De gasprijzen zijn ongekend hoog. Dat voelen we in onze portemonnee. Nu er oorlog is tussen Rusland en Oekraïne, willen Europese landen hun afname van Russisch aardgas en olie versneld omlaag brengen. Maar wat voor invloed heeft dat op ons gasverbruik en de eventuele keuze voor een gashaard?
Gasverbruik terugdringen
Wist u dat u eenvoudig kunt besparen? Overdag zijn veel mensen namelijk voor een groot deel aan het werk of buitenshuis. Een grote besparing kan bereikt worden door de thermostaat overdag niet op 20 graden, maar op 18 graden in te stellen. En als u op de momenten dat u even gaat zitten (vooral ’s avonds) de woonkamer comfortabel en snel verwarmd met een lokale (gas)haard, dan is het gas dat u verbruikt direct omgezet in warmte waar u het wilt hebben. Lokaal verwarmen met een houtkachel kan natuurlijk ook. Of met een elektrische haard waarbij het verbruik wordt gecompenseerd door de opbrengst van uw zonnepanelen. Mogelijkheden te over dus, maar laten we eens kijken waarom de gasprijzen zo hoog zijn en waarom wordt opgeroepen om gasverbruik terug te dringen.
Hoeveel procent gas komt uit Rusland?
Terwijl bovengronds de oorlog woedt, stroomt er zo’n 350 miljoen kuub gas door de pijpleidingen (ook door de Oekraïne) om gas uit Rusland naar Europa te brengen. Zo’n 40 procent gas dat verbruikt wordt in Europa komt uit Rusland. Het verschil tussen de diverse landen is groot. Zo zijn Duitsland en Italië voor een zeer groot deel afhankelijk van Russisch gas, terwijl landen als Spanje, Frankrijk, maar ook Nederland relatief weinig gas uit Rusland verbruiken.
Hoe afhankelijk is Europa van Russisch gas?
Europa importeert jaarlijks zo’n 155 tot 165 miljard kuub aardgas uit Rusland, waarvan Nederland zo’n 6 miljard kuub verstookt. En hoewel Europa komt met allerlei economische sancties richting Rusland, is het dichtdraaien van de gaskraan toch wel een dingetje. Want waar moet ons gas dan vandaan komen? Komen we nu toch versneld in transitie?
Een optie is om meer vloeibaar aardgas te verbruiken. De Verenigde Staten en Canada zijn relatief goedkope partijen die vloeibaar aardgas kunnen leveren. Maar ook Spanje heeft maar liefst 6 terminals voor vloeibaar aardgas. Probleem is dat er geen pijpleiding tussen Spanje en Frankrijk ligt. Infrastructuur kan hier een probleem zijn.
Alternatief voor gas. Wat zijn de keuzes?
En hoe zit het met Nederlands gas? In 2013 leverde Nederland zo’n 13 procent van de gasbehoefte in Europa. Omdat we van het Gronings gas af willen, leveren we nu nog 4 procent. Of de Groningse gaskraan weer open gedraaid moet worden, is een discussie die wij hier niet gaan voeren. Wel is het goed om na te denken wat u zelf kunt doen om het verbruik van aardgas te verminderen en alternatieven te vinden. In het begin van dit artikel gaven we al enkele mogelijkheden, hieronder vindt u nog een aantal opties om over na te denken.
Lees meer over het alternatief voor een gashaard
Gashaard op propaan als alternatief voor gas
In onze showroom spreken wij een grote diversiteit aan klanten, allemaal met eigen wensen en verlangens wanneer het gaat om de keuze van een haard of kachel. Veel klanten vragen zich af wat voor invloed deze recente ontwikkelingen hebben op de keuze voor een gashaard. Een liefhebber van houtvuur zal niet gaan voor een gashaard en vice versa. Gaat uw voorkeur uit naar een gashaard, maar twijfelt u gezien de recente ontwikkelingen? Heeft u een gashaard op propaan overwogen? Dat is een gashaard binnen op gasfles, waarbij gebruik wordt gemaakt van (bio) propaan gas en dus niet van (Russisch) aardgas. Propaangas is een bijproduct dat vrijkomt bij raffinaderijen. Liever bio-propaangas? Bio propaan gas valt onder duurzame grondstoffen en is een mix van afval-en reststoffen en hernieuwbare plantaardige oliën. De meeste moderne gashaarden zijn ook verkrijgbaar op propaangas. Heeft u al een gashaard in huis? De meeste moderne gashaarden kunnen ook achteraf worden omgebouwd naar (bio)propaan en zelfs bijmengen van waterstof is geen probleem.
Liever een ander alternatief voor gas?
Wilt u liever helemaal geen gasgestookte haard of kachel? In ons uitgebreide assortiment vindt u naast gashaarden ook houthaarden, pelletkachels, elektrische haarden en bio-ethanol haarden. Deze verschillende haarden en kachels hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen. Wilt u hier meer over weten? Op onze website vindt u een groot aantal blogartikelen over ons assortiment. Ook bent u van harte welkom in onze uitgebreide showroom in Barneveld. U kunt aan één van onze adviseurs uw wensen kenbaar maken en het gesprek aangaan. Wilt u een gaskachel op propaan of zoekt u een alternatief voor gas? Wij helpen u graag bij het vinden van de perfecte haard of kachel voor uw woning.
Bekijk alternatieven voor een gashaard Klik hier voor de showroompagina