Mag een houtkachel in de tuin? In principe is dat toegestaan, maar het ligt er wel aan hoe u deze wilt gebruiken. Kiest u voor een losse kachel of wilt u de kachel plaatsen onder een veranda of een luifel? Houd dan rekening met de regels voor een houtkachel in de tuin.

Mag een houtkachel in de tuin? 

Houdt u van het buitenleven? Vindt u het lekker om langer buiten te zitten en dan het liefst met een gezellig vuurtje erbij? Dat snappen wij. Toch is het belangrijk om tijdens het stoken van een houtkachel in de tuin overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Wist u dat veel gemeenten het stoken in de tuin geregeld heeft in de APV? Maar dat blijkt niet voldoende. U kunt zich misschien wel voorstellen dat wanneer de kachel geen pijp heeft of de pijp niet hoog genoeg is, rook blijft hangen tussen de huizen waardoor overlast ontstaat. Wat veel mensen niet weten is dat wanneer er een houtkachel geplaatst wordt in de veranda of onder een luifel, deze moet voldoen aan de regels van het Bouwbesluit. Daarnaast is het belangrijk om op de juiste manier te stoken, namelijk via de Zwitserse Methode. Er moet droog, onbewerkt hout worden gebruikt zodat een goed vuur ontstaat.

Hoe stoken via de Zwitserse Methode?

Mag een houtkachel in de tuin?

Regels voor houtkachel in de tuin

Wij zijn altijd heel voorzichtig bij het installeren van houtgestookte buitenhaarden, om overlast te voorkomen. Wij hanteren strenge regels voor een houtkachel in de tuin. En als wij eerlijk advies mogen geven, zullen wij altijd aangeven dat u beter kunt kiezen voor een gashaard dan een houthaard buiten. Waarom? Het vuur in een gashaard is beter te regelen en er is geen sprake van rookoverlast of eventuele stank. Waarom is een houtkachel buiten zo anders dan een houtkachel binnen? Kortgezegd: door de installatie. Bij een houtkachel binnen worden de rookgassen door de nok afgevoerd. De uitmonding van de pijp komt boven de huizen uit, zodat de kans op overlast voor de buurt gering is. De pijp van een houtkachel buiten moet tenminste 15 meter van omliggende gebouwen vandaan zijn, maar zal niet boven de huizen uitkomen. Daarom adviseren wij bijna altijd een gashaard voor buiten.

Lees meer over geen open gestookte tuinhaard

Kies voor een gashaard in de tuin

In ons assortiment zijn verschillende gashaarden die perfect buiten geïnstalleerd kunnen worden. U kunt de haard laten aansluiten op uw aardgasnetwerk, maar u kunt ook in de meeste gevallen kiezen voor propaangas (flessengas). Een voorbeeld van een vrijstaande gaskachel voor buiten is de Spartherm Fuora Q. Twee van deze kachels sieren ook de entree van ons gebouw. De Spartherm Fuora Q is een strakke design buiten gaskachel. De wieltjes aan de onderkant maken het eenvoudig om de kachel te verplaatsen. Onder de brander is een ruimte voor de gasfles. Een ideale haard voor wanneer het buiten kouder wordt. Liever een inbouwhaard? Dan zijn er verschillende mogelijkheden, zoals de Element4 Modore 140 outdoor. Deze haard is voorzien van de Quad Burner en heeft 5 verschillende branders die op 4 verschillende manieren te schakelen zijn. Deze haard is maar liefst 140 cm breed, zodat u optimaal kunt genieten van een intens vlammenspel.

Gashaard of houtkachel in de tuin. Mag dat?

Ontdek de tuinhaarden in onze showroom

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een buitenhaard in uw tuin of veranda? U bent van harte welkom in onze 1.500m² showroom in Barneveld. Onze adviseurs vertellen u graag meer over de mogelijheden in uw persoonlijke situatie.  

Bekijk hier onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina