Is kiezen voor een gashaard nog verstandig nu de winning van aardgas uit Groningen is gestopt en er steeds meer woningen gasloos worden opgeleverd? Het is zeker een goede keuze! Een gashaard op propaan is namelijk ook mogelijk. Ook kunt u in de toekomst uw gashaard ombouwen naar propaan. 

Hoe ziet de toekomst van de gashaard eruit? 

Wij begrijpen uw twijfels over een gashaard zonder gas, maar die nemen wij graag weg middels dit blogbericht. Het is inderdaad zo dat de gaswinning in Groningen in 2023 is gestopt. Het gasveld blijft tijdelijk beschikbaar, maar alleen voor uitzonderlijke situaties als een soort reservemiddel, maar dus niet meer voor het verwarmen van onze woningen.

Waar komt ons aardgas dan vandaan? Het meeste gas dat door onze leidingen stroomt komt uit het buitenland zoals Noorwegen, Engeland en het Midden-Oosten. Nadeel van dit buitenlandse gas is dat het van een andere samenstelling is dan het gas uit Groningen. Het buitenlandse gas heeft een hogere calorische waarde. Daarom wordt er een stikstofinstallatie gebouwd in het Groningse Zuidbroek. Deze installatie voegt stikstof toe aan het buitenlandse gas, zodat de samenstelling wordt zoals het Groningse gas. Dit gas kan dan gewoon gebruikt worden door Nederlandse huishoudens en fabrieken etcetera. De overheid investeert niet voor niets in zo’n installatie. Gas is namelijk niet zomaar weg te denken uit Nederland.

Bekijk het aanbod gashaarden!

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Kan een gashaard op propaan?

Wanneer u niet gebruik wilt of kunt maken van aardgas, kunt u ook kiezen voor een propaan gaskachel. Wanneer u kiest voor een kachel op propaangas, is geen aardgas meer nodig om de haard te gebruiken. Op die manier is het dus mogelijk om een gashaard zonder gasaansluiting te laten installeren. In ons assortiment vindt u een groot aantal kachels op propaangas. Bij merken als DRU, Kalfire en Bellfires kunt u kiezen voor een propaan kachel. 

Gashaard op propaan in gasloze woning

Vrijwel alle nieuwe woningen worden gasloos opgeleverd. Dan denkt u misschien: het is onmogelijk om een gashaard zonder gas te installeren? Niets is minder waar! De meeste moderne gashaarden zijn namelijk ook leverbaar als gashaard op propaan. Op die manier kunt u toch kiezen voor een gashaard zonder gasaansluiting in uw woning. Propaan is verkrijgbaar in gasflessen die bij voorkeur buiten uw woning worden opgeslagen. Propaangasflessen zijn veilig, gebruiksvriendelijk en geschikt voor vrijwel iedere locatie. Wij denken graag met u mee over het opslaan van de gasfles bij uw woning.

Lees meer over wonen zonder aardgas

Gashaard binnen op gasfles

Kan een gashaard omgebouwd worden? 

Heeft u een gaskachel in uw woning en wilt u de gashaard ombouwen naar propaan? Misschien moet u omdat de woning gasloos wordt. Misschien wilt u dat omdat u niet afhankelijk wil zijn van aardgas. Wat uw reden ook is, in de meeste gevallen kunnen onze monteurs een gashaard ombouwen naar propaan. Vaak is het een kwestie van enkele inspuiters of beluchtingsplaatjes wijzigen en soms het wisselen van de brander. Wilt u uw moderne gashaard ombouwen naar propaan? Onze opgeleide monteurs kunnen dat! 

Wat zijn de voordelen van een gashaard op propaan?

Kenmerkend aan een moderne gashaard is dat u eenvoudig en snel kunt genieten van een heerlijke warmte en een sfeervol vlammenspel. Wilt u graag een gashaard in uw woning? Dan is een gashaard op propaan een uitstekend alternatief voor aardgas.

De voordelen van een gashaard op propaan op een rij:

  • Toekomst van uw gashaard is veilig gesteld. U kunt blijven genieten
  • Goed alternatief voor een gashaard op aardgas
  • Met 1 druk op de knop genieten van uw gaskachel op propaan
  • Gashaard zonder gasaansluiting is mogelijk
  • Warmte én sfeer zonder dat het nodig is om de CV aan te zetten
  • Gas is meest schone fossiele brandstof
  • Duurzaam genieten. Een gashaard op propaan geeft tot 19% minder CO2 uitstoot, vergeleken met stookolie. Wanneer u kiest voor biopropaan (in vergelijking met standaard propaangas) is er tot 80% minder CO2 uitstoot

Gashaard zonder gas

Wat kost stoken op propaangas? 

Het omschakelsysteem van Emgas is een praktische oplossing wanneer u kiest voor een gashaard binnen op gasfles. Twee gasflessen worden in een gasflesopslag gekoppeld. Het kijkglas op de koppeling geeft aan of de flessen vol zijn of dat de reservefles wordt aangebroken. Wanneer de reservefles in gebruik is genomen, kunt u eenvoudig de startfles wisselen voor een volle. Zo staat u niet voor verrassingen dat de gasfles opeens leeg is. Maar hoe lang kunt u eigenlijk stoken met een volle gasfles? Dat hangt natuurlijk af van het gasverbruik van uw haard. Wanneer u kijkt naar een nieuwbouwwoning die de woning verwarmt met een warmtepomp is een haard met een vermogen van 3kW of 4kW vaak al voldoende om van een stabiele 19 graden naar de 20 of 21 graden te gaan. Qua kosten kunt u dan denken aan zo'n € 1,20 tot € 1,60 per uur. Op dit moment zit er nog wel eens een schommeling in de prijzen van gas. Dus het is slim om zelf de actuele prijs op te zoeken op het internet of onze adviseur te vragen. 

Is stoken op propaangas goedkoper?

Het lijkt of de gasprijzen iedere week wijzigen. De prijs van propaangas is de afgelopen jaren gestegen, maar nu al een tijdje ongeveer stabiel. Wanneer u een nieuwbouwwoning heeft, is er niet de keuze tussen aardgas of propaangas. Wanneer u een bestaande woning heeft, kunt u wel kiezen. De prijs van propaangas is gekoppeld aan de olieprijs. De olieprijs is het afgelopen jaar minder gestegen dan de gasprijs. Wilt u weten of stoken op propaangas goedkoper is dan stoken op aardgas op dit moment? Maak een afspraak voor bezoek aan de showroom, bekijk de kachels op propaangas en vraag naar de actuele prijzen. 

Kan een gashaard op propaan? Jazeker!

Gashaard op propaan in onze showroom 

Ook in onze showroom vindt u gaskachels op propaan. Buiten onze showroom is de flessengasopslag geplaatst. Zo kunt u ook meteen bekijken hoe dat eruit ziet. De Dru Maestro 75 XTU is uitermate geschikt als roomdivider. Deze schitterende haard kunt u eenvoudig in uw woning plaatsen om als sfeervolle scheiding te laten fungeren. Door het glas aan drie zijden is het vuur vanuit meerdere posities zichtbaar. Dat betekent optimaal genieten van het sfeervolle vlammenspel! Wilt u uw gashaard ombouwen naar propaan? Wanneer u niet te lang geleden een haard of kachel bij Van Manen heeft gekocht, is dit mogelijk. Neem contact op voor de mogelijkheden. Wij helpen u graag verder. 

Meer weten over de toekomst van de gashaard?  

Het kan natuurlijk zijn dat u na het lezen van dit blogbericht nog vragen heeft over een gashaard zonder gasaansluiting en de toekomst van de gashaard. Bent u geïnteresseerd in een gashaard maar twijfelt u over aardgas of een gashaard op propaan? Onze adviseur geeft u graag persoonlijk advies. Hij kijkt naar uw wensen en de mogelijkheden binnen uw woning en geeft u advies op maat.

Bekijk onze gashaarden Klik hier voor de showroompagina