Bij de aanschaf van uw haard of kachel gaat u niet over één nacht ijs. Maar wat kost een gashaard of –kachel nu precies? Zowel over de aanschaf als het verbruik van de gashaard vertellen we u meer in dit blogbericht.

Wat kost een gashaard of gaskachel?

Uw haard gaat een prominente plaats innemen in uw (woon)kamer. Een meubelstuk die naast warmte ook nog eens een unieke sfeer meebrengt. Deze sfeermaker is een investering voor de korte én lange termijn. Daarbij is prijs misschien niet eens het belangrijkste, maar het is goed om te weten wat de mogelijkheden zijn, ook wat betreft prijs. De goedkoopste gashaarden in ons assortiment beginnen bij zo’n € 3000,-. Let op, dit gaat alleen om de productsprijs! De plaatsingskosten komen hier nog bij. Voorbeelden van de lager geprijsde gaskachels zijn de Dru Diablo Next vrijstaande gaskachel, de Global 60 Triple BF driezijdige inbouw gashaard, de Element4 Cupido 50 inbouw fronthaard en de Bellfires Box gas 45 vrijstaande gaskachel. Allemaal kwaliteitskachels waarmee u kunt genieten van een heerlijke warmte en sfeervol vuur. Is the sky the limit? De Dru Cosmo Eco Wave en de Dru Cosmo Tunnel Eco Wave zijn onze duurste inbouw gashaarden. Onze duurste vrijstaande gaskachel is de Dru Maestro 60/3 Module Eco Wave.

Klik hier voor onze gaskachels

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Hoe zuinig is een gashaard?

Wanneer u overgaat op de aanschaf van een gashaard of gaskachel, is het ook prettig om te weten hoeveel een avondje genieten bij de haard kost. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. Dat is natuurlijk het vermogen van de haard of kachel, het type gashaard, maar ook de grootte van de ruimte waar deze is geplaatst en natuurlijk de actuele gasprijs. Wat kost een gaskachel per uur? Op het moment van schrijven is de hoogte van het gastarief € 1,35 per m3. Het prijsplafond vanuit de overheid staat op € 1,45. Dat betekent dat op dit moment particulieren niet meer betalen dan € 1,45 per m3. Voor de rekenvoorbeelden werken we even met deze bedragen. Het kan ook zijn dat u minder dan een euro betaalt omdat u een aantal jaren geleden uw contract met een gunstig tarief hebt kunnen vastzetten. Dat maakt genieten van een gashaard alleen maar goedkoper!

 • Het gemiddelde vermogen van een gashaard ligt op 5 kW. Het gemiddelde verbruik van de kachel ligt daarmee op zo’n 0,6 kubieke meter gas per uur. Heeft u de kachel 3 uur aan? Dan verbruikt deze dus in totaal 1,8 m3 gas op een avond.
 • Wanneer u € 1,35 betaalt per kubieke meter gas, betaalt u voor 3 uur genieten € 2,43. Betaalt u € 1,45? Dan kost een avondje genieten € 2,61. Wat kost een gaskachel per uur? Bij deze tarieven gaat het om € 0,81 en € 0,87. Dat is nog geen euro per uur!
 • Past een gashaard met een hoger vermogen beter bij u woning en warmtevraag? Dan geven we natuurlijk nog even een extra voorbeeld. Hoeveel gas verbruikt een gashaard met een vermogen van 8 kW? Dat is ongeveer 1 kuub gas per uur. Gebruiken we dezelfde gastarieven als hierboven, dan kost 3 uur genieten € 4,05 en € 4,35. Wat kost een gaskachel per uur? Kosten zullen bij een gaskachel met een vermogen van 8 kW liggen op zo’n € 1,35 of € 1,45 per uur.

Door de kamer lokaal te verwarmen met een gashaard of gaskachel, bespaart u natuurlijk kosten van de centrale verwarming of warmtepomp. Bij een eerlijke vergelijking zou u deze kosten nog van bovenstaande prijzen moeten aftrekken. En het gaat hier natuurlijk niet alleen om warmte, maar ook nog eens om een unieke sfeer! Dat is zoveel meer dan een warmtepomp of cv geeft! Door een gashaard te gebruiken als lokale warmtebron, is het dus mogelijk om met een gashaard te besparen.

Lees meer over besparen met een gashaard

Wat kost een gashaard?

Wat is zuiniger; gashaard of cv?

Een gashaard of gaskachel kunt u gebruiken als lokale verwarming. Door alleen de ruimte te verwarmen waar u verblijft, kunt u besparen op het energieverbruik. Zeker in het voorseizoen en naseizoen kan dit schelen in uw portemonnee! Wanneer u overdag de cv instelt op 15 graden en in de avond uw gashaard of gaskachel gebruikt om de woonkamer te verwarmen, hoeft u de cv niet eens te gebruiken! Zeker in een goed geïsoleerde woning of nieuwbouwwoning is een gashaard (propaan) een goede manier om de ruimte te verwarmen. Stoken op vol vermogen is dan in de meeste gevallen niet eens nodig. Heeft u een nieuwbouwwoning die niet is aangesloten op aardgas? Dan kunt u kiezen voor een gashaard of gaskachel op propaan.

Lees hier meer over gashaard in een gasloze woning

Hoe zuinig is een gashaard?

In de alinea's hierboven hebben we natuurlijk al één en ander uit de doeken gedaan wat betreft het verbruik van een gashaard. Wanneer u verstandig stookt, zijn wij ervan overtuigd dat u door gebruik van een gashaard geld kunt besparen. Wilt u meer weten over hoe zuinig een gashaard is in uw persoonlijke situatie? Ga het gesprek aan met één van onze adviseurs en laat u informeren over de beste oplossing voor uw woning. Ook kunt u bij de oriëntatie letten op het rendement van een haard. Een gashaard met een rendement van 87% is zuiniger dan een gashaard met een rendement van 77%.

Gashaarden zijn er in allerlei soorten en maten.

Welk type gashaard en formaat voor uw woning?

De prijs van een gashaard is voor een deel afhankelijk van het type dat u kiest:

 • Inbouw gashaard: een inbouw gashaard wordt op prachtige wijze geïntegreerd in uw woning. Het toestel wordt in de muur geïnstalleerd en er wordt een haardombouw gerealiseerd. Naast het toestel heeft u dus te maken met een kleine verbouwing.
 • Inzet gashaard: de inzet gashaard wordt vaak gebruikt ter vervanging van een bestaande situatie. Dit maakt dat er minder breekwerk nodig is en is daardoor vaak eenvoudiger te realiseren.
 • Vrijstaande gaskachels: vrijstaande gaskachels zijn veelal te plaatsen zonder (ingrijpende) verbouwingen. Dit kan resulteren in een lagere investering dan bij een inbouw gashaard.
 • Hangende gaskachels: de hangende gaskachel is, net als de vrijstaande gaskachel, eenvoudiger te plaatsen dan een inbouwhaard.

Bij alle typen haarden speelt het formaat ook een rol in de prijs. Vaak geldt: hoe groter de haard, hoe groter de investering.

Het vuurzicht van de haard

De totale investering wordt ook mede bepaald door het vuurzicht. Wilt u een fronthaard of een doorkijkhaard? Of kiest u voor een driezijdige haard? Afhankelijk van uw situatie en het gewenste vuurzicht zal de realisatie van de haard meer tijd en werk in beslag nemen. Daarbij heeft ieder merk ook zijn eigen type branders en branderdecoraties en meer. Hoe u het vuur wilt beleven is dus ook bepalend voor de prijs.

Wat verbruikt een gashaard? Wij vertellen u er graag meer over!

Iedere oplossing is uniek

Bij Van Manen leveren wij een totaaloplossing. Van oriëntatie tot realisatie, wij zorgen ervoor dat u zorgeloos kunt genieten van uw droomhaard. Een eerlijk en betrouwbaar advies, de (technische) mogelijkheden van uw woning, een vakkundige installatie en montage; er komt meer kijken bij een kachel dan alleen het toestel! Het is dan ook niet mogelijk om zonder adviesgesprek van een deskundig adviseur de prijs van uw gashaard (volledig) te bepalen.

Opties, opties, opties

Bij Van Manen hebben wij gashaarden en –kachels van topmerken. Merken die innoveren en hun kachels en haarden voorzien van de laatste snufjes en voorzieningen. Wat dacht u van:

 • Bediening: van handmatige bediening tot kachels die aangesloten zijn op uw domotica.
 • Achterwanden: kies de achterwand die bij u past en transformeer de uitstraling van uw gashaard.
 • Uniek kader: geef een eigen gezicht aan uw vuur. Kies het kader dat bij u past.

De mogelijkheden zijn tegenwoordig enorm.

Global Fires gashaard bekleed met stoere steenstrips.

Kwaliteit en veiligheid staat voorop

Uw woonsituatie bepaalt niet alleen de mogelijkheden, maar ook welke aanpassingen er noodzakelijk zijn om de gashaard te realiseren. Bij Van Manen staan kwaliteit en veiligheid voorop. Zo controleren wij onder andere of:

 • De haard door de deur past
 • De vloer de haard kan dragen
 • Hoe de voorzieningen, zoals gas en elektra, zijn geregeld
 • Hoe de ventilatie is geregeld
 • Wat zijn de omstandigheden in de omgeving van uw woning?
 • Van welk materiaal uw vloer, de wanden en het plafond gemaakt zijn
 • Kan het rookkanaal bouwkundig op de gewenste plaats worden geïnstalleerd?

Afhankelijk van de benodigde aanpassingen zal de totaalprijs veranderen.

Schouwen, kasten en plateaus

Het uiterlijk van uw haard wordt voor een groot deel bepaald door zijn omgeving. Daarom denken wij altijd aan het totaalplaatje. Daarom realiseren wij prachtige schouwen, op maat gemaakte kasten die naadloos integreren in uw interieur en unieke plateaus. Zo ondergaat uw kamer een complete metamorfose. De uitstraling die bij u past, de haard waarvan u droomt, mogelijk binnenkort bij u thuis!

Laat u adviseren, kom naar de showroom

Uw situatie en uw wensen zijn uniek. De prijs van uw gashaard hangt af van meer dan het toestel zelf. Daarom ontvangen wij u graag in onze showroom. Niet alleen kunt u hier inspiratie op doen, onze ervaren adviseurs helpen u bij het kiezen van de juiste haard. Wij kijken naar uw wensen en de mogelijkheden en vinden de gashaard die het beste bij u past. Een duurzame en veilige oplossing waar u nog jaren van geniet. Tot snel!

Bekijk hier onze gaskachels Klik hier voor de showroompagina