In steeds meer woningen komen we vloerverwarming tegen. Heerlijk om ’s morgens beneden te komen en meteen de warmte te voelen in de woonkamer. Geen koude voeten meer! Maar hoe werkt vloerverwarming in combinatie met een houtkachel?

Kan een houtkachel met vloerverwarming?

Een vloerverwarming en houtkachel kunnen prima gecombineerd worden. De vloerverwarming zorgt voor een constante en stabiele verwarming van de vloer en dus de kamer. Om piekmomenten te ondervangen of wanneer je op zoek bent naar een gezellige sfeer, kan de houtkachel aan. Vloerverwarming in combinatie met een houtkachel is dus een uitstekende keuze. Verwarmen met een houtkachel brengt niet alleen een heerlijke warmte met zich mee, maar ook een gezellige sfeer. In de praktijk zal de houtkachel meest in de avonduren aangaan. U kunt heerlijk stoken zodat de kamer de gewenste temperatuur bereikt. De vloerverwarming slaat dan uit, omdat de warmte van de houtkachel wordt waargenomen door de thermostaat. U zult merken dat wanneer u de volgende ochtend beneden komt, de vloerverwarming het weer over heeft genomen. Heeft u een gasloze woning? Dan kunt u ook kiezen voor vloerverwarming en een houtkachel in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp zorgt in een dergelijke situatie voor de verwarming van de vloerverwarming. 

Klik hier voor huis verwarmen zonder gas

Vloerverwarming combineren met houtkachel?

Hoe stook je het zuinigst met vloerverwarming?

Hoewel vloerverwarming een heerlijke warmte geeft, kunnen we ons voorstellen dat u gezelligheid mist in de kamer. Heeft u weleens nagedacht over het combineren van vloerverwarming en houtkachel? De vloerverwarming kunt u eenvoudig programmeren zodat de ruimte altijd een aangename warmte heeft wanneer u thuis bent. Maar wilt u een stukje gezelligheid? Kies dan voor een houtkachel met vloerverwarming. De houtkachel zorgt voor een heerlijke stralingswarmte en natuurlijk een hoop gezelligheid. Er gaat namelijk niets boven de sfeer van een echt houtvuur. Houtkachels hebben wij in heel veel soorten en maten, zo weet u zeker dat er bij Van Manen Barneveld een geschikte haard of kachel te vinden is voor uw woning. Ook hebben wij diverse hoog rendement houtkachels in ons assortiment. De naam zegt het al, maar deze kachels hebben een hoog rendement van meer dan 80%. Vrijstaand of liever inbouw? Of bent u op zoek naar een unieke eyecatcher voor uw woning? Dan kunt u ook kiezen voor een vrijstaande kachel met ovalen verbrandingskamer of een hangende houtkachel aan het plafond.

Meer info over de hoog rendement houtkachel

Houtkachel en vloerverwarming combineren.

Houtkachel op vloerverwarming aansluiten

Een houtkachel op vloerverwarming aansluiten, kan dat? In de praktijk is het mogelijk, maar wij raden dit ten zeerste af. Van Manen is geen voorstander, omdat onder andere de kans op schoorsteenbrand aanzienlijk groter wordt. Wanneer u een houtkachel op vloerverwarming wil aansluiten, zou u moeten kiezen voor een CV-houtkachel. Een CV-houtkachel is ervoor gemaakt om meerdere ruimtes van de woning te verwarmen met de warmte van hetzelfde vuur. Waarom wij dan geen voorstander zijn van houtkachel op vloerverwarming aansluiten? Daar is even wat technische uitleg voor nodig. Een CV-houtkachel bestaat uit een waterzijdig deel en een vuurzijdig deel. Zo’n 60% van de warmte van het vuur gaat naar het waterzijdige deel waarbij koud water wordt opgewarmd tot warm water voor de vloerverwarming. Vanzelfsprekend blijft er nog zo’n 40% van de warmte over voor het vuurzijdige deel. Dit is echter veel te weinig voor een optimaal vuur! En wanneer het vuur niet optimaal brandt, is het risico op schoorsteenbrand aanzienlijk groter en neemt ook de kans op overlast toe. Het is belangrijk om optimaal te stoken. Daar is een houtkachel voor gemaakt. U kunt dus wel een houtkachel combineren met vloerverwarming (lokale verwarming om de pieken op te vangen), maar een houtkachel op vloerverwarming aansluiten raden wij af!

Vloerverwarming in combinatie met een houtkachel

Is uw woning voorzien van vloerverwarming en wilt u graag vloerverwarming in combinatie met een houtkachel? Onze adviseurs geven u graag informatie over uw persoonlijke situatie. Ga het gesprek aan in de showroom en neem tekeningen of foto’s mee van uw woning. Wij kijken graag met u mee om u passend advies op maat te geven. Zo weet u zeker dat u een goede keuze maakt voor warmte en sfeer. Maak een afspraak door te bellen met 0342 – 405353. Wij hopen u binnenkort te ontmoeten!

Bekijk hier onze houtkachels Klik hier voor de showroompagina