Rookloos stoken? Het kan bijna, mits u als stoker de juiste kennis bezit over hoe te stoken. De zogenaamde ‘Zwitserse Methode’ helpt u eenvoudig op weg.

Waarom Zwitsers stoken?

De zogenaamde "Zwitserse Methode", ook wel het “omgekeerd stoken”, helpt u eenvoudig op weg. Het principe van de Zwitserse Methode is dat u tijdens het aanmaken van uw houtkachel het meest brandbare materiaal bovenaan legt. Het voordeel van deze manier van stoken is dat vanaf het begin vrijwel volledige verbranding ontstaat. U krijgt snel en eenvoudig vuur in de kachel zonder veel schadelijke rook te veroorzaken.

Hoe werkt de Zwitserse stookmethode? Stappenplan:

 1. Meet het vochtpercentage van het hout: dit moet tussen de 15 en de 18% liggen.
 2. Zet de luchttoevoer in zijn geheel open.
 3. Plaats het hout volgens de Zwitserse methode: Plaats twee of drie blokken hout plat op de stookbodem, met de gekloofde zijde naar boven. Eventueel legt u nog enkele grote blokken met de gekloofde zijde hier bovenop.
 4. Plaats een aantal kleine houtjes kruislings op het hout Leg vervolgens een aanmaakblokje bovenop het aanmaakhout.
 5. Leg vervolgens een aanmaakblokje bovenop het aanmaakhout.
  Zwitserse stookmethode
 6. Steek met een lange kaarsenaansteker het aanmaakblokje aan.
 7. Laat de deur op een kiertje staan voor ongeveer vijf minuten.
 8. Sluit de deur van de kachel wanneer het aanmaakhout goed vlam heeft gevat.
 9. Laat de kachel rustiger branden zodra deze goed op temperatuur is. Dat doet u door de zuurstoftoevoer te minimaliseren en de luchtschuif dichter te zetten.

  Let op! Zet de zuurstoftoevoer nooit helemaal dicht. Uw vuur krijgt dan geen zuurstof meer en zal dan doven.
 10. Als u de kachel wilt uitzetten zet u de zuurstoftoevoer helemaal open. Zo voorkomt u onnodige aanslag in uw kachel. Als de kachel helemaal is afgekoeld sluit u de luchttoevoer volledig.

  Bijvullen: open de deur van uw kachel en vul de kachel met nieuw hout. Verplaats het as naar achteren en leg het nieuwe blok hout voor in de kachel. Zo zal het nieuwe houtblok rustiger ontbranden.

Hoeveel hout in de kachel? 

Het is belangrijk om de lading hout af te stemmen bij het vermogen van uw toestel. Vuistregel is dat 1 kg hout ca. 4 kW warmte genereert. Een kachel met een vermogen van 8 kW moet dus met minimaal 2 kg hout gestookt worden om deze op temperatuur te kunnen krijgen. Tip: Weeg het hout de eerste keren, zo krijgt u een goed gevoel bij de juiste hoeveelheid.

Leer stoken op onze gratis stookavond

Bij Van Manen helpen wij u graag bij het verantwoord stoken van uw houtkachel. Kom daarom naar onze GRATIS stookavonden. Hier leert u onder toeziend oog van een van onze experts hoe u het maximale uit uw houtkachel haalt. Wij zien u graag!

Meld u hier aan voor een van onze stookavonden!

Of bekijk onze handige instructievideo:

 


Traditionele houtstookmethode

De Zwitserse stookmethode wijkt af van de traditionele stookmethode. Bij de traditionele methode worden de aanmaakhoutjes kruislings onderop de stookbodem gelegd. Tussen de aanmaakhoutjes worden vervolgens voldoende aanmaakblokjes gelegd. Vervolgens worden twee tot drie houtblokken met een kleine afstand van elkaar op de aanmaakhoutjes gelegd. De kloofkanten dienen daarbij naar onderen te wijzen.

De traditionele wijze zorgt echter voor meer rookoverlast. Middels de Zwitserse stookmethode beperkt u de overlast en geniet u nog meer van uw houtkachel.