Per januari 2020 is de subsidieregeling voor pelletkachels stop gezet. Waarom? Lees het hier. Natuurlijk kunt u nog steeds kiezen voor een pelletkachel. Wij vertellen u graag meer over verwarmen met pellets.

Is er nog subsidie op pelletkachels?

Hoewel de subsidie op pelletkachels al sinds 2020 is opgeheven, leeft nog steeds de vraag of er subsidie op pelletkachels bestaat. Het korte antwoord is nee. De pelletkachel subsidie is in 2020 geschrapt en verdwenen uit de ISDE-regeling. Voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft in 2020 besloten de aanschaf van een pelletkachel niet langer financieel te ondersteunen vanuit het rijk. Door het grote aantal pelletkachels dat geïnstalleerd wordt in Nederland, is het niet mogelijk om al deze installaties te controleren. En ondanks duidelijke regelgeving, waren en zijn er veel installateurs die de kachel niet goed installeren. Het feit dat pelletkachels ook worden verkocht door de doe-het-zelf-markt, draagt hier negatief aan bij. Om te voorkomen dat een onjuiste installatie financieel gesteund wordt vanuit de regering, is besloten om de subsidie op pelletkachels te stoppen.   

Laat uw pelletkachel installeren door een DE-erkend bedrijf

In 2016 werd de ISDE subsidie voor pelletkachels ingevoerd. Dat jaar maakten zo'n 9000 consumenten gebruik van de subsidie. In 2017 en 2018 waren dat er in totaal 13.000. Ondertussen staan er zo'n 70.000 pelletkachels in Nederland. Maar ook zonder de ISDE subsidie, blijft de pelletkachel een duurzame manier van woningverwarming, mits de installatie gebeurt door een DE-erkend bedrijf, zoals Van Manen. Wist u bijvoorbeeld dat een pelletkachel niet met geveldoorvoer mag worden geplaatst, maar dat de afvoer door het dak moet? Duidelijke regels, maar helaas niet voor iedereen duidelijk. Onze monteurs weten waar een juiste installatie aan moet voldoen en plaatsen haarden en kachels volgens de laatste regelgeving.  

Lees meer over de installatie

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Om een goede keuze te maken voor een haard of kachel, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk weet over onze toestellen. Wat zijn de voordelen van een pelletkachel? Dat zetten we graag voor u op een rijtje.

 • Eenvoudige bediening
 • Hoog rendement
 • Hernieuwbare grondstof
 • Echt vuur
 • Optimale verbranding
 • Geen gasaansluiting nodig
 • Voordelig als bijverwarming
 • Relatief goedkope brandstof
 • Pellets meteen klaar voor gebruik

Wat zijn de nadelen van een pelletkachel?

Ook zijn bij iedere haard of kachel nadelen op te noemen. Belangrijkste is dat de haard of kachel past bij uw woning en stookwensen. Wilt u weten of uw favoriete kachel past bij uw huis? Vraag het één van onze adviseurs in de showroom. Maar natuurlijk zetten we voor u ook een aantal nadelen van de pelletkachel op een rijtje.

  • Uitstoot van fijnstof
  • Afvoer door de nok van het huis
  • Droge opslag nodig voor pellets
  • Reservoir moet regelmatig bijgevuld worden
  • Vuur heeft minder charme dan een houtvuur
  • Regelmatig onderhoud nodig

Lees hier over de voor-en nadelen van een pelletkachel

Pelletkachel subsidie is in 2020 gestopt

Hoeveel bespaar je met een pelletkachel?

Hoeveel geld u uiteindelijk bespaart met de plaatsing van een pelletkachel, ligt natuurlijk aan uw stookgedrag. Ook schommelt de prijs van pellets enigszins. Wilt u weten hoeveel u ongeveer bespaart met een pelletkachel? Vraag het onze adviseur in de showroom!

Doe inspiratie op in onze uitgebreide showroom 

Bent u op zoek naar een pelletkachel? Bezoek dan onze showroom en ontdek ons uitgebreide en veelzijdige assortiment pelletkachels. Bij ons vindt u pelletkachels van Rika en Nordic Fire. Schitterende, vrijstaande pelletkachels met een hoog rendement waarmee u heerlijk kunt genieten van de heerlijke warmte van het vuur. In onze showroom vindt u bijvoorbeeld de Rika Livo. De Livo van Rika is een pelletkachel met een verfijnde uitstraling. Doordat het pelletreservoir aan de achterzijde van de kachel is gepositioneerd, is de uitstraling van de pelletkachel meer verfijnd. Daarmee past de kachel uitstekend bij iedere interieurstijl. Naast deze optische finesse heeft de kachel een vermogen van 2,5 tot 6kW. Via het touch display is de pelletkachel eenvoudig te bedienen. Optioneel kan er gekozen worden voor een rookafvoeraansluiting aan de bovenzijde van de kachel.

Een ander model dat u in onze showroom vindt, is de Nordic Fire Ilvar 7. De Ilvar 7 is een nieuwe pelletkachel uit gietijzer opgebouwd welke voorzien is van alle denkbare innovaties. Het mooiste vlammenspel, goed regelbaar dankzij de uitgebreide Touch afstandbediening en standaard WIFI regeling en volledig instelbaar naar wens. De ruimte ventilator heeft verschillende standen en is zelfs geheel naar wens uit te schakelen. Hierdoor is de pelletkachel fluisterstil. Daarnaast zorgt de innovatieve automatische reinigende kantelrooster en ruime aslade ervoor dat u tot wel een maand zorgeloos kunt stoken.

Lees hier alles over pellets

Er is geen subsidie pelletkachel in 2022

Wat kost het plaatsen van een pelletkachel?

Wanneer u een mooie pelletkachel heeft uigezocht in onze showroom in Barneveld, wordt een afspraak gemaakt voor plaatsing. Wat kost het plaatsen van een pelletkachel? Dat hangt af van de situatie bij u thuis. Tijdens het adviesgesprek vertelt onze adviseur meer over de plaatsingskosten. Belangrijk is dat de pelletkachel goed geïnstalleerd wordt, zodat u optimaal kunt genieten van warmte en vuur. Voordeel van het plaatsen van een pelletkachel is dat onze pelletkachels vrijstaand zijn. Het plaatsen van een vrijstaande kachel is in vrijwel alle gevallen goedkoper dan het plaatsen van een inbouwhaard.

Geen pelletkachel subsidie. Toch pelletkachel kopen?

Ook zonder subsidie op een pelletkachel bent u bij Van Manen haarden en kachels aan het juiste adres voor een pelletkachel. Plan dus binnenkort uw bezoek aan onze uitgebreide showroom waar diverse pelletkachels brandend zijn opgesteld. Onze adviseur voorziet u graag van meer informatie. 

Bekijk onze pelletkachels Klik hier voor de showroompagina