Sinds de stijging van de gasprijzen, stijgt ook de vraag naar houtkachels. Toch zijn er ook twijfels bij consumenten, want hoe zit het met de toekomst van de houtkachel? In dit blogbericht vertellen wij u waarom u prima voor een houtkachel of houthaard kunt kiezen.

Twijfel over de toekomst van de houtkachel?

Twijfelt u nog als u nadenkt over de aanschaf van een houtkachel? Vindt u de toekomst van de houtkachel té onzeker en houdt dat u tegen? Wanneer u zich wat meer verdiept in de materie, komt u tot de conclusie dat u nog steeds met een gerust hart een houtkachel of houthaard kan kopen. Speciaal voor u hebben wij deze blog geschreven over de toekomst van de houtkachel.

Hoe ziet de toekomst van houtkachels eruit?

Natuurlijk hebben wij geen glazen bol waarmee we de toekomst kunnen voorspellen. Wel kunnen we u wat meer uitleg geven over de werking van de houtkachel en de toekomst van de houtkachel in Europa. De Nederlandse regering kan namelijk niet een verbod op houtkachels invoeren, omdat houtkachels toegestaan zijn op de Europese markt. Wel worden de regels wat betreft de eisen voor een goede houtkachel terecht steeds strenger, zoals de invoer van de EcoDesign richtlijn per 1 januari 2022. Ook kunnen gemeentes ervoor kiezen om regels in te voeren voor het gebruik van houtkachels, namelijk niet stoken bij windstil of mistig weer. Van Manen haarden en kachels adviseert ook om altijd eerst de stookwijzer te raadplegen voor u de haard ontsteekt. Zo weet u dat op een verantwoorde manier kan stoken.

Vraag ons Houtkachel Magazine aan

Wilt u meer weten over een Houtkachel van Van Manen? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden

Hoe lang mag je nog een houtkachel stoken?

Zoals in de vorige alinea is aangegeven, is er geen sprake van een houtkachel verbod. In Nederland mag je dan ook gewoon hout stoken in de houthaard of houtkachel. Wel is het belangrijk om op de juiste manier te stoken, namelijk via de Zwitserse Methode. Hierbij wordt het meest brandbare materiaal bovenop gelegd en daarmee stookt u zonder overlast. Wilt u precies weten hoe u stookt via de Zwitserse Methode? Meld u aan voor de stookavond of lees ons blogbericht over stoken via de Zwitserse Methode.

Lees meer over de Zwitserse Methode

Houtkachel stoken via de Zwitserse Methode

Kunnen ze houtkachels verbieden?

Nee. Houtkachels kunnen niet verboden worden, omdat deze gewoon verkocht mogen worden op de Europese markt. Wel moeten houtkachels sinds januari 2022 voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Hierin staat onder meer dan kachels nog maar 40 miligram fijnstof per m3 mogen uitstoten en moeten houtkachels een rendement hebben van minstens 75%. Alle houtkachels in ons assortiment voldoen aan de EcoDesign richtlijnen en worden volgens laatste regelgeving geïnstalleerd. Zo weet u dat u jaren kunt genieten van de heerlijke warmte en gezellige sfeer van uw eigen houtkachel.

Hoe slecht is hout stoken?

Wanneer u hout stookt, komt er fijnstof vrij. Dat is altijd zo. Wel kunt u de uitstoot van fijnstof flink beperken door de aanschaf van een goede kachel én de juiste manier van stoken. Heeft u nog een oude houtkachel die tenminste 10 jaar in uw woning staat? Of misschien stookt u zelfs nog in een open (gestookte) haard? Dan is het zeker het overwegen waard om deze te (laten) vervangen door een moderne variant. De uitstoot kan in sommige gevallen wel met een factor 50 verminderd worden. Onze houthaarden en houtkachels hebben een rendement van tenminste 75% en voldoen aan de EcoDesign richtlijnen voor wat betreft uitstoot.

Lees alles over de EcoDesign richtlijnen

Ontdek het ruime assortiment houtkachels bij Van Manen

Ruim assortiment houtkachels bij Van Manen

Hopelijk hebben wij uw twijfels weg kunnen nemen over de toekomst van de houtkachel. Heeft u toch nog vragen of bent u benieuwd naar ons uitgebreide assortiment? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Hij vertelt u graag meer over de mogelijkheden van de plaatsing van een houthaard of houtkachel in uw woning. Ontdek ons ruime assortiment met houthaarden van bekende merken zoals Kalfire, Dik Geurts, Dru, Altech en Leenders.  Maak een afspraak via 0342 – 405353 of via onze website.

Bekijk onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina

Vraag ons Toekomst Magazine aan

Wilt u meer weten over de toekomst van de haard en de kachel? Voer uw e-mail adres in om ons magazine te downloaden