Geïnteresseerd in een pelletkachel? Wees er dan allert op dat deze niet geïnstalleerd mag worden met een geveldoorvoer. Hoe een installatie voor een pelletkachel eruit ziet, leest u hier.  

Geniet van warmte en sfeer met een pelletkachel

In Nederland is de pelletkachel sterk in opkomst. Deze relatief nieuwe vorm van verbranding valt onder de hernieuwbare energie doelstellingen. Kiest u voor een pelletkachel, dan kunt u op een duurzame manier genieten van warmte en sfeer.

Klik hier voor onze pelletkachels

Vraag ons Installatie en Onderhoud Magazine aan

Wilt u meer weten over Installatie en Onderhoud van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Pelletkachel geveldoorvoer, mag dat? 

Wanneer u kiest voor een pelletkachel, is een juiste installatie natuurlijk heel belangrijk. Een pelletkachel geveldoorvoer, mag dat? Dit mag niet! Een pelletkachel brandt op korrels en dus op een vaste brandstof, net als een reguliere houtkachel. Het Bouwbesluit schrijft voor dat haarden en kachels die gestookt worden op een vaste brandstof, moeten uitmonden boven de nok van de woning. Over deze regel zijn wat misverstanden bij verschillende aanbieders. In heel Europa bestaat hier streng toezicht op, maar in Nederland wordt hier eigenlijk niet op gelet. Het is dus goed mogelijk dat u een aanbieder tegenkomt die adverteert met een muurdoorvoer bij een pelletkachel. Belangrijkste reden is dat dit een goedkopere oplossing is. Kies niet voor deze goedkopere partij, maar kies voor een DE-erkend bedrijf, zoals Van Manen haarden en kachels in Barneveld. Wij zorgen voor een juiste installatie zodat u optimaal kunt genieten van uw pelletkachels.   

Welke afvoer voor welke haard?

Geniet van het vuur van een pelletkachel

Van Manen houdt zich aan de regels

Van Manen haarden en kachels installeert volgens de regels in het Bouwbesluit, de eigen installatievoorschriften en de voorschriften van de fabrikant. Met grote zorgvuldigheid zorgen onze monteurs en installateurs dat de kachel geïnstalleerd wordt conform de regels. Zo bent u verzekerd van een verantwoorde installatie en kunt u op een veilige manier genieten van uw kachel.

Waar moet de afvoer van een pelletkachel zijn?

De afvoer van een pelletkachel moet door de nok van de woning. Dat komt doordat pellets een vaste brandstof zijn. De regelgeving in het Bouwbesluit schrijft hierover dat de rookgasafvoer van een haard of kachel met een vaste brandstof altijd via de nok moet worden afgevoerd. Wilt u meer weten over de werking van een pelletkachel? Klik dan op de volgende button. 

Hoe werkt een pelletkachel?

Verbod voor muurdoorvoer bij pelletkachels

Kan een pelletkachel door de muur? 

De afvoer van een pelletkachel mag niet door de muur. Hieronder vindt u een lijst met redenen waarom een muurdoorvoer bij een pelletkachel niet mag: 

 • Vuur brandt minder goed doordat geen natuurlijke schoorsteentrek ontstaat.  
 • Er ontstaat onderdruk en hierdoor kan een gevaarlijke concentratie aan rook de kamer in komen.
 • Gevelafvoer is door weersinvloeden veel gevoeliger voor schoorsteenbrand. 
 • Veiligheidsrisico. 
 • Kachel produceert meer geluid. 
 • Mogelijk roetaanslag op de gevel. 
 • Gevoeliger voor brand. 
 • Bij een stroomstoring stopt de ventilator met draaien en slaan de rookgassen de woonkamer in. 
 • Bij een verzekeringskwestie in verband met een brandschade, werkt een onjuiste installatie negatief mee in de afhandeling. Ook wanneer de pelletkachel niet de oorzaak is van de brand. 
 • Moderne pelletkachels kunnen met sensoren zelf een programmatie berekenen. Bij een geveldoorvoer, wordt een verkeerd programma berekend omdat de pelletkachel ingesteld is op doorvoer door de nok. 
 • Onderdelen van de pelletkachel slijten sneller door onjuist gebruik. 
 • Roestvorming in de afvoer. 

Wanneer de pelletkachel toch wordt geïnstalleerd met een geveldoorvoer, brengt dat overlast en onveilige situaties met zich mee. Een pelletkachel kan niet worden vergeleken met een gashaard waar de geveldoorvoer (genoemd in NEN2757) voor bedoeld is. Daar aan gekoppeld wordt in de wet- en regelgeving op dit moment geen of onvoldoende rekening gehouden met de erfgrens overschrijdende effecten (lees: gevolgen voor de buren).

Muurdoorvoer pelletkachel mag niet.

Hoe ver moet een pelletkachel van de muur staan? 

Een pelletkachel moet tenminste 20 centimeter van de muur staan. Onze adviseurs houden bij het ontwerp natuurlijk rekening met de omgeving van de pelletkachel. Zij zullen altijd kiezen voor een correcte plaatsing en installatie van de pelletkachel.  

Uitgebreid assortiment pelletkachels bij Van Manen

Bent u op zoek naar een pelletkachel en wilt u dat deze op de juiste manier geïnstalleerd wordt? Breng dan een bezoek aan onze uitgebreide showroom en ontdek ons assortiment pelletkachels. Van Manen is een DE-erkend bedrijf en wij kunnen u alles vertellen over pelletkachels. Wij hopen u binnenkort te begroeten in onze showroom in Barneveld. 

Bekijk hier onze pelletkachels Klik hier voor de showroompagina