Op dit moment is er vrijwel nooit sprake van stroomuitval als gevolg van een tekort. Maar dat gaat veranderen! Vanaf 2026 zal er meer stroomuitval zijn en is de verwachting dat nog vaker niet overal aan de stroomvraag voldaan kan worden.

Waarom verwacht men meer stroomuitval?

Nederland zit middenin de energietransitie. Woningen gaan van het gas af; nieuwbouwwoningen worden gasloos opgeleverd; elektriciteit wordt steeds belangrijker. Het stroomnet zit hierdoor zo vol dat het bij tijden te zwaar belast wordt. De eerste elektriciteitscentrale van Nederland werd geplaatst in 1886 bij het dorp Kinderdijk. Het elektriciteitsnet is verder uitgerold over Nederland om woningen en bedrijven te voorzien van stroom. Elektriciteit wordt belangrijker, maar ons stroomnet is niet gemaakt om deze nieuwe ontwikkelingen goed op te vangen. De problemen op het stroomnet zijn het gevolg van de snelle verduurzaming van woningen. Op de rem trappen bij de verduurzaming is geen optie.

Duurzame alternatieven voor stroomuitval

Er wordt geprobeerd om energie zoveel mogelijk te halen uit hernieuwbare energiebronnen. Dat zijn oplossingen die zichzelf op natuurlijke wijze opnieuw aanvullen (of vernieuwen) zoals zonne-, wind- en getijdenenergie. Ook een moderne houtkachel is een hernieuwbare energiebron. Deze is niet afhankelijk van het stroomnet en kan daardoor blijven voorzien in warmte en daarmee een stroomuitval oplossing.

Een houtkachel is niet afhankelijk van het elektriciteitsnet.

De voordelen van houtkachels

Wat zijn de voordelen van houtkachels?

  • Niet afhankelijk van het elektriciteitsnet
  • Hernieuwbare energiebron
  • Kostenbesparend bij juist gebruik
  • Heerlijke warmte
  • Gezellige sfeer

Types houtkachels en hun efficiëntie

De houtkachels in ons assortiment voldoen allemaal aan de EcoDesign richtlijnen. Dat houdt in dat deze niet meer dan 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoot en een rendement halen van tenminste 75%. Dat is een heel ander type toestel dan de verouderde (open) gestookte haarden die een rendement halen tot 20%. Heeft u een oude haard in uw woning en wilt u deze laten vervangen door een modern model die voldoet aan de strenge milieueisen die nu gelden? Ook daarvoor bent u bij Van Manen aan het juiste adres. De afgelopen jaren hebben wij veel renovatieprojecten aangepakt. Graag kijken we met u mee wat de mogelijkheden zijn bij u thuis.

Klik hier voor onze houtkachels

Renovatieprojecten van Van Manen kachels.

Milieuvriendelijkheid van houtkachels

Een houtkachel kan een goede oplossing zijn, maar dan moet u wel rekening houden met bepaalde zaken. Een houtkachel stoot altijd fijnstof uit. Moderne houtkachels zijn zo ontworpen om de uitstoot te verminderen. Het is belangrijk om goed hout te stoken. Dat betekent onbehandeld hout met een vochtpercentage tot 18%. Met een vochtmeter meet u eenvoudig het vochtpercentage. Door te stoken via de Zwitserse Methode ontstaat snel optimale verbranding. Daarmee is de Zwitserse Methode de schoonste methode voor houtstook.

Lees hier meer over de Zwitserse Methode

Regelgeving en certificering voor houtkachels

De laatste jaren is de regelgeving wat betreft houtkachels strenger geworden. In 2022 is de EcoDesign richtlijn ingevoerd in Europa. Daarnaast is het belangrijk dat de houtkachel geïnstalleerd wordt door een DE erkend bedrijf, zoals Van Manen. Onze gediplomeerde monteurs hebben de kennis in huis om op een juiste en veilige manier de houtkachel te installeren.

Lees hier meer over EcoDesign

Onze houtkachels voldoen aan de EcoDesign richtlijnen.

Toekomstige vooruitzichten: houtkachels als standaardoplossing?

De houtkachel is de laatste jaren populairder geworden. Niet zozeer door stroomuitval, maar des te meer door stijgende gasprijzen. Er zijn ongeveer 1 miljoen houtkachels en houthaarden in Nederland die nog gebruikt worden. In onze showroom merken we ook dat de meeste klanten op zoek zijn naar een houtkachel of houthaard, terwijl 5 jaar geleden de gashaard nog het meest populair was. Hoe dit in de toekomst zich gaat ontwikkelen? Dit kunnen wij niet voorspellen, net zoals we de toekomst over stroomuitval niet kunnen voorspellen. De verwachting is dat de houthaard voorlopig de meest populaire haard blijft. Maar daarnaast kunt u natuurlijk ook bij ons terecht voor gashaarden, propaanhaarden, pelletkachels, elektrische haarden en bio-ethanol haarden.

Lees meer over de toekomst van de houtkachel

Conclusie

Een alternatief bij stroomuitval? Bij meer stroomuitval is een houtkachel een echte uitkomst! Deze is namelijk niet afhankelijk van het elektriciteitsnet, maar brandt op houtblokken die u zelf in de kachel legt en aansteekt. Een onafhankelijk toestel dat het altijd doet. Wilt u niet afhankelijk zijn van stroom en altijd kunnen genieten van warmte? Dan is een houtkachel een goede oplossing! En naast warmte krijgt u daarbij ook nog eens de unieke sfeer van een gezellig houtvuur. Wilt u meer weten over uw woning verwarmen met een houtkachel of houthaard? Maak een afspraak via 0342 – 405 353 en ontdek wat de mogelijkheden zijn bij u thuis.

Bekijk onze kachels Klik hier voor de showroompagina