Levendige vlammen verlichten de kamer met een magische gloed. Het vuur verwarmt de kamer en creëert een sfeer van geborgenheid en thuisgevoel. Een eigentijdse houtkachel is een echte sfeermaker in huis die altijd moet voldoen aan de Ecodesign eisen. 

Moderne en efficiënte houtkachels

In ons assortiment vindt u alleen kwalitatieve EcoDesign (Verplicht Europees Keurmerk) houtkachels waarmee u verantwoord hout kunt stoken. Onze haarden en kachels zijn namelijk voorzien van de modernste verbrandingstechnieken. Voordat u de houtkachel gaat aansteken is het wel belangrijk om te letten op de volgende pijlers:

• Gekeurd toestel (EcoDesign)
• Gecertificeerde installatie (DE-erkenning)
• Geschikte brandstof (schoon, droog, enz.)
• Juist stookgedrag (volg een stooktraining)

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Wat is het beste hout om te stoken?

Er zijn ontzettend veel soorten hout, maar wat is nu goed haardhout? Welk hout mag niet in de houtkachel? En wat is het beste hout om te stoken? Het gebruik van verkeerde brandstoffen leidt tot een hoge uitstoot van schadelijke stoffen en veroorzaakt buurtoverlast en milieuschade. Houtkachels worden binnen de EU doelstellingen meegeteld in hernieuwbare warmte. Het is belangrijk om zuinig om te springen met de energiebron hout. Een houtkachel met een hoog rendement zorgt voor optimaal gebruik van de brandstof. Belangrijk is om droog hout te stoken. Droog hout zorgt ervoor dat er minder schadelijke stoffen vrij komen. Droog hout herken je vaak aan barsten of een loslatende schors. Controleer met een vochtmeter altijd goed of het hout goed droog is. Lees hieronder welk hout niet mag in een houtkachel en wat de beste houtsoort voor de houtkachel is. 


Wat mag wel:

• Gekloofd hout (geen dennenhout) en 
• Gedroogd hout met een vochtpercentage tussen 12 en 18%
• Aanmaakhout: Schoon afvalhout, bijvoorbeeld uit de bouw (onbehandeld!) 
• Geperste houtbriketten (niet altijd geschikt, vraag uw adviseur)

Wat mag niet:

• Behandeld (geverfd / geïmpregneerd) hout en tropisch hardhout
• Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex etc.
• Kunststoffen
• Restafval
• Nat of te vochtig hout

Lees hier meer over de juiste brandstof

Hoe stook je een houtkachel? Leer het bij Van Manen Barneveld!

Lokale warmte met een EcoDesign houtkachel

Een Ecodesign houtkachel of haard is prima in te zetten als lokale verwarmingsbron. De warmte wordt opgewekt en verspreid in de ruimte waar de houthaard of houtkachel staat. Ook een efficiënte houtkachel (Ecodesign 2022) is daarom een perfecte aanvulling op uw vloerverwarming die door middel van een warmtepomp of (hybride) cv-ketel wordt verwarmd. Groot voordeel van een haard of kachel is dat deze snel en efficiënt warmte afgeeft en dat biedt een hoog rendement. Een aanwinst dus naast een warmtepomp, die benodigde extra warmte (bijv. op koude dagen) vaak juist langzaam kan opbouwen.

Alle houtkachels ‘EcoDesign Ready’

Ons aanbod moderne houtkachels verandert met de tijd mee en de fabrikanten blijven innoveren. Houtkachels brengen namelijk onnodig veel discussie met zich mee, mede vanwege oude toestellen, slechte installaties en verkeerd gebruik. Met soms gevolgen voor de gezondheid en het milieu, maar ook mogelijk met overlast tot gevolg. Onze toestellen zijn allemaal ‘EcoDesignen bieden enkel hoog rendement, dat betekent dat ze voldoen aan de strenge eisen die in heel Europa in 2022 van kracht zijn geworden. Dit houdt in dat de moderne houtkachels moeten voldoen aan een maximale uitstoot van fijnstoffen en aan een minimaal rendement. Wist u bijvoorbeeld dat een ouderwetse openhaard tot wel 50 keer meer fijnstof uitstoot? Met de keuze voor Verantwoord Verwarmen is Van Manen Haarden & Kachels dus klaar voor de toekomst!

Naast dat een houtkachel moet voldoen aan de EcoDesign 2022 richtlijnen, is het ook belangrijk dat het rookkanaal voldoet aan de gewenste eisen en dat het op de juiste en veilige manier wordt geinstalleerd. Het rookkanaal dient namelijk afgestemd te zijn op de kachel om zo verantwoord hout te kunnen stoken. In het rookkanaal ontstaat bij verwarming thermische trek, daardoor kan de verbranding optimaal op gang komen en op gang blijven. Een juist aangelegd en passend rookkanaal zorgt voor de juiste trek en dus een optimale verbranding.

Lees hier meer over minder fijnstof door schonere kachels

Alle houtkachels bij Van Manen vallen onder de EcoDesign richtlijnen.

Hoe steek je het beste een houtkachel aan?

Hout stoken kan het beste via de Zwitserse Methode. Wanneer u een houtkachel of houthaard koopt bij Van Manen in Barneveld, krijgt u een gratis stooktraining cadeau. Op deze avond leren we u hoe de Zwitserse Methode werkt. We vertellen u meer over duurzaam stoken, zuinig hout stoken en geven u allerlei houtkachel aansteken tips zodat u verantwoord hout stoken kunt. 

Waarom hout van boven aansteken?

De Zwitserse Methode wordt ook wel omgekeerd stoken genoemd. Bij deze methode wordt het meest brandbare materiaal (aanmaakhoutjes, aanmaakblokjes) bovenop gelegd en brandt het vuur van boven naar onder. Door op deze manier te stoken, ontstaat snel volledige verbranding en wordt de uitstoot van fijnstof teruggebracht tot minimale waardes zodat u verantwoord kunt stoken. Daarnaast kunt u volop genieten van de sfeer en warmte van het houtvuur en veroorzaakt u geen overlast voor de buurt. Twijfelt u of de weersomstandigheden goed zijn om te stoken? Check dan het Stookalert van de NHK, let ook op dat het RIVM geen landelijk stookalert heeft afgegeven. Zo weet u zeker dat de omstandigheden optimaal zijn. 

Stoken via de Zwitserse Methode

Steek een houtvuur van bovenaf aan.

Waarom krijg ik de houtkachel niet aan?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u moeite heeft om een houtkachel aan te steken. Hieronder zijn enkele mogelijke oorzaken en oplossingen:

  • Nat of vochtig hout: Wanneer u hout gebruikt dat te nat of vochtig is, zal het moelijk ontsteken en rook produceren in plaats van vlammen. Zorg ervoor dat het hout volledig droog is voordat u het gebruikt. Wij adviseren hout met een vochtpercentage tussen 12 en 18%. Heeft u geen vochtmeter? In onze showroom kunt u deze aanschaffen. 
  • Onvoldoende luchtaanvoer: Als de luchtaanvoer van de kachel niet goed is ingesteld, kan dit de verbranding belemmeren en het aansteken bemoeilijken. Zorg ervoor dat de luchtaanvoer van de kachel openstaat en laat zo voldoende zuurstof toe. Na het aansteken kunt u de luchtaanvoer aanpassen om de verbranding verder te regelen.
  • Slechte trek: Een slechte trek in de schoorsteen kan ervoor zorgen dat rook niet goed wordt afgevoerd, wat het aansteken bemoelijkt. Zorg ervoor dat u jaarlijks de schoorsteen laat vegen door een erkende schoorsteenveger.
  • Onvoldoende aanmaakmateriaal: Als u niet voldoende aanmaakmateriaal gebruikt om het vuur te starten, kan dit het aansteken bemoeilijken. Gebruik daarom voldoende aanmaakblokjes en aanmaakhoutjes om het vuur te ontsteken. 
  • Verkeerde techniek: Het aansteken van een kachel vereist een zekere techniek. Het stapelen van het hout is daar een belangrijk onderdeel van. Zorg ervoor dat u het vuur stapelt volgens de Zwitserse Methode. 

Hoe krijg je een houtkachel aan zonder aanmaakblokjes?

Wij adviseren om de houtkachel te vullen met (vuistdik) gekloofde houtblokken, daarop aanmaakhoutjes en daartussen/daar bovenop nog een aantal aanmaakblokjes. Het is belangrijk om voldoende aanmaakmateriaal te gebruiken, zodat er sneller volledige ontbranding ontstaat. Heeft u onverhoopt geen aanmaakblokjes in huis? Gebruik dan in ieder geval geen oude kranten of andere rommel. Buiten de rook die daar bij vrijkomt is het ook nog eens ongezond om afval te verbranden. Fijngehakt hout of houtkrullen zijn een prima alternatief, het kost alleen even wat tijd om die zelf te maken. 

Hoe krijg je een houtkachel aan zonder aanmaakblokjes?

Gecertificeerde installatie door DE-erkend bedrijf

Om optimaal te genieten van uw houtkachel of houthaard wordt het toestel geïnstalleerd door Van Manen zelf. Als DE-erkend bedrijf installeren we volgens de laatste wet- en regelgeving en kwaliteitsnormen, onze mensen beschikken over actuele kennis en regelgeving omtrent haarden en kachels. Bij een vakkundige installatie wordt met alle omstandigheden rekening gehouden, waardoor overlast met het stoken van hout wordt beperkt en waarbij veiligheid voorop staat.

EcoDesign houtkachels voor nieuwbouwwoningen 

Veel mensen verwachten het niet, maar ook in nieuwbouwwoningen is het mogelijk om een kwalitatieve houtkachel te plaatsen. Mits deze natuurlijk aan de EcoDesign 2022 richtlijnen voldoet en op een vakkundige manier wordt geïnstalleerd, maar het verantwoord stoken van hout blijft gewoon toegestaan. De moderne houtkachel dient wel volledig gesloten te zijn, indien het nieuwbouwhuis ook kierdicht is gebouwd en de deur volledig luchtdicht is. De adviseurs van Van Manen kunnen u daar alles over vertellen. Het is tenslotte belangrijk dat u op een veilige en verantwoorde manier hout kunt stoken.

Verantwoord hout stoken voor het mooiste houtvuur

Als stoker heeft u een belangrijke rol als het gaat om verantwoord hout stoken. U bent degene die het toestel bedient en zorgt voor het vuur. Wij helpen u graag bij het verantwoord stoken van hout en organiseren stookavonden voor onze klanten. Tijdens deze avonden leggen wij aan de hand van een presentatie uit hoe u verantwoord hout kunt stoken volgens de Zwitserse Methode en brengen die in de showroom samen met u in de praktijk.

Met de Zwitserse Methode zorg je ervoor dat de kleinste stukken hout bovenop de stapel liggen. Vervolgens wordt het vuur van bovenaf aangestoken middels een aanmaakblokje. Ook is er tijdens de stookavonden voldoende ruimte voor vragen over het gebruik van uw EcoDesign houtkachel. Zo leert u precies waar u op moet letten. Let er wel goed op dat de ideale stookmethode afhankelijk is van het type haard. Iedere moderne houtkachel heeft namelijk zijn eigen eisen omtrent het stookgedrag. Daarom leggen we u tijdens het plaatsen van de haard ook precies uit wat de juiste manier van verantwoord hout stoken is. Zo kunt u thuis genieten van sfeer en warmte door verantwoord te stoken met uw eigen haard.

Bezoek onze veelzijdige showroom

Wilt u meer weten over ons uitgebreide assortiment houtkachels of meer informatie over verantwoord hout stoken volgens de Zwitserse Methode? Bezoek onze showroom! Onze adviseur voorziet u graag van meer informatie. 

Bekijk hier onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina