Het antwoord op de vraag of de rookafvoer van de kachel door de muur mag worden gevoerd, hangt sterk af van het type toestel wat daarop wordt aangesloten.

Welke rookafvoer bij welke haard of kachel?

Bij Van Manen in Barneveld vindt u een uitgebreid assortiment haarden en kachels. Wij leveren houtkachels, gashaarden, pelletkachels, elektrische haarden en bio-ethanol haarden. Allemaal toestellen met unieke eigenschappen. Ook de manier van aansluiten is bij iedere haard weer anders. Onze monteurs plaatsen dagelijks diverse haarden en kachels en weten precies hoe zij dit veilig en op de juiste manier moeten doen. Wilt u weten of de rookafvoer door de gevel kan of boven de nok van uw huis moet? Lees dit blogbericht en het wordt u allemaal duidelijk.

Vraag ons Installatie en Onderhoud Magazine aan

Wilt u meer weten over Installatie en Onderhoud van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Houtkachel afvoer boven de nok

Wanneer u kiest voor een houtkachel, moet de houtkachel afvoer boven de nok van het huis. Zo krijgt de kachel de beste trek en daarmee het mooiste vuur. Ook wordt overlast tegengegaan doordat verbrandingsgassen boven de woningen worden uitgestoot. Wilt u een houtkachel aansluiten op een bestaande schoorsteen? Ook dat is mogelijk.

Houtkachel aansluiten op bestaande schoorsteen

Rookgasafvoer van een houtkachel door de nok.

Welk rookkanaal voor een pelletkachel?

Ook de pelletkachel afvoer moet boven de nok. Een rookkanaal door de gevel, behoort dus niet tot de mogelijkheden. Hier zijn in het verleden misverstanden over ontstaan bij verschillende aanbieders. En hoewel in heel Europa hier streng toezicht op wordt gehouden, zijn in Nederland een groot aantal pelletkachels geplaatst met het rookkanaal langs de gevel. Het rookkanaal van de pelletkachel moet dus, net zoals die van een houtkachel, boven de nok van de woning. Wilt u verzekerd zijn van een juiste installatie? Kies dan voor een DE-erkend bedrijf zoals Van Manen haarden en kachels in Barneveld.

Lees meer over rookgasafvoer pelletkachel

Kan een pelletkachel zonder schoorsteen?

Wanneer u geen gemetselde schoorsteen heeft, kunt u ook kiezen voor een pelletkachel. Onze monteurs zorgen voor een passende pelletkachel afvoer die voldoen aan de regels van het Bouwbesluit, de eigen installatievoorschriften en de voorschriften van de fabrikant. Met grote zorgvuldigheid zorgen onze monteurs en installateurs dat de kachel geïnstalleerd wordt conform de regels. Zo bent u verzekerd van een verantwoorde installatie en kunt u op een veilige manier genieten van uw kachel.

Gashaard afvoer mag door de gevel

Wilt u graag een rookkanaal door de gevel? Dan kunt u kiezen voor een gesloten gashaard. In tegenstelling tot de houtkachel en pelletkachel, hoeft de gashaard afvoer niet boven de nok van de woning. Het kanaaltraject dient een zo verticaal mogelijk verloop te hebben. Haakse bochten en horizontale kanaaltrajecten moeten beperkt blijven. De rookafvoer van de gashaard mag dus door de gevel of bijvoorbeeld uitkomen op een uitbouw. Wel wordt hierbij rekening gehouden met de buren. De uitmonding mag bijvoorbeeld niet te dicht bij de ramen van de buren geplaatst worden. Onze adviseurs houden hier rekening mee tijdens het maken van de 3D tekening. Het is dan ook goed wanneer u onze showroom bezoekt, om een tekening mee te nemen van uw woning en eventueel ook van de omgeving. Heeft u deze niet? Voor het plaatsen van de haard of kachel vindt er nog een technisch bezoek plaats. Tijdens dit bezoek bekijkt onze technisch adviseur de situatie. Zo weten we zeker dat wij (en u) bij de plaatsing van de kachel niet voor verrassingen komen te staan.

Gashaard afvoer mag door de gevel

Rookafvoer nodig bij elektrische haard?

Bij een elektrische haard is een rookafvoer niet nodig. Er is namelijk geen echt vuur en dus ook geen rookgassen die moeten worden afgevoerd. Een elektrische haard is vergelijkbaar met een televisie. Een elektrische haard laat een bewegende projectie van vuur zien. Daarnaast is bij de meeste elektrische haarden ook mogelijk om te genieten van een aangename bijverwarming. De meeste moderne haarden verwarmen tot 2kW. Dat is heerlijk wanneer u bij de haard zit en de kou wil verjagen.

Afvoer kachel nodig bij een bio-ethanol haard?

Net als bij een elektrische haard, is een rookafvoer bij een bio-ethanol haard niet nodig. Wel is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren wanneer u een bio-ethanol haard gebruikt. Doordat er geen rookafvoer nodig is, zijn elektrische haarden en bio-ethanol haarden ook een heel goed alternatief voor een appartement. Heeft u een appartement en wilt u graag genieten van de sfeer van vuur? Laat u verrassen door ons uitgebreide assortiment elektrische haarden en bio-ethanol kachels.

Meer weten over rookafvoer haarden en kachels?

Wilt u meer weten over de rookafvoer van onze verschillende haarden en kachels? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en stel uw vragen. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de regels omtrent rookafvoer en laten u graag de mogelijkheden zien voor uw persoonlijke situatie.

Bekijk onze haarden Klik hier voor de showroompagina