Een knapperend houtvuur in uw woning. Het bepaalt meteen voor een groot deel de sfeer. Vuur geeft niet alleen warmte, maar ook een gevoel van verbondenheid en gezelligheid. Maar hoe stookt u nu een goed vuur? Via de Zwitserse methode!

Een vuurtje stoken kan iedereen, toch? Wanneer u wilt genieten van een mooi vuur zonder overlast, hanteert u het beste de Zwitserse methode. Hoe? Dat leggen we u uit in dit blogbericht.

Wat is de Zwitserse stookmethode?

Heeft u bovenstaande geregeld? Dan bent u in ieder geval goed voorbereid. Maar hoe gaat het zwitsers stoken nu in de praktijk? Bij aankoop van een houthaard of houtkachel bij Van Manen, krijgt u een stooktraining cadeau! Op deze avond leert u hout stoken via de Zwitserse methode, oftewel omgekeerd stoken. Is uw houtkachel al geplaatst, maar heeft u nog geen stooktraining gevolgd? Dan kunt u aan de hand van onderstaande stappen Zwitsers stoken.  

Waarom Zwitsers stoken?

Vuur stoken is niet moeilijk. Houtblokken stapelen, lucifer erbij en klaar. Het lijkt zo simpel, maar wanneer u een goed vuur wilt stoken met volledige verbranding, is het belangrijk dat u de zwitserse methode voor stoken gebruikt. Van Manen Haarden & Kachels is expert op het gebied van hout stoken. Wij weten als geen ander welk hout geschikt is om te stoken en vertellen u graag meer over de laatste technieken en tips. Het is van belang dat iedereen nadenkt over de toekomst. Als wij op een verantwoorde manier omgaan met het milieu, werkt dat positief voor de generaties na ons. Wij hebben dit uitgewerkt aan de hand van 4 pijlers:

 • EcoDesign 2022 kachel
 • Juiste installatie
 • Geschikte brandstof
 • Kennis van de stoker

Lees meer over houtkachel stoken zonder overlast

Wat is het beste brandhout?

Stappenplan: Hoe kunt u het beste een houtkachel stoken?

 1. Meet het vochtpercentage van het hout: dit moet tussen de 12 en de 18% liggen.
 2. Zet de luchttoevoer in zijn geheel open.
 3. Plaats het hout volgens de Zwitserse methode: Plaats twee of drie blokken hout plat op de stookbodem, met de gekloofde zijde naar boven. Eventueel legt u nog enkele grote blokken met de gekloofde zijde hier bovenop.
 4. Plaats een aantal kleine houtjes kruislings op het hout Leg vervolgens een aanmaakblokje bovenop het aanmaakhout.
 5. Leg vervolgens een aanmaakblokje bovenop het aanmaakhout.
 6. Steek met een lange kaarsenaansteker het aanmaakblokje aan.
 7. Laat de deur op een kiertje staan voor ongeveer vijf minuten.
 8. Sluit de deur van de kachel wanneer het aanmaakhout goed vlam heeft gevat.
 9. Laat de kachel rustiger branden zodra deze goed op temperatuur is. Dat doet u door de zuurstoftoevoer te minimaliseren en de luchtschuif dichter te zetten.

  Let op! Zet de zuurstoftoevoer nooit helemaal dicht. Uw vuur krijgt dan geen zuurstof meer en zal dan doven.
 10. Als u de kachel wilt uitzetten zet u de zuurstoftoevoer helemaal open. Zo voorkomt u onnodige aanslag in uw kachel. Als de kachel helemaal is afgekoeld sluit u de luchttoevoer volledig.

  Bijvullen: open de deur van uw kachel en vul de kachel met nieuw hout. Verplaats het as naar achteren en leg het nieuwe blok hout voor in de kachel. Zo zal het nieuwe houtblok rustiger ontbranden.

zwitserse methode

Wat is het beste brandhout?

Wanneer u bij Van Manen een houtkachel koopt, bent u verzekerd van de eerste twee pijlers. Bij ons vindt u houtkachels die voldoen aan EcoDesign 2022, dus de meest milieuvriendelijke houtkachels. Onze monteurs zijn op de hoogte van de meest recente regelgeving en zorgen voor een juiste intallatie. Wilt u een houtkachel plaatsen zonder schoorsteen? Dat kan! Onze monteurs zorgen voor een goed rookkanaal dat past bij uw houtkachel en woning. Ook is het belangrijk dat u droog hout stookt. Er zijn heel veel houtsoorten waaruit u kunt kiezen. Belangrijk is dat het hout een vochtpercentage heeft tussen de 12 en 18%. Geperst en gekloofd hout mag, zoals loofbomen, els, berk, beuk en eiken. Wat mag niet? Behandeld hout, spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex, kunststoffen, restafval, tropisch hardhout of dennenhout. Het gebruik van niet geschikte brandstoffen leidt tot zeer hoge emissie uitstoot en veroorzaakt negatieve gevolgen voor de buurt en het milieu.

Lees meer over verantwoord stoken

Hoeveel hout in de kachel?

Daarnaast is het belangrijk om de lading hout af te stemmen bij het vermogen van uw toestel. Vuistregel is dat 1 kg hout circa 4 kW warmte genereert. Een kachel met een vermogen van 8 kW moet dus met minimaal 2 kg hout op worden gestookt.

Zwitserse stookmethode

Leer Zwitsers stoken tijdens onze gratis stookavond

Wanneer u bovenstaande stappen volgt, kan het bijna niet misgaan. Toch raden wij u aan om één van onze gratis stookavonden te volgen. Wanneer u een houthaard of houtkachel bij ons koopt, vertelt onze adviseur u ook over onze stookavond. U kunt zich eenvoudig aanmelden via onze website. Tijdens deze training wordt u verteld hoe u uw houtkachel aansteekt met de zwitserse methode, wat het beste brandhout is en hoe u het beste een houtkachel kunt stoken. Ook wordt de zwitserse methode in de praktijk gebracht. In onze showroom worden verschillende soorten houtkachels aangemaakt via de zwitserse manier van stoken. De Zwitserse methode wordt u geleerd bij een soortgelijke haard of kachel die u thuis heeft staan. Zo weet u thuis precies hoe u stookt via de zwitserse methode. En heeft u nog vragen? Ook deze kunt u stellen tijdens de stookavond. Zien we u binnenkort?

Meld u hier aan voor onze stookavond Bekijk ons aanbod houtkachels

 

Of bekijk onze handige instructievideo: