Levendige vlammen verlichten de kamer met een magische gloed. Het vuur verwarmt de kamer en creëert een sfeer van genegenheid en openheid. Een eigentijdse houtkachel is een echte sfeermaker in huis die altijd moet voldoen aan de Ecodesign eisen. 

Moderne en efficiënte houtkachels

In ons assortiment vindt u alleen kwalitatieve EcoDesign houtkachels waarmee u verantwoord hout kunt stoken. Onze haarden en kachels zijn namelijk voorzien van de modernste technieken. Belangrijk is om hierbij te letten op de volgende pijlers:

• Geschikte brandstof
• Gekeurd toestel
• Gecertificeerde installatie
• Juist stookgedrag

Gebruik geschikte brandstof voor verantwoord stoken

Er zijn ontzettend veel soorten hout, maar niet alle soorten en afmetingen zijn geschikt om verantwoord te stoken. Het gebruik van verkeerde brandstoffen leidt tot een hoge uitstoot van schadelijke stoffen en veroorzaakt buurtoverlast en milieuschade. Houtkachels worden binnen de EU doelstellingen meegeteld in hernieuwbare warmte. Het is belangrijk om zuinig om te springen met de energiebron hout. Een houtkachel met een hoog rendement zorgt voor optimaal gebruik van de brandstof. Belangrijk is om droog hout te stoken. Droog hout zorgt namelijk voor de minste uitstoot van fijnstof. Droog hout herken je vaak aan barsten of een loslatende schors. Controleer met een vochtmeter altijd goed of het hout daadwerkelijk droog genoeg is. Lees hieronder wat de do’s en don’ts zijn.

Wat mag wel:
• Gekloofd hout (geen dennenhout) en afvalhout
(onbehandeld)
• Geperst hout
• Vochtpercentage tussen 12 en 18%

Wat mag niet:
• Behandeld hout en tropisch hardhout
• Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex etc.
• Kunststoffen
• Restafval
• Nat of te vochtig hout

Lokale warmte met een EcoDesign houtkachel

Een Ecodesign houtkachel of haard valt onder lokale verwarming. De warmte wordt verspreid in de ruimte waar de open haard of houtkachel staat. Een efficiënte houtkachel (Ecodesign 2022) is een perfecte aanvulling op uw vloerverwarming door middel van een warmtepomp of (hybride) cv-ketel. Groot voordeel aan een haard of kachel is dat deze snel en efficiënt warmte afgeeft en dat biedt een hoog rendement. 

Alle houtkachels ‘EcoDesign Ready’

Ons aanbod moderne houtkachels verandert met de tijd mee en de fabrikanten blijven innoveren. De houtkachels brengen namelijk veel discussie met zich mee. Vanwege de gezondheid en het milieu, maar ook vanwege de overlast. Onze toestellen zijn allemaal ‘EcoDesign en bieden enkel hoog rendement, dat betekent dat ze voldoen aan de strenge eisen die in heel Europa in 2022 van kracht zijn geworden. Dit houdt in dat de moderne houtkachels moeten voldoen aan een maximale uitstoot van fijnstoffen en aan een minimaal rendement. Met de keuze voor Verantwoord Verwarmen is Van Manen Haarden & Kachels klaar voor de toekomst!

Naast dat een houtkachel moet voldoen aan de EcoDesign 2022 richtlijnen, is het ook belangrijk dat het rookkanaal voldoet aan de gewenste eisen. Het rookkanaal dient namelijk afgestemd te zijn op de kachel om zo verantwoord hout te kunnen stoken. In het rookkanaal ontstaat ook wel de thermische trek, daardoor kan de verbranding optimaal op gang komen. Een te felle verbranding wordt veroorzaakt door te veel trek, maar te weinig trek zorgt voor het smoren van vuur. Het is belangrijk om daar een juiste balans in te vinden.

Gecertificeerde installatie door DE-erkend bedrijf

Om optimaal te genieten van uw houtkachel of open haard wordt het toestel geïnstalleerd door Van Manen als DE-erkend bedrijf. Onze mensen beschikken over actuele kennis en regelgeving omtrent haarden en kachels. Bij een vakkundige installatie wordt met alle omstandigheden rekening gehouden, waardoor overlast met het stoken van hout wordt beperkt en waarbij veiligheid voorop staat.

EcoDesign houtkachels voor nieuwbouwwoningen 

Veel mensen verwachten het niet, maar ook in nieuwbouwwoningen is het mogelijk om een kwalitatieve houtkachel te plaatsen. Mits deze natuurlijk aan de EcoDesign 2022 richtlijnen voldoet, maar het verantwoord stoken van hout blijft gewoon toegestaan. De moderne houtkachel dient wel volledig gesloten te zijn, indien het nieuwbouwhuis ook kierdicht is gebouwd en de deur volledig luchtdicht is. De adviseur van Van Manen kunnen u daar alles over vertellen. Het is tenslotte belangrijk dat u op een veilige en verantwoorde manier hout kunt stoken.

Verantwoord hout stoken voor het mooiste houtvuur

Als stoker heeft u een belangrijke rol als het gaat om verantwoord hout stoken. U bent degene die het toestel bedient en zorgt voor het vuur. Wij helpen u graag bij het verantwoord stoken van hout en organiseren stookavonden voor onze klanten. Tijdens deze avonden leggen wij aan de hand van een presentatie uit hoe u verantwoord hout kunt stoken volgens de Zwitserse Methode en brengen die in de showroom samen met u in de praktijk.

Met de Zwitserse Methode zorg je ervoor dat de kleinste stukken hout bovenop de stapel liggen. Vervolgens wordt het vuur van bovenaf aangestoken middels een aanmaakblokje. Ook is er tijdens de stookavonden voldoende ruimte voor vragen over het gebruik van uw EcoDesign houtkachel. Zo leert u precies waar u op moet letten. Let er wel goed op dat de ideale stookmethode afhankelijk is van het type haard. Iedere moderne houtkachel heeft namelijk zijn eigen eisen omtrent het stookgedrag. Daarom leggen we u tijdens het plaatsen van de haard ook precies uit wat de juiste manier van verantwoord hout stoken is. Zo kunt u thuis genieten van sfeer en warmte door verantwoord te stoken met uw eigen haard.

Bezoek onze veelzijdige showroom

Wilt u meer weten over ons uitgebreide assortiment houtkachels of meer informatie over verantwoord hout stoken volgens de Zwitserse Methode? Bezoek onze showroom! Onze adviseur voorziet u graag van meer informatie. De koffie staat klaar.