Is een schoorsteen nodig voor een houtkachel? Een houtkachel heeft een rookgasafvoer nodig die door de nok van de woning gaat. Dit hoeft geen stenen schoorsteen te zijn, maar een kachelpijp is ook mogelijk. Wat zijn de alternatieven voor een haard zonder schoorsteen?

Heb je een schoorsteen nodig voor een houtkachel?

Wilt u genieten van een echt vuur? Een houtkachel, maar ook een pelletkachel dient geïnstalleerd te worden met een afvoer die door de nok van de woning gaat. Dit zorgt voor een betere trek in de kachel en minimaliseert de kans op overlast. Een houthaard zonder schoorsteen is niet mogelijk, maar een gemetselde schoorsteen is niet nodig. Wanneer onze monteurs een houtkachel of pelletkachel bij u monteren, kunnen zij ook een compleet nieuw rookkanaal aanleggen. Dat is voor hen dagelijks werk. Het rookkanaal zal van de verdieping waar de kachel staat (meestal begane grond) tot helemaal boven door de nok van de woning gaan.

Klik hier voor onze houtkachels

Welke haard heeft geen afvoer nodig?

Haarden die geen afvoer nodig hebben zijn:
- Elektrische haarden
- Bio-ethanol haarden

Let wel op! Wij adviseren bij een bio-ethanol haard van Element4 om deze wel met afvoer te installeren. Waarom? Dat kunt u lezen in ons blogbericht.

Wilt u een haard zonder schoorsteen? Natuurlijk kunt u dan ook kiezen voor een gashaard. Deze heeft wel rookkanaal  nodig, maar deze hoeft niet helemaal door de nok. Bij een gashaard kan de afvoer door de gevel maar ook wanneer u een uitbouw heeft, kan deze vaak hierdoor naar buiten.

Klik hier voor haarden zonder afvoer

Elektrische haard

Voordelen van haarden zonder afvoer

Flexibiliteit in plaatsing - Het grootste voordeel van een haard zonder schoorsteen of rookkanaal, is dat er meer plaatsingsmogelijkheden zijn. De pijp van een houtkachel of pelletkachel moet door de nok van de woning. Dat betekent dat de pijp via meerdere verdiepingen naar boven moet. Dus ook op de tweede verdieping moet de pijp via een logische plek/kamer verder door naar boven. Dit moet in ruimtes en kan niet door muren of iets dergelijks. Bij het kiezen van de locatie van de haard moet hierbij dus rekening worden gehouden.
Eenvoudige installatie – De installatie is een stuk eenvoudiger wanneer er geen kachelpijp door de nok hoeft. Voor een elektrische haard is er bijvoorbeeld alleen een stopcontact nodig en in sommige gevallen een wateraansluiting (waterdamphaard).

Hoe kies je de juiste haard zonder schoorsteen?

Het handigste is dat u eerst uw wensen duidelijk heeft. Hoe is uw warmtevraag? Heeft u echt behoefte aan flinke warmte of is sfeer het belangrijkste? Wat voor haard of kachel vindt u het mooiste? Is dat een inbouwhaard of een vrijstaande kachel? Vindt u een fronthaard mooi waarbij 1 ruit aan de voorkant van de haard gepositioneerd is? Of heeft u liever een driezijdige haard met drie kanten glas? Een doorkijkhaard is ook mogelijk! Natuurlijk kunt u op onze website vast bekijken welke haarden of kachels aanspreken. Toch merken we dat een afspraak in onze showroom het beste werkt. Maak een afspraak met één van onze adviseurs, maak uw wensen kenbaar en samen gaat u op zoek naar de haard die het beste aansluit bij uw wensen en past in uw woning. Onze adviseur kijkt niet alleen naar het plaatje, maar ook naar rendement en vermogen.

Kalfire E One elektrische haard zonder afvoer.

Installatie en onderhoud

Wanneer u de perfecte haard of kachel heeft gekozen, wordt een afspraak gemaakt voor installatie. Wij hebben eigen gecertificeerde monteurs in dienst. Zo weet u zeker dat de haard of kachel op de juiste manier en veilig geïnstalleerd wordt. Na de installatie kan het genieten beginnen! Iedere haard of kachel heeft onderhoud nodig. Bij elektrische haarden is dit onderhoud minimaal. Het is wel belangrijk om de buitenkant van de haard schoon te maken. Dit kan heel eenvoudig met een vochtige microvezel doen en warm water. Bij een bio-ethanol haard is het nodig om de ruit en de brander af en toe schoon te maken. Niet iedere bio-ethanol haard is voorzien van een ruit en het ligt een beetje aan het formaat van de haard of u dit zelf kunt doen.

Veelgestelde vragen

Is een schoorsteen noodzakelijk voor alle haarden?

Nee. Een elektrische haard heeft geen afvoer nodig en dus ook geen schoorsteen. De bio-ethanol haarden van Planika kunnen zonder afvoer worden geïnstalleerd, maar voor de bio-ethanol haarden van Element4 adviseren we wel een afvoer. Bij een gashaard hoeft de afvoer niet door de nok van de woning. Dat is een groot verschil met een houtkachel en pelletkachel, waarbij de afvoer wél door de nok moet.

Zijn haarden zonder schoorsteen veilig?

Ja. Alle haarden en kachels die u bij Van Manen koopt zijn van goede kwaliteit. Onze monteurs zijn gecertificeerd en zorgen voor een juiste en veilige installatie die voorgeschreven is bij het type toestel.

Welk type haard is het meest energiezuinig?

Het meest zuinig is een elektrische haard zonder warmte-element. Toch kunt u het beste kiezen voor de haard met brandstof die u het mooiste vindt. Op onze website vindt u bij de meeste producten energielabels. Wanneer u kiest voor een haard met energielabel A+, dan weet u dat deze zuiniger is dan een haard met energielabel A. De haard heeft dan een hoger rendement. Ook de rendementspercentages vindt u op onze website bij de afzonderlijke haarden en kachels.

Kan ik een haard zonder schoorsteen zelf installeren?

Wij adviseren om een haard of kachel niet zelf te installeren. In principe is een elektrische haard eenvoudig zelf te installeren. Het is immers alleen een stekker in het stopcontact. Toch is het in sommige gevallen beter om het aan een professional over te laten. Een elektrische haard kunt u namelijk heel mooi en strak in laten bouwen. Misschien met een mooi plateau of schapjes naast de haard. Op die manier is het niet alleen een haard, maar een echte eyecatcher.

Lees meer over niet zelf installeren

Van Manen bus.

Conclusie

Er zijn voldoende alternatieven voor een haard zonder schoorsteen, zoals een elektrische haard of bio-ethanol haard. Bij een gashaard kan de afvoer door de gevel. Maar bij een houtkachel of pelletkachel moet de afvoer door de nok van de woning. Wilt u dit niet? Maak een afspraak in onze veelzijdige en uitgebreide showroom en ontdek de mogelijkheden van een haard zonder schoorsteen.

Bekijk onze kachels Klik hier voor de showroompagina