Het grootste voordeel van een elektrische haard is dat deze vrijwel overal geplaatst kan worden. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf van een elektrische haard? Er zijn diverse soorten zoals een elektrische waterdamp haard en zonder waterdamp. Lees over de verschillen in dit blogbericht.

Het vuurbeeld van een elektrische haard

Een elektrische haard is vooral een sfeermaker voor uw woning. Heeft u een gasloze woning of een appartement en bent u op zoek naar sfeer? Dan is de elektrische haard zeker een goede keuze! Bij Van Manen hebben wij verschillende merken elektrische haarden waaronder Element4, Kalfire, Dru, Faber, Fair Fires en Dimplex. Merken die allemaal hun eigen technieken gebruiken om een zo realistisch mogelijk vlambeeld te presenteren. Deze haarden kunnen worden onderverdeeld in waterdamp haarden en haarden zonder waterdamp.

Lees hier meer over elektrische haarden

Vraag ons Inspiratie Magazine aan

Wilt u meer inspiratie op doen bij Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Wat is een waterdamp haard?

Het vlambeeld van een waterdamp haard is een samenspel van LED verlichting en waterdamp. Voor deze haarden is alleen een stopcontact niet voldoende, maar er moet ook een wateraansluiting zijn voor een elektrische haard met waterdamp. Het is een moderne en milieuvriendelijke optie wanneer u op zoek bent naar sfeer. Met de afstandsbediening of de app is het eenvoudig om de haard te bedienen en het juiste vlambeeld te kiezen bij de situatie.

Kenmerken van een waterdamp haard zijn:

  • Visueel: Een waterdamphaard creëert een realistisch vlambeeld met behulp van LED-verlichting en waterdamp. Door gebruik te maken van waterdamp, ontstaat een rookeffect.
  • Warmteafgifte: Een elektrische haard, dus ook een waterdamp haard, heeft een warmteafgifte tot 2 kW. Dat is niet voldoende als hoofdverwarming, maar heerlijk als bijverwarming.
  • Veiligheid: Het vuurbeeld wordt gecreëerd door een samenspel van LED-verlichting en waterdamp. Er is geen brandstof nodig en er is geen echt vuur. Dat maakt waterdamp haarden veilig in gebruik.
  • Installatiegemak: De waterdamp haard is vrijwel overal te plaatsen. Er is geen rookgasafvoer nodig of gasleiding.
  • Bediening: Met 1 druk op de knop van de afstandsbediening of de app op uw smartphone of tablet, komt het vuur tot leven.
  • Milieuvriendelijk: Doordat de waterdamp haard geen echte brandstof verbruiken, maar alleen water en elektriciteit is een elektrische haard met waterdamp een milieuvriendelijke keuze.

Elektrische waterdamp haard van Van Manen in Barneveld.

Hoe werkt een waterdamp haard?

Een waterdamp haard werkt op elektriciteit en water. Elektriciteit is nodig voor het vlambeeld. Een wateraansluiting is nodig voor de waterdamp. Door te kiezen voor een elektrische haard met waterdamp, kiest u voor een realistisch vlambeeld. Want naast de LED-verlichting dat vuur projecteert, zorgt de waterdamp voor een rookeffect. Een waterdamp haard kiest u voornamelijk voor de sfeer. Er zijn elektrische waterdamp haarden die ook warmte afstoten. Deze warmte is tot 2,5 kW. Dit is minder warmte dan een houtkachel of gashaard afgeeft. Toch is de warmte van een elektrische waterdamp haard zeker wel voelbaar! Rondom de haard kunt u naast een gezellige sfeer genieten van een heerlijke bijverwarming. Bij ons vindt u waterdamp haarden van Faber. Ook zijn er verschillende waterdamp haarden opgesteld in onze showroom. 

Verschil tussen een elektrische haard met waterdamp en zonder waterdamp

Wat is het verschil tussen een elektrische haard met waterdamp en zonder waterdamp? Dat is het vuurbeeld. Beide soorten haarden zijn voorzien van LED-verlichting die zorgen voor het vlambeeld. De LED-verlichting is bij een elektrische haard zonder waterdamp het enige dat zorgt voor het vlambeeld. Wanneer u kiest voor een elektrische haard met waterdamp, zorgt de waterdamp voor “rookontwikkeling”, die rook wordt gecreëerd door waterdamp.

Lees hier meer over de meest realistische elektrische haard

De Kalfire E-One is een moderne elektrische haard zonder waterdamp.

Kan een elektrische haard de kamer verwarmen?

Jazeker! Een groot aantal elektrische haarden zijn voorzien van een warmte-element. Ook zijn er modellen waarbij u kunt kiezen of u een warmte-element erbij wil of niet. De warmteafgifte is echter wel beperkt. Het vermogen van een elektrische haard is maximaal 2 kW. Via de afstandsbediening of app schakelt u eenvoudig de warmte in of uit. Over het algemeen zijn elektrische haarden vooral sfeermakers. De warmte is een prettige bijkomstigheid, maar in de meeste gevallen niet het belangrijkste. Toch kunt u met een warmteafgifte van 2,5 kW genieten van een zeer aangename bijverwarming. Wilt u een elektrische haard met waterdamp die ook warmte afgeeft? Let dan op het vermogen (uitgedrukt in wattage) van de haard en het formaat van de ruimte waar u de haard wilt plaatsen. In een kleinere ruimte is de warmte sneller waarneembaar dan in een grotere ruimte.

Lees hier meer over elektrische haard met verwarming

Elektrische haarden met waterdamp bij Van Manen

In ons uitgebreide assortiment vindt u een groot aantal elektrische haarden. Dit zijn elektrische haarden met waterdamp, maar ook zonder waterdamp. Bezoek onze 1.500m2 showroom in Barneveld en ontdek zelf de verschillen tussen een elektrische haard met waterdamp en zonder waterdamp. In de showroom staan diverse modellen opgesteld zodat u goed de verschillen kunt zien en uiteindelijk de juiste keuze maakt voor een sfeerhaard in uw woning. En natuurlijk zijn onze adviseurs beschikbaar om uw vragen te beantwoorden. Wilt u verzekerd zijn van een afspraak? Bel dan met 0342 – 405353 en plan een afspraak. Wij hopen u binnenkort te verwelkomen!

Bekijk hier onze elektrische haarden Klik hier voor de showroompagina