Is een houtkachel onder de overkapping uw wens? Wilt u wanneer het ’s avonds kouder wordt, het hout van de houtkachel in de overkapping aansteken en genieten van een sfeervolle zomeravond? Wanneer u kiest voor een houtkachel in de overkapping, moet deze aan bepaalde regels voldoen.

Mag een houtkachel onder de overkapping?

Wist u dat wanneer u kiest voor een houtkachel in de overkapping, deze geïnstalleerd moet worden volgens het Bouwbesluit? Wanneer u in een woonwijk woont, mag de pijp bijvoorbeeld niet te dichtbij de buren uitmonden. Veel mensen weten niet dat een houtkachel voor onder de overkapping aan regels moeten voldoen. Er zijn dan ook heel veel voorbeelden van buitenkachels onder een overkapping die niet voldoen aan de regelgeving. Dit kan zorgen voor overlast. Wanneer u onze showroom bezoekt voor een houtkachel voor onder de overkapping, zullen we ook eerst wijzen op het Bouwbesluit.

Lees meer over overlast van een houtkachel

Houtkachel onder de overkapping. Mag dat?

Hoe hoog moet de pijp van een houtkachel zijn?

Wat staat er precies in het Bouwbesluit? Hoe hoog moet de pijp van een houtkachel zijn? Hoe hoog moet een schoorsteen boven het dak uitsteken? Wordt voldaan aan de minimale afstand tot omliggende gebouwen en ventilatie-openingen? Belangrijk is om overlast richting de woonomgeving te voorkomen. Wanneer de uitmonding van een rookkanaal te laag is en gesitueerd is tussen woningen, blijft de rook hangen. Van Manen is daarom zeer kritisch wanneer het gaat om het plaatsen van een houtkachel onder de overkapping, veranda’s of bijgebouwen. Hoe hoog de pijp van een houtkachel moet zijn, dat verschilt dus per situatie.

Welke houtkachel voor een overkapping?

Is de situatie zo dat deze geschikt is voor een houtkachel voor buiten onder de overkapping? Dan is een vrijstaande houtkachel de beste optie. Deze kachels zijn van uitstekende kwaliteit en relatief eenvoudig te installeren. Is er ruimte voor een grotere ombouw? Dan is een inbouwhaard ook een prima optie.

Zwitsers stoken in een houtkachel onder de overkapping

Wanneer de situatie het toe laat om een houtkachel onder de overkapping te plaatsen, zorg er dan wel voor dat u op de juiste manier stookt. Op die manier voorkomt u eventuele overlast. Stoken doet u het beste via de Zwitserse Methode. Bij deze methode wordt het meest brandbare materiaal bovenop gelegd en branden de materialen als het ware van boven naar beneden. Wanneer u bij Van Manen in Barneveld een houthaard of houtkachel koopt, krijgt u een gratis stooktraining cadeau. Hierbij leert u precies hoe u een goed vuur stookt. 

Klik hier voor meer informatie over de Zwitserse Methode

Zwitsers stoken

Gashaard als buitenhaard onder de overkapping

Laat het Bouwbesluit het niet toe om een houtkachel onder de overkapping te plaatsen? Dan kunt u ervoor kiezen om een gashaard als buitenhaard onder de overkapping of in de veranda te plaatsen. Met een gashaard geniet u eenvoudig en snel van warmte en sfeer. Ook kunt u kiezen voor een propaan gashaard, dan hoeft er geen gasleiding naar de haard worden aangelegd, maar werkt u met flessengas. In ons uitgebreide assortiment vindt u een groot aantal vrijstaande gaskachels en inbouw gashaarden die geschikt zijn als buitenhaard onder de overkapping. Vrijwel iedere vrijstaande gaskachel in ons assortiment kan geplaatst worden als buitenhaard onder de overkapping. Maar ook hebben we een aantal modellen die speciaal ontworpen zijn voor buiten.

Klik hier voor onze tuinhaarden

Buitenhaard onder de overkapping

Buitenkachel onder de overkapping? Bezoek Van Manen

Wilt u graag een houtkachel onder de overkapping of misschien een gashaard als buitenhaard onder de overkapping of veranda? U bent van harte welkom in onze 1.500m2 showroom in Barneveld. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie. Wij vertellen meer over de houtkachel overkapping regels en of het mogelijk is om een houtkachel onder de overkapping te installeren bij u thuis. Wij denken graag met u mee zodat u uiteindelijk de juiste keuze maakt voor warmte en sfeer in uw tuin, terras, onder de overkapping of veranda.

Bekijk onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina