Schone verbranding voor houtkachels, dat is waar wij al jaren voor pleiten. Een gezellige sfeer gaat namelijk uitstekend samen met verantwoord houtstoken. Het RIVM onderschrijft dat. In hun rapport staat namelijk dat de uitstoot van fijnstof door houtkachels vrij eenvoudig terug kan worden gedrongen door bijvoorbeeld oude, opengestookte haarden te verbieden.

Houtkachel zonder uitstoot. Kan dat? 

In ons assortiment vindt u een uitgebreid assortiment gekeurde houtkachels die relatief weinig houtkachels fijnstof uitstoten. Houtkachels zonder fijnstof uitstoot? Die bestaan niet. Wel kunt u kiezen voor een schone verbranding houtkachel. Verantwoord genieten vinden wij namelijk heel belangrijk. De bevestiging dat dit daadwerkelijk kan, kregen we uit een rapport over fijnstof van RIVM. Het rapport ging onder meer over buitenhaarden, vuurkorven, authentieke open haarden, houtkachels en barbecues. Door te kiezen voor een moderne houtkachel, is de uitstoot al veel minder dan bij een oude kachel. Ook vuurkorven, authentieke oude haarden en barbecues stoten relatief veel fijnstof af. 

Bekijk hier onze houtkachels

Hoeveel fijnstof in huis door een houtkachel?

In het rapport van het RIVM is te lezen dat de relatieve bijdrage van Nederlandse houtstook aan de totale achtergrondconcentratie ongeveer 4% is. De bijdrage van verkeer is gemiddeld 6x zo hoog (25%) en in de grote steden zelfs 12x zo hoog (50%). Het gaat hier om condenseerbaar fijnstof dat bestaat uit deeltjes die zich in de lucht vormen door afkoeling van verbrandingsgassen, direct na het verlaten van houtrook uit de schoorsteen. Deze fijnstof ontstaat vooral bij een te lage verbrandingstemperatuur waardoor deeltjes niet goed worden verbrand. Dit zien we vooral bij houtstook buiten, oude houtkachels en open gestookte haarden.

Lees meer over open gestookte tuinhaarden

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Is fijnstof zichtbaar?

Fijnstof is onzichtbaar voor het blote oog. Het gaat hier om hele kleine deeltjes die in de lucht zweven. Ze zijn maar een paar micrometer groot (1 micrometer is 1000 keer kleiner dan een millimeter). Wel kunnen grote concentraties fijnstof zichtbaar worden bij bepaalde weersomstandigheden. Bij windstil, mistig weer kan er een grijze of geel-bruine waas buiten hangen. Wintersmog komt met name voor in Oost-Europa, in landen zoals Polen en Roemenië. Zij stoken namelijk steenkool en bruinkool, wat een hoge concentratie fijnstof heeft. In Nederland komt wintersmog nauwelijks voor. Het kan eens voorkomen wanneer de wind vanuit het oosten komt. Wanneer het windstil of mistig is, adviseren wij dan ook om niet uw haard of kachel te stoken. Check daarom het stookalert voordat u gaat stoken.  

Vervangen van oude toestellen zorgt voor minder fijnstof uitstoot houtkachel

Het percentage van 4% is sinds 1990 nauwelijks gedaald. Het RIVM schrijft in het rapport dat overheidsbeleid is achtergebleven op dit gebied en stuurt aan op betere regelgeving. Het RIVM onderschrijft dat fijnstofuitstoot van houtkachels beperkt kan worden door het vervangen van oude toestellen door nieuwe moderne hout- of pelletkachels.

De Duitse overheid heeft deze maatregelen al eerder genomen. Toestellen van 1995 en ouder mogen niet meer worden gebruikt. In 2024 mogen zelfs toestellen van voor 2010 niet meer gestookt worden. Dit zorgt voor een enorme afname van fijnstof uitstoot door houtkachels.

Is rook van een houtkachel schadelijk?

Wanneer u op de juiste manier stookt, is de rookontwikkeling minimaal. De ontwikkelingen gaan steeds verder en de nieuwe houtkachels die op de markt komen, worden steeds schoner. Wanneer u onze houtkachels vergelijkt met toestellen die ouder zijn dan 10 jaar, is er al een aanzienlijk verschil te meten. Moet u dan eens nagaan wat een authentieke opengestookte houthaard uitstoot of kachels die ouder zijn dan 20 jaar. Deze mogen in Nederland verbazingwekkend genoeg nog gewoon gebruikt worden.

De Nederlandse overheid blijft helaas achter met betere regelgeving. Door goede regelgeving kan niet alleen de uitstoot van fijnstof sterk worden verminderd, maar zal ook de overlast sterk afnemen. Door modernere veel schonere toestellen, door eisen te stellen aan de installateur, door een verbod op de verkoop van overlast gevende tuinhaarden en vuurkorven en door een afbouwprogramma in te voeren zoals in omringende landen al ingevoerd is.

Lees meer over schone houtkachels

Van Manen klaar voor de toekomst

Van Manen haarden en kachels is er klaar voor! Onze haarden en kachels voldoen aan de EcoDesign richtlijn die in 2022 in Europa van kracht is gegaan. Van Manen haarden en kachels is een DE erkend bedrijf. Onze opgeleidde installateurs zijn op de hoogte van de huidige regelgeving en zorgen voor een juiste installatie. Wij verkopen geen houtgestookte buitenhaarden of vuurkorven die een relatief grote bijdrage hebben aan de uitstoot van fijnstof. Wilt u meer weten over onze uitgebreide collectie houtkachels? U bent van harte welkom in onze 1.500 m² showroom in Barneveld. 

Bekijk onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina