere verbranding. U kunt ook kiezen voor zachter hout zoals elzen en berken. Deze houtsoorten geven evenveel warmte af, maar branden sneller op. Het is vaak een kwestie van proberen welke van deze houtsoorten u prettiger vindt.

Lees meer over het belang van droog haardhout

Waarom is de houtsoort belangrijk voor een houtkachel?

Een houtkachel is geen allesbrander. Er kan dus ook niet zomaar vanalles in gegooid worden. Wilt u genieten van een lekkere warmte en een sfeervol vuur? Dan is het belangrijk om een goede houtsoort te gebruiken. Ook gaat uw kachel langer mee wanneer u het juiste hout gebruikt. Wij leggen u dit allemaal uitgebreid uit op onze stookavond. Wanneer u bij Van Manen een houthaard of houtkachel koopt, krijgt u een stooktraining cadeau. 

Welk hout kunt u het beste gebruiken voor uw houtkachel?

Houtsoorten voor houtkachels

Wat is het beste hout om te stoken? Wanneer u op zoek bent naar de beste houtsoort voor de houtkachel, kunt u kiezen uit het hout van de eik, beuk, es, els of berk. De els en berk zijn zachtere houtsoorten en branden wat sneller. Heel belangrijk is dat het hout dat u stookt, goed gedroogd is.

Harde houtsoorten

De hardere houtsoorten zijn die van de eik, beuk en es. Deze houtsoorten branden wat langzamer dan de zachtere houtsoorten. Het is ook mogelijk om een combinatie van hardere houtsoorten en zachter hout te gebruiken wanneer u gaat stoken. U kunt beginnen met het zachte hout omdat dit makkelijker brandt en goed aan te krijgen is. Als het vuur goed brandt, kunt u hardere houtsoort toevoegen. Dit brandt langzamer en efficiënter.

Eikenhout

Eikenhout is één van de bekendste houtsoorten in Nederland. De boom groeit langzaam en kan wel 20 tot 30 meter hoog worden. Eikenhout wordt veel gebruikt voor meubels en vloeren, maar is ook heel geschikt om mee te stoken.

Kenmerken eikenhout:
- Harde houtsoort
- Brandt langzaam

Voordelen en nadelen eikenhout:
+ Lange brandtijd
+ Warm vuur
+ Levendig vlammenspel
+ Efficiënt
- Moeilijker aan te krijgen
- Lange droogtijd

Niet alle houtsoorten mogen gebruikt worden voor houtstook.

Beukenhout

De beuk is een boom die veel voorkomt in Europa, maar ook groeit in andere gebieden. In Nederland zijn er geen productiebossen met beuk. Dat betekent dat het beukenhout dat hier gestookt wordt, veelal komt uit de Baltische staten. Haagbeuk en beukenhout zijn vergelijkbare houtsoorten die geschikt zijn om te stoken in de houtkachel. Doordat het hier gaat om harde houtsoorten, zorgen ze voor een hoog rendement.

Kenmerken beukenhout:
- Harde houtsoort
- Brandt langzaam
- Witachtig tot licht geelbruin van kleur

Voordelen en nadelen beukenhout:
+ Lange brandtijd
+ Warm vuur
+ Spat nauwelijks tot niet
+ Efficiënt
+ Mooie bast
- Moeilijker aan te krijgen
- Lange droogtijd

Essenhout

De es is een boom die groeit in verschillende werelddelen. U vindt ze in Europa, delen van Amerika en Japan. Essenhout is een harde, taaie houtsoort en heeft van zichzelf het laagste vochtgehalte. Het hout van de es wordt ook veel gebruikt voor meubels, vloeren en ttrappen.

Kenmerken essenhout:
- Lager vochtgehalte
- Elastisch   

Voordelen en nadelen essenhout:
+ Lange brandtijd
+ Brandt eenvoudiger dan eik en beuk
+ Spat nauwelijks tot niet
+ Eenvoudig te kloven
- Minder duurzame dan andere harde houtsoorten

Goed hout stoken.

Zachte houtsoorten

Bent u nog geen ervaren stoker? Dan is het mogelijk makkelijker om te stoken met een zachtere houtsoort zoals els of berk. De els is familie van de berk.

Elzenhout

Kenmerken elzenhout:
- Zachte houtsoort
- Grijswit van kleur
- Kleur wordt bruin

Voordelen en nadelen elzenhout:
+ Brandt makkelijk
+ Veel warmte in korte tijd
- Regelmatig bijvullen

Berkenhout

Berkenhout groeit in Noord- en West-Europa.

Kenmerken berkenhout:
- Zachte houtsoort
- Wit/zilveren bast

Voordelen en nadelen berkenhout
+ Eenvoudig aan te steken
+ Minder rook
+ Spat niet of nauwelijks
- Regelmatig bijvullen

Welk hout mag wel en welk hout niet?

Wat mag wel en wat mag niet?

Bij hout stoken is het belangrijk dat u het juiste hout gebruikt.

Wat mag wel?

  • Voldoende droog hout: Stookhout moet een vochtpercentage hebben tussen de 12 en 18%. Te nat hout brandt minder goed en zorgt voor rookontwikkeling. Ook zorgt te nat hout voor ophoping van creosoot in het rookkanaal. Met creosoot in het rookkanaal, is er een grotere kans op schoorsteenbrand. Dus ook voor uw veiligheid kiest u voor droog stookhout.
  • Gekloofd hout: Het beste stookhout komt van loofbomen, els, berk, essen, beuk, eiken. Wanneer u hout gaat stoken, moet dit gekloofd hout zijn. Kloven betekent dat het hout in stukken is gespleten. De schors en het hout dat tegen de schors aan zit, brandt veel moeilijker dan het hout in de kern. Daarnaast is gekloofd hout ook nog eens makkelijker om te drogen.

Wat mag niet?

  • Behandeld hout. Stookhout moet schoon zijn en dus niet behandeld. Geïmpregneerd hout is dan ook niet geschikt om te stoken.
  • Geverfd of gelakt hout. U kunt zich voorstellen dat geverfd of gelakt hout ongezond is om te stoken. Er kunnen vervelende dampen vrijkomen bij het stoken van geverfd of gelakt hout.
  • Spaanplaat, gelamineerd hout of multiplex. Bij verbranding kunnen deze houtsoorten kankerverwekkende stoffen afgeven.
  • De naam zegt het al. In een houtkachel hoort hout en geen kunststof.
  • Restafval hoort niet thuis in de houtkachel of houthaard.
  • Tropisch hardhout. Dit hout is te hard om te stoken.
  • Dennenhout. Dennenhout is moeilijk om perfect gedroogd en gekloofd te krijgen. Ook is dennenhars niet bevorderlijk voor de houtstook. 
  • Wilghout, populierenhout, grenenhout en vurenhout. Deze houtsoorten branden minder schoon dan de houtsoorten die u wel mag stoken. 

Houtvoorbereiding en opslag

U kunt natuurlijk gedroogd hout kopen met het juiste vochtpercentage. Maar u kunt er ook voor kiezen om hout zelf te drogen. Belangrijk is dat u hout opbergt in een luchtdoorlaatbare plek. Het mooiste is om een houtopslag in de tuin te bouwen waar de wind langs waait. Het is belangrijk om hout niet in een dichte schuur op te bergen. Juist door het hout op een doorwaaibare plek te laten drogen, waarbij de elementen van de natuur vrij spel hebben, wordt het hout meer geschikt om te stoken. Hout moet ongeveer 2 jaar gedroogd worden om aan het juist vochtpercentage te voldoen. Dit meet u eenvoudig met de vochtmeter.

Klik hier voor meer over goede houtopslag

Goede opslag voor stookhout.

Tips voor efficiënte verbranding

Wanneer u hout stookt, gaat u natuurlijk voor de meest efficiënte verbranding. Op die manier bespaart u namelijk op uw stookkosten. Wij geven u tips voor efficiënte verbranding:

  • Gebruik hout met een vochtpercentage tussen 12 en 18%
  • Geen behandeld hout
  • Stook via de Zwitserse Methode (van boven naar onder)
  • Zorg voor voldoende luchttoevoer
  • Gebruik de juiste hoeveelheid hout voor de kachel
  • Stook niet wanneer het windstil is of mistig

Stook via de Zwitserse Methode

Wanneer u bij Van Manen een houthaard of houtkachel koopt, krijgt u een stooktraining cadeau. Op deze avond leert u hoe u een goed houtvuur stookt met de meest efficiënte verbranding. Daarnaast krijgt u ook nog een stookblik cadeau. Hierin vindt u onder meer stooktips, een vochtmeter en lange lucifers. Wilt u meer weten over houtstook of onze houtkachels en houthaarden? U bent van harte welkom in onze 1.500m2 showroom in Barneveld.

Bekijk onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina