Houtkachel stoken zonder overlast is mogelijk. Maar hoe doet u dat precies? Zorg dat u eerst alles goed voor elkaar hebt, zodat u verantwoord kunt stoken. Alleen op die manier krijgt u de perfecte vlam en is er geen overlast. Hoe stookt u een houtkachel? Wij geven u graag houtkachel stoken tips. 

Houtkachel stoken tips van Van Manen

Optimaal genieten van een houtvuur? Dat kan alleen wanneer u de juiste voorbereidingen treft. Wij geven u daarom ook graag houtkachel stoken tips! Wanneer u aan de hand van deze tips uw houtkachel gaat stoken, is houtkachel stoken zonder overlast mogelijk! Lees ons blogbericht en ontdek hoe u het beste uw houtkachel stoken kan. 

Check de 4 pijlers voor u de houtkachel gaat stoken

Er zijn 4 pijlers waar u op moet letten bij een houtkachel stoken, namelijk: 

Koop uw EcoDesign houthaard bij Van Manen

Wanneer u bij Van Manen haarden en kachels een houthaard of houtkachel koopt, kunt u er zeker van zijn dat deze "EcoDesign Ready" is. Dat betekent dat de haard voldoet aan strenge milieu-eisen. Heeft u een ouderwetse open haard (open stookplaats)? Dat is niet meer van deze tijd en aan vervanging toe. Wist u dat het rendement van een open stookplaats maar 10% is? Terwijl het rendement van onze EcoDesign toestellen ligt op 70% en hoger. Wanneer u stookt in een open haard, is dat niet alleen belastend voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Er gaat namelijk veel meer hout doorheen dan bij een moderne houtkachel. 

Alle houtkachels

Onze monteurs zorgen voor een goede installatie

Een gecertificeerde installatie is de tweede pijler om goed te stoken. Van Manen haarden en kachels is een DE-gecertificeerd bedrijf. Dat betekent dat onze monteurs op de hoogte zijn van de eisen voor een juiste installatie. Een haard of kachel is namelijk niet zomaar een product wat u koopt, maar een onderdeel van een goed werkende warmte-installatie in uw woning. 

Hoe stook je een houtkachel?

Stoken begint met de houtkeuze. Belangrijk is om droog hout te stoken dat geschikt is voor verbranding in een haard. Het gebruik van niet geschikte brandstoffen leidt tot zeer hoge emissie-uitstoot en veroorzaakt negatieve gevolgen op korte termijn (buurtoverlast) en lange termijn (milieuschade).  

Wat mag wel bij houtkachel stoken:                                                                 

  • Gekloofd hout (m.u.v. dennenhout) en onbehandeld afvalhout
  • Hout moet voldoende droog zijn (vochtpercentage tussen 15 en 18%)

Wat mag niet bij houtkachel stoken:

  • Behandeld hout
  • Hout dat met verduurzamingsproducten is behandeld
  • Geverfd of gelakt hout
  • Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex etc.
  • Kunststoffen
  • Restafval
  •  

Hoe houtkachel aansteken?

En dan de laatste pijler en zeker ook een heel belangrijke! Deze gaat over uw stookgedrag. Uw gedrag en kennis van zaken gaat samen met het nemen van verantwoordelijkheid. Want hoe stook je een houtkachel? Belangrijk is om te stoken via de Zwitserse Methode. Het principe van de Zwitserse Methode is dat u tijdens het houtkachel stoken het meest brandbare materiaal bovenaan legt. Het voordeel van deze manier is dat vanaf het begin vrijwel volledige verbranding ontstaat. U krijgt snel en eenvoudig vuur in de kachel zonder veel schadelijke rook te veroorzaken. Hoe moet u de houtkachel aansteken? Aanmaakblokjes legt u bovenop het aanmaakhout. Deze steekt u met een lange aansteker of lucifer aan.

Houtkachel stoken zonder overlast is mogelijk en dat leren we u graag! U krijgt daarom bij aankoop van een houthaard of houtkachel een stooktraining cadeau.  Tijdens deze training vertellen wij u waar u op moet letten bij het houtkachel stoken en brengt u het stoken in de praktijk in onze showroom. Aanmelden kan eenvoudig via onze website. 

Zwitserse Methode

Beter houtkachel stoken met uw houthaard

Heeft u het artikel helemaal gelezen en de houtkachel stoken tips opgevolgd? Dan staat u niets meer in de weg om te genieten van een schitterend houtvuur! Want een houtkachel stoken zonder overlast is mogelijk. Natuurlijk bent u ook welkom in onze showroom wanneer u vragen heeft. Wij geven u graag nog meer houtkachel stoken tips. Wij wensen u veel sfeervolle momenten bij uw haard!