Een haard wordt vaak open haard genoemd. Dat klopt eigenlijk niet, want een open haard is officieel een haard zonder ruit. Is een open haard verboden? Daarover vertellen we u meer in dit blogbericht.

Is een open haard verboden?

In de showroom krijgen wij met enige regelmaat de vraag: Is een open haard verboden? Het korte antwoord daarop is nee. In Nederland mogen open gestookte haarden verkocht, geplaatst en gebruikt worden. Toch vindt u in onze 1.500m2 showroom geen open haarden.

Waarom geen open haard bij Van Manen?

Er is een goede reden waarom wij geen open haarden verkopen. Hoewel er geen verbod op de open haard is, vinden wij het stoken van hout in een open haard niet verantwoord. Met de kennis van nu is open vuur een ouderwetse stookvorm. Wist u bijvoorbeeld dat het gemiddelde rendement van een opengestookte houthaard maar 15% is? Dat betekent dat de warmte die de haard opwekt grotendeels via de schoorsteen verdwijnt. Dat is het grootste verschil tussen een open haard en een moderne, Ecodesign vrijstaande houtkachel, een inbouwhaard of een inzethaard. Er gaat bij het stoken in een open haard veel energie verloren en u stookt (bijna) voor niets. Wanneer u kiest voor een moderne houthaard geniet u met minder hout van meer warmte en sfeer.

Lees hier meer over open haard renoveren

Van open haard naar houtkachel

Wat is het verschil tussen een open haard en een houtkachel of houthaard?

Een open haard heeft geen ruit, een houtkachel en een houthaard wel. Graag leggen we u het verschil uit van de verschillende modellen die onze branche kent. Een open haard is een authentieke open gestookte haard zonder ruit. Deze is vaak nog te vinden in oudere woningen. Een open haard wordt vaak gecombineerd met een schouw. Een houtkachel is een vrijstaande kachel. Deze wordt niet ingebouwd, maar staat of hangt vrij in de ruimte. Een houthaard is een inbouw of inzethaard. Deze wordt ingebouwd in een meubelstuk. Een houtkachel en houthaard zorgen voor convectiewarmte. Deze hete lucht brengt de hele ruimte op temperatuur. Achter de ruit wordt een hogere temperatuur bereikt dan in een open gestookte haard. Dat betekent dat u de warmte veel beter voelt en blijft voelen in de ruimte waar de haard of kachel staat. Dit in tegenstelling tot de open haard waarbij de warmte vrijwel meteen verdwijnt via de schoorsteen.  

Klik hier voor meer informatie over de Zwitserse Methode

Waarom is een open haard niet verboden?

Waarom is een open haard niet verboden? Goede vraag. Van Manen zet zich al jaren in om (oude) open haarden te vervangen door moderne haarden. Een inzet houthaard van Dik Geurts is bijvoorbeeld een prima alternatief om veilig te genieten van warmte en sfeer. Het rendement van een moderne (inzet) houthaard is gemiddeld zo’n 75 tot 85%. De uitstoot van schadelijke stoffen en emissies wordt hiermee sterk ingeperkt tot binnen voorgeschreven grenswaarden. Een heel groot verschil wanneer u deze vergelijkt met de 15% van de open gestookte houthaard.

Er is verschil tussen open haard en houtkachel

Subsidie verwijderen open haard

Is er een subsidie voor open haard verwijderen? De gemeente Utrecht is pilotgemeente in het “Schone Lucht Akkoord”. Utrecht is één van de eerste gemeentes waarbij een subsidie te krijgen is wanneer u een open haard verwijdert.  Wanneer u kiest voor het verwijderen van een open haard dan kunt u een subsidie krijgen van € 1.500,- Het vervangen van een open haard met een moderne houthaard of pelletkachel zorgt namelijk voor minder uitstoot van schadelijke stoffen. Uit onderzoek van Bureau Blauw blijkt dat het vervangen van oudere type haarden zorgt voor 2,5 tot 15 keer minder uitstoot van schadelijke stoffen per jaar.

Verschil open haard naar houtkachel

In dit blogbericht hebben we u al veel verteld over de voordelen van de moderne houtkachel of houthaard ten opzichte van de open haard. Misschien heeft u een open haard in uw woning en wilt u deze graag laten vervangen en wilt u van open haard naar houtkachel. Wij denken graag met u mee en vertellen u over de mogelijkheden bij u thuis. Heeft u een open haard? Dan kan deze vaak vrij eenvoudig vervangen worden met een moderne inzethaard zonder dat er al te veel breekwerk nodig is. Onze monteurs hebben veel ervaring met het renoveren van een open haard.

Zwitsers stoken voor het mooiste houtvuur

Zwitsers stoken in uw moderne houthaard of houtkachel

Wanneer uw open haard is vervangen door een moderne houthaard of houtkachel, is het natuurlijk wel belangrijk hoe u omgaat met de haard. Door op de juiste manier te stoken, ontstaat snel volledige verbranding en kunt u optimaal genieten. Bij de Zwitserse Methode wordt het meest brandbare materiaal bovenop gelegd en stookt u eigenlijk van boven naar beneden. Ook door hout met een vochtpercentage van 15 tot 18% te gebruiken, komt dit ten goede aan de kwaliteit van het vuur, maar ook aan uw haard of kachel. Wanneer het hout te vochtig is, ontstaat er namelijk creosoot. Dat is aanslag die zich hecht aan de wand van het rookkanaal. Creosoot vergroot de kans op een schoorsteenbrand en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Klik hier voor meer informatie over de Zwitserse Methode

Oude open haard renoveren

Wist u dat u uw open haard ook prima kunt renoveren? Lees daarover alles in het blogbericht over het renoveren van de open haard.
Wilt u uw bestaande open haard moderniseren, maar heeft u geen zin in een grote verbouwing? Dat begrijpen wij. Toch is het belangrijk dat u kiest voor een haard of kachel die bij u past. Bekijk ons ruime assortiment en bepaal wat u mooi vindt. Zo kunt u jaren genieten van een moderne haard of kachel in uw woning met een hoog rendement. Hieronder een actueel voorbeeld waarin wij een Dik Geurt Instyle 700 plaatsten in een bestaande schouw.

Oplossing open haard renovatie

Bezoek onze showroom voor meer informatie

Wilt u meer weten over een verbod op open haard? Heeft u een open haard in uw woning en wilt u van open haard naar houtkachel? Onze adviseurs vertellen u graag meer over verschil tussen open haard en houtkachel. Zij laten u zien wat er mogelijk is in uw situatie en vertellen over de voordelen van de moderne houthaarden en houtkachels ten op zichte van de open haard. Maak een afspraak en kom langs! 

Bekijk onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina