Een veilige houtkachel installatie is cruciaal om optimaal en veilig te kunnen genieten van warmte en sfeer. In dit blogbericht vertellen we u graag meer over waar u op moet letten bij de aankoop en installatie van een houtkachel.

Hoe werkt een houtkachel?

Een houtkachel is een toestel dat brandt op hout. Leg het hout volgens de Zwitserse Methode in de houtkachel. Dat betekent dat de meest brandbare materialen bovenop komen te liggen. De Zwitserse Methode wordt ook wel de omgekeerde stookmethode genoemd. Hierbij wordt het materiaal bovenop aangestoken, in plaats van onderop. Door deze methode te kiezen, ontstaat sneller volledige verbranding en wordt er dus schoner gestookt.

Zorg voor voldoende droog hout (vochtpercentage tot 18%). Hierdoor wordt de eerste fase van het verbrandingsproces (droogfase) verkort. Bij de ontbindingsfase komt de warmte vrij van het brandende hout. Kort hierna is de verbrandingsfase. Het vuur wordt groter, er komen meer vlammen en daarbij komt ook meer warmte vrij.

Voordat u kunt beginnen met stoken heeft u natuurlijk een goede houtkachel nodig. Wanneer u bij Van Manen een kachel koopt, bent u verzekerd van een goede kwaliteit.
Wat zijn belangrijke onderdelen van een houtkachel?
- Stookruimte: In deze ruimte wordt het hout gestookt.
- Deur: Om hout te kunnen bijvullen is een deur nodig. Bij een inbouwhaard kan dit ook een liftdeur zijn.
- Luchttoevoerregeling: Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden en dus is de luchttoevoerregeling van de kachel heel belangrijk.
- Rookkanaal: Het rookkanaal van de houtkachel moet door de nok van de woning om een goede trek te garanderen.

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Veiligheidscertificeringen en normen

Bent u op zoek naar een kwaliteitskachel? Dan bent u bij Van Manen aan het juiste adres! Al onze houtkachels voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Dit is een Europese wetgeving waarin staat dat een houtkachel niet meer dan 40 milligram fijnstof per m3 mag uitstoten. Ook moet het rendement op minimaal 75% uitkomen. In de praktijk ziet u dat onze houtkachels en houthaarden rond de 20 mg fijnstof uitstoten. De uitstoot ligt niet alleen aan de kachel zelf, maar ook aan de manier van stoken. Het beste stookt u via de Zwitserse Methode.

Lees hier meer over EcoDesign

Aan welke normen moet de installatie van een houtkachel voldoen? Het is bij een houtkachel installatie belangrijk dat het rookkanaal door de nok van de woning gaat. Onze monteurs zijn gecertificeerd en op de hoogte van de huidige regelgeving. Uw houtkachel of houthaard wordt op de juiste manier geïnstalleerd zodat u optimaal kunt genieten van warmte en sfeer.

Stappen voor een veilige installatie

Wilt u een houtkachel kopen en installeren bij Van Manen? Wij zorgen voor een goede begeleiding. Dat begint in onze 1.500m2 showroom in Barneveld waar één van onze adviseurs met u op zoek gaat naar uw droomkachel. Het is bij dit bezoek handig wanneer u foto’s van de huidige situatie meeneemt. Onze adviseur kijkt meteen mee voor de locatiebepaling. Voordat onze monteurs de kachel gaan installeren, vindt er eerst nog technisch bezoek plaats. Een collega kijkt ter plaatse hoe de situatie is, zodat de monteurs op de dag van de installatie niet voor verrassingen komen te staan.  En dan staat niets een goede installatie nog in de weg! Natuurlijk zorgen onze monteurs voor een naleving van veiligheidsvoorschriften.

Laat tenminste 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen.

Het belang van professionele installatie

Wanneer u een houtkachel of houthaard koopt, is het belangrijk om deze te laten installeren door een erkend installateur houtkachel. Zelfinstallatie raden wij ten zeerst af omdat het gevaarlijk kan zijn als het niet op de juiste manier gebeurt. Waarom een professionele installateur inschakelen?
- Veiligheid: Onze monteurs zorgen voor een juiste, veilige installatie.
- Regelgeving: Onze monteurs zijn op de hoogte van specifieke bouwvoorschriften en regelgeving.
- Efficiëntie: Doordat de haard goed geïnstalleerd is, zal deze efficiënter werken.
- Garantie en verzekering: Wanneer er bij zelfinstallatie problemen optreden, bijvoorbeeld schoorsteenbrand, is de kans groot dat u de verzekering niet hierop kan aanspreken. Hetzelfde geldt voor de garantie van het toestel.

Onderhoud van de houtkachels

Heeft u een houtkachel laten plaatsen? Dan heeft deze ook onderhoud nodig. Het is belangrijk om tenminste 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen door een schoorsteenveger. Dit verkleint het risico op schoorsteenbrand. Daarnaast bieden wij aanvullende onderhouds- en servicediensten aan. Wij inspecteren de houtkachel of houthaard en indien nodig kunnen wij onderdelen vervangen.

Klik hier voor schoorsteenvegers

Tips voor veilig stoken

En wanneer de kachel op de juiste manier geïnstalleerd is, is het tijd om deze zelf te gaan gebruiken! Bij aankoop van een houtkachel of houthaard, krijgt u van ons een gratis stooktraining cadeau. Op deze avond leert u wat voor hout u het beste kunt gebruiken en op welke manier u het beste kunt stoken. Het is belangrijk om geschikt brandhout te gebruiken. Dat is onbewerkt hout met een vochtpercentage tot 18%. Wij raden aan om te stoken via de Zwitserse Methode. Hierbij ligt het meest brandbare materiaal bovenop en stookt u als het ware “omgekeerd”. U steekt het vuur van bovenaf aan en het brandt naar beneden. Op die manier ontstaat het snelste volledige verbranding en kunt u optimaal genieten van het houtvuur.

Verantwoord de houtkachel stoken

Laat regelmatig uw schoorsteen vegen.

Installatie door Van Manen kachels

Wanneer u een houtkachel koopt bij Van Manen, is dat altijd een houtkachel inclusief installatie. Wij vinden het belangrijk dat onze kwaliteitskachels op de juiste manier geïnstalleerd worden, zodat u optimaal kunt genieten. Met de adviseur is een ontwerp op maat gemaakt, die past bij uw situatie thuis. We begrijpen dat een houtkachel installatie best spannend kan zijn. Het is een hele verandering in uw woning. Zeker ook omdat het rookkanaal via verschillende verdiepingen naar de nok wordt gevoerd. Onze monteurs gaan heel netjes te werk en laten alles netjes achter.

Het belang van rookgasafvoer

De rookgasafvoer zorgt ervoor dat verbrandingsgassen veilig worden afgevoerd uit de ruimte waar de kachel staat. Deze gassen worden op een gecontroleerde manier afgevoerd waardoor de kachel beter presteert en een goede trek ontstaat. Dit verbetert de veiligheid, maar vermindert ook het risico op schoorsteenbrand. Daarnaast zijn er bouwvoorschriften en regelgeving die eisen dat houtkachels worden aangesloten op een goedgekeurde rookgasafvoer. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot boetes en zelfs verzekeringsdekking in geval van brand in gevaar brengen.

Zorg voor een goede rookgasafvoer.

Conclusie

Wilt u een houtkachel kopen en installeren? Doe dit dan door een DE-erkend bedrijf zoals Van Manen haarden en kachels. Bij ons koopt u een houtkachel inclusief installatie. Dat betekent dat u verzekerd bent van een veilige en juiste installatie door onze erkende installateurs houtkachel. Wilt u meer weten over het plaatsen van een houtkachel en veilige installatie? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en laat u informeren in de uitgebreide showroom.  

Klik hier voor onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina