Om veilig te kunnen genieten van een houtkachel, is een goed rookkanaal nodig. Onze monteurs kunnen een bestaand, gemetseld rookkanaal renoveren of een rookkanaal voor de houtkachel aanleggen in uw moderne woning. 

Welk rookkanaal is voor een houtkachel nodig? 

Is in uw woning een rookkanaal aanwezig? Onze monteurs kijken of deze geschikt is om aan te sluiten op de houtkachel. In het algemeen zijn bestaande gemetselde rookgaskanalen zonder aanpassing niet geschikt voor de aansluiting van een houtkachel of houthaard. Deze kanalen kunnen lekkage vertonen of zijn niet geschikt om hogere rookgastemperaturen te weerstaan. Dit kan schade veroorzaken aan het kanaal of de woning. Onze monteurs kunnen in veel gevallen het verouderde kanaal renoveren en geschikt maken voor een houtkachel of houthaard.

Daarbij maken wij gebruik van flexibele RVS (metalen) afvoerleidingen. Na aanpassing is de bestaande schoorsteen weer prima geschikt voor de nieuwste houtkachels. Moet een rookkanaal (deels) nog worden aangelegd? Dan gebruiken wij een dubbelwandig geïsoleerd systeem dat voldoet aan de eisen uit het Bouwbesluit (bouw wetgeving). Dubbelwandige rookkanalen leveren na installatie en bouwkundige afwerking een duurzaam, brandveilige situatie op. Kortom, een rookkanaal voor de houtkachel aanleggen kan op verschillende manieren en is ook afhankelijk van de situatie.

Wilt u een houtkachel in huis zonder schoorsteen? 

Heeft u een huis zonder schoorsteen en vraagt u zich af of het dan wel mogelijk is om een houtkachel te plaatsen? Dat kan! Onze monteurs kunnen namelijk een nieuw rookkanaal voor de houtkachel aanleggen, dat de verbrandingsgassen op natuurlijke wijze afvoert tot buiten de woning. Stel u wilt een moderne houthaard laten inbouwen in uw nieuwbouwwoning. Dan zullen onze monteurs een rookkanaal aanleggen dat op de benedenverdieping begint en uitmondt bij de nok van uw huis.

Veel gedoe? Dat valt reuze mee! Het is wel even een klus om een nieuw rookkanaal aan te leggen, maar voor onze monteurs hoort dit bij hun dagelijkse werkzaamheden. Binnenshuis is omkokering van het rookkanaal noodzakelijk om veiligheid in bijvoorbeeld de slaapkamer of zolderkamers te kunnen waarborgen. Onze monteurs hebben de juiste apparatuur bij zich om netjes en professioneel een rookkanaal aan te leggen met omkokering in uw woning. Kortom, een houtkachel plaatsen zonder schoorsteen is wel degelijk mogelijk. Laat dat maar aan hen over!

Hoe moet u een rookkanaal aanleggen? 

Om een goede werking en natuurlijke trek te garanderen, moet het kanaaltraject van tevoren bepaald worden. Onze technische adviseur komt dan ook bij u op bezoek om de situatie ter plaatse te bekijken. Zo wordt beoordeeld hoe het rookkanaal voor de houtkachel moet lopen. Een belangrijke voorwaarde voor de plaatsing van een houtkachel is dat de uitmonding van het rookkanaal vlakbij de nok moet zijn.

Voor iedere brandstof is een ander rookkanaal nodig. Een gashaard kan door middel van geveldoorvoer, terwijl een pelletkachel en houtkachel (vaste brandstoffen) helemaal omhoog moeten worden geleid naar de nok. Zo worden verbrandingsgassen boven de huizen uitgestoten en is er geen sprake van overlast voor de buurt. Onze monteurs zijn op de hoogte van deze regelgeving en zorgen ervoor dat zij op de juiste en veilige wijze een rookkanaal voor uw houtkachel aanleggen, passend bij de haard of kachel van uw keuze. 

Koopt u bij ons een houtkachel of houthaard? Dan kunnen wij het bestaande kanaal renoveren of een volledig nieuw rookkanaal voor de houtkachel aanleggen. Wij vertellen u hier graag meer over in onze showroom in Barneveld.