Om een goed vuur te stoken is droog haardhout belangrijk. Hoe droog moet haardhout zijn? En waarom moet hout droog zijn? Daar vertellen we u meer over in dit blogbericht.

Waarom moet haardhout droog zijn?

Wanneer u in uw woning wilt genieten van een behaaglijk houtvuur, is het belangrijk om goed hout te gebruiken. De belangrijkste voorwaarde is dat het hout goed droog is. Daarnaast zijn er ontzettend veel soorten hout waar u uit  kunt kiezen. Wanneer u uw kachel of haard wilt stoken, kunt u niet alle soorten hout gebruiken. Om het overzichtelijk te maken, hebben we op een rijtje gezet waar uw hout aan moet voldoen:

  • Droog hout met een vochtpercentage tussen 12 en 18%
  • Geperst hout (briketten)
  • Gekloofd hout (loofbomen, els, berk, essen, beuken, eiken)

Waarom moet haardhout droog zijn?

Waarom droog haardhout?

Droog haardhout is belangrijk om de kachel goed op temperatuur te krijgen. Wanneer hout (te) nat is, blijft de temperatuur te laag en brandt het vuur niet optimaal. Het gevolg daarvan is een vieze ruit en aanslag (creosoot) in de schoorsteen. Bij een ophoping van creosoot verhoogt de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk. Creosoot is een brandbare, teerachtige substantie. Creosoot ontstaat door roetaanslag, onverbrande deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal. Creosoot kan dus voorkomen worden door hoge temperaturen en dus droog haardhout te gebruiken.

Lees meer over de temperatuur van de houtkachel

Hoe droog ik haardhout?

Het is natuurlijk mogelijk om bij diverse partijen ovengedroogd haardhout te kopen. Dit is hout dat door middel van droogovens is gedroogd. Hiermee wordt het vochtpercentage verlaagd. In de meeste gevallen is bij ovengedroogd haardhout het vochtpercentage minder dan 20%. Het is ook mogelijk om vers haardhout zelf te drogen. Dit kunt u het beste doen in een houthok buiten. Het is belangrijk dat de wind bij het hout kan en op die manier het hout kan drogen. Zorg ervoor dat het hout niet vol in de regen staat. Anders wordt het hout telkens weer nat en duurt het een stuk langer voordat het voldoende droog haardhout is geworden.

Lees meer over houtopslag voor droog hout

Houtopslag voor droog haardhout

Hoe weet ik of hout droog genoeg is?

Er zijn verschillende manieren om na te gaan hoe hoog het vochtpercentage in het hout is. Hoe meet u het vochtpercentage van het hout?

  • Met afwasmiddel kunt u eenvoudig checken of het hout droog genoeg is. Smeer wat wasmiddel op het uiteinde van het hout en blaas lucht in de andere kant van het houtblok. Wanneer er zeepsop en bellen uit de kant met het afwasmiddel komt, is het hout droog genoeg om te stoken.
  • Eenvoudiger is om het vochtpercentage te meten met een vochtmeter. Deze steekt u in een stuk gekloofd hout en door middel van radiogolven geeft de meter het vochtpercentage weer.

Hoe weet ik of hout droog genoeg is?

Leer meer over het belang van droog haardhout tijdens de stookavond

Wanneer u een houtkachel of houthaard koopt bij Van Manen haarden en kachels, krijgt u een stooktraining cadeau. Tijdens deze avond vertellen onze adviseurs ook meer over het belang van droog haardhout. Ook wordt uitgelegd hoe u het vochtpercentage van hout meet en wordt dit ook laten zien. Daarnaast leert u stoken via de Zwitserse Methode. Bij deze manier van stoken worden de meest brandbare materialen bovenop gelegd en ontstaat snel volledige ontbranding met hoge temperaturen, natuurlijk met droog haardhout. Heeft u een houtkachel gekocht bij Van Manen, maar nog geen stookavond bijgewoond? U kunt zich eenvoudig aanmelden.

Houtkachel kopen? Bezoek onze 1.500m2 showroom

Wilt u graag een houthaard of houtkachel kopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze adviseurs geven goed en eerlijk advies op maat. Maak uw wensen kenbaar en zij vertellen u over de mogelijkheden. Onze monteurs zorgen voor een veilige installatie die voldoet aan de huidige regels. U krijgt een stooktraining cadeau en dan bent u er helemaal klaar voor om te genieten van uw eigen houthaard of houtkachel door te stoken met droog haardhout.

Bekijk onze houthaarden Klik hier voor de showroompagina