De houtkachel wint aan populariteit. Dit komt met name door de stijgende gasprijzen. Toch vragen veel mensen zich af hoe vervuilend een houtkachel is. Wanneer u op de juiste manier met de kachel omgaat, is een houtkachel wel 25 tot 50 keer schoner dan een open vuurtje.

Een houtkachel stoot altijd fijnstof uit

Een houtkachel stoot altijd fijnstof uit. Dat is een gegeven waar we niet omheen kunnen. Maar er is een aantal zaken waar u aan kunt denken om de uitstoot van fijnstof te beperken. Die noemen wij samen de 4 pijlers, namelijk:

  • EcoDesign toestel
  • Gecertificeerde installatie
  • De juiste brandstof
  • Verantwoord stookgedrag

Is een houtkachel milieuvriendelijk of niet?

Is een houtkachel milieuvriendelijk te noemen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Wanneer u voldoet aan bovenstaande pijlers, wordt de uitstoot van fijnstof beperkt en daarmee ook overlast voor de buurt. Wanneer u goed stookt, hoeft niemand in de buurt ook maar te merken dat u een houtkachel heeft. Wist u dat wanneer u een houtkachel of houthaard koopt bij Van Manen haarden en kachels u een stooktraining cadeau krijgt? Tijdens deze avond vertellen we u waar u op moet letten bij het stoken van een houtvuur in uw haard of kachel.  

Lees meer over onze stookavond

Is een houtkachel milieuvriendelijk? Dat ligt ook aan de stookmethode!

Onze houtkachels voldoen aan de EcoDesign richtlijnen

In de showroom van Van Manen vindt u alleen houtkachels en houthaarden die voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Dit zijn de modernste toestellen die voldoen aan strenge milieueisen en met een hoog rendement. Op onze website is het rendement van onze haarden en kachels aangegeven in een percentage. De meeste houthaarden en houtkachels hebben een rendement tussen de 75 en 85%. Ook wordt de rendementsklasse weergegeven. Bij ons vindt u dan ook alleen haarden en kachels met rendementsklasses A+, A en B.

Ontdek hier onze houtkachels

Vrijstaande kachel of inbouw houthaard in uw woning?

Wilt u een vrijstaande houtkachel? Dan kunt u kiezen uit merken als Dik Geurts, Contura en Leenders. Liever een inbouw houthaard? Ook dan zit u goed bij Dik Geurts, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor Kalfire of Spartherm. Alle haarden en kachels hebben hun eigen unieke eigenschappen. Bezoek onze 1.500m2 showroom in Barneveld en ontdek welke haard of kachel het beste bij u past.

Vrijstaande of inbouw houtkachel kopen? Bezoek Van Manen in Barneveld.

Gecertificeerde installatie door opgeleide monteurs

Onze monteurs zijn op de hoogte van de laatste regelgeving en zorgen dan ook voor een goede installatie. Het is natuurlijk best een klus om een inbouw houthaard te installeren, maar voor onze mannen is dit dagelijks werk. Zij zorgen voor een goede aansluiting van het rookkanaal en voor een nette afwerking. Ook wordt de rommel die zij maken weer netjes opgeruimd. Service van de zaak!

De juiste brandstof om overlast tegen te gaan

Een houtkachel is geen allesbrander. U kunt dus niet zomaar alles in de kachel gooien. Ook niet alle soorten hout zijn geschikt om te verbranden. Het hout moet voldoende droog zijn met een vochtpercentage tot 18%. Gekloofd hout van loofbomen, els, berk, essen, beuk en eiken is perfect om uw kachel mee te stoken. Wat mag niet? Behandeld hout, geverfd of gelakt hout, tropisch hardhout en dennenhout.

Welk hout gebruikt u voor een goed houtvuur?

Verantwoord stookgedrag van de stoker

Hoe vervuilend is een houtkachel? Dat ligt ook aan uw stookgedrag. Door te stoken volgens de Zwitserse Methode, ontstaat het minst vervuilende vuur. Hierbij ligt het meest brandbare materiaal bovenop en ontstaat snel volledige verbranding. Bij volledige ontbranding ontstaat het meest schone vuur.   

Wilt u meer weten over hoe vervuilend een houtkachel is? Wij nodigen u van harte uit in onze uitgebreide en veelzijdige showroom in Barneveld. Laat u verrassen door ons uitgebreide assortiment.

Bekijk hier onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina